Интервю с Tomasz „Orion” Wróblewski (BEHEMOTH, VESANIA)

BEHEMOTH_5_by_P3T3R_KURT3N_GROUPI3

BEHEMOTH отново идват в България. Третия концерт на полските екстремисти е по покана на „BGTSC” и с тяхна помощ стана факт и интервюто с басиста на групата Tomasz Wróblewski, по известен като Orion. И независимо от неговата скромност, която си проличава от всеки отговор, през последните 12 години, откакто той е в бандата, BEHEMOTH се превърнаха в институция!

От другата страна – Привет, Orion! Как върви турнето до момента?

Orion – До тук добре. Заедно сме с две много яки банди – поканихме с нас швейцарците BOLZER и сънародниците ни THAW. Вече направихме пет или шест концерта. В момента сме в Италия, точно преди единствения ни ден за почивка за това турне, който е утре (б.а. – 16 април). Определено концертите се получават чудесно.

От другата страна – Можеш ли да посочиш най-отегчителната и най-забавната част от едно турне?

Orion – Обикалям света и живея по този начин 12 години или нещо подобно. Не разглеждам тръгването на турнетата като отиване на някакъв вид почивка или като нещо отделно от живота, който водя. Напротив – аз живея така. Не е това начинът, по който възприемаме обиколките – забавно или скучно. Не ги разграничаваме в този смисъл. Все едно да ме попиташ, кое е най-якото нещо или най-гадното нещо в живота ми. Турнетата са голяма част от нас самите и това което представляваме. Не разсъждаваме в тази посока. Когато сме далече от дома в продължение на месеци, спираме да се замисляме къде всъщност е това „вкъщи”. От друга страна, когато си си у дома дълго време, просто забравяш за турнетата. Животът ни работи и в двете посоки. Не мога да отговоря много точно на въпроса ти.

От другата страна – След няколко дни ще бъдете в България. Правите ли промени в сет-листа, когато излизате пред фенове от различните страни?

Orion – В по-голямата част от това турне изпълняваме едно и също. Имам предвид, че свирим пет песни от последния ни албум „The Satanist”. Останалите композиции са най-доброто от другите дискове, които не можем да пропуснем. Така че за тази обиколка не сме предвидили някакви особени промени за определени държави.

От другата страна – Ти си в групата от 12 години – и с твоето идване започва най-успешния период на BEHEMOTH. Случайност или не…

Orion – Ако искаш да знаеш, това е просто случайност. От известно време ги познавах, когато се присъединих към тях през 2003. Но преди да стана част от групата, те вече бяха професионална банда. От четири години правеха непрекъснати турнета. Вече си бяха изградили лоялни фенове и с всяка стъпка ставаха все по-големи, все по-добри и бяха тръгнали по пътя нагоре. По този начин трябва да се разглеждат нещата. Определено обаче в състава, в който сме през последните 11 години след присъединяването на Seth, който стана част от BEHEMOTH няколко месеца след мен, не се е налагало нито веднъж да правим промени. Причината е, че почувствахме и все още чувстваме, че като отбор работим много добре. И това ще продължава, докато усещаме, че се движим в правилната посока. Положението никога не е било по-добро, но не трябва да забравяме, че за всяко нещо си има и времето, и мястото. От днешна гледна точка просто не мога да посоча една отделна причина, определен човек или ситуация и да кажа – „ето, това е отговорно за успеха на групата”. Настоящият момент е резултат от съвместната ни работа през последните 12 години за мен и 20 – за Nergal. Всяко нещо е важно, всяка отделна стъпка, всяко решение, което сме взели днес и ще направим в бъдеще, е от значение. Така че посочването на едно конкретно обстоятелство като причина за това, което сме в момента, е неприемливо. В същото време сме страшно благодарни на всички наши фенове и на всички, с които сме имали шанса да работим, защото те са важна част от успеха на BEHEMOTH.

От другата страна – Каза ми, че турнетата са голяма част от живота ти, но какво харесваш най-много в професията, която си избрал?

Orion – Когато това, което правиш, се превърне в страст, няма да имаш нито един работен ден в живота си. И точно това харесвам в професията, която съм избрал. Правя това, което искам. Следвам интересите и страстта си, които изцяло съвпадат с работата ми. За нищо на света не бих променил това положение.

От другата страна – На това турне носите ли с Вас книгата на Nergal „Confessions of a Heretic” като част от мърча?

Orion – Вярвам, че все още има някакви бройки от нея и очаквам, че няма да се изчерпа, докато дойдем в България. Дори и да не са останали, винаги съществува опция, българските фенове да си я поръчат онлайн.

От другата страна – Винаги съм се чудил, защо е толкова важно да имате прякори?

Orion – В определен момент тези имена са се превърнали в част от живота ни. Имаме прякори от деца. И ще ти дам само един пример, колко важни са станали те през годините – истинското име на Nergal днес е Nergal. В личната му карта е вписан като Adam Nergal Darski. Прякорите отдавна са станали част от нас. В края на краищата вторите ни имена, винаги могат да бъдат сменени с тях.

От другата страна – В този случай и в твоя случай – кой е по-важен за теб самия – Orion или Tomasz Wróblewski?

Orion – Аз съм близнаци. Така виждам отговора на този въпрос. Аз съм и двамата. Аз съм човекът на сцената и стоя зад всичко, което правя на нея, и в същото време съм момчето, което си почива вкъщи, и прекарва време с приятелката си. Аз съм и двамата и двамата са еднакво важни за мен. И двамата са част от мен.

От другата страна – По какъв начин Orion влияе на живота на Tomasz Wróblewski и как Tomasz Wróblewski влияе на артиста Orion?

Orion – Комплексно е. Единият не може да съществува без другия. По какъв начин животът ми в групата оказва влияние на личния ми живот – ами, аз почти нямам личен живот. Никога не съм си вкъщи, много е трудно да поддържам всякакви връзки и приятелства. Също така е почти невъзможно да се занимавам с нещо друго или някакъв друг бизнес, когато се прибера у дома, защото съм в група, която заема цялото ми време. От друга страна ми е трудно да отговоря на втората част от въпроса ти, защото не мисля, че по някакъв начин личния ми живот, по твоите думи – Tomasz Wróblewski, влияе на Orion. Той е просто част от него.

От другата страна – Кой е по-добрият?

Orion – Кой е по-добрият? И двамата са предимно лоши!

От другата страна – Вярваш ли в това, което правите?

Orion – Иначе нямаше да съм тук и сега. Всички в групата заставаме зад всяка дума, която сме казали или изпели.

От другата страна – Това обаче Ви коства доста нерви, като се има предвид какво Ви се случва в Полша или какво Ви се случи в Русия…

Orion – Има много по-добри неща в живота ми, за които да мисля, отколкото да се връщам към миналото. Всеки си има някакви причини да прави това или онова. Религиозните фанатици също имат право да пропиляват живота си за глупости. Това нито ме прави по-щастлив, нито ме ядосва. Има много по-добри неща, върху които да прикова вниманието си.

От другата страна – Обаче дори в Полша имахте забрани да правите концерти…

Orion – Това е факт само за определени места, където местната власт е в тесни връзки с някакви религиозни организации. Случвало се е два или три пъти. Отменяли сме само единични концерти. Иначе нямаме проблеми. Дори през есента на миналата година направихме цяло турне в родината ни. Всъщност на всеки две години обикаляме Полша. Така че отменените концерти не ни се отразяват чак толкова лошо. По-големият проблем е, че ни е забранено да свирим в Русия. Това вече е голям проблем.

От другата страна – Такава реакция ли заслужава изкуството на един артист?

Orion – Това е напълно грешна позиция. С тези забрани се нарушава свободата на словото. Поне ние така смятаме. Обаче ако не ни е позволено да свирим в Русия заради някакви политически глупости, ни е разрешено да правим концерти навсякъде другаде, където си пожелаем. Светът е огромен. Правим турнета в Азия, Австралия, Северна и Южна Америка. Били сме с Африка, свирили сме почти навсякъде. Цяла Европа е отворена за нас. Никога не сме робували и не сме се впечатлявали от забраните, които ни налагат. Със сигурност има хора, които изгарят от желание да ни пресекат пътя и да ни откажат от това, което правим, но те трябва да са наясно, че има толкова много други посоки, по които можем да поемем и да продължим, да правим онова, което ни доставя удоволствие. Не вярвам, че на земята има човек, който може да ни спре.

От другата страна – Нека да сменим темата – прякорът ти е име на съзвездие – имаш ли любима звезда от съзвездието Орион?

Orion – Ха-ха-ха-ха… Никога не са ми задавали подобен въпрос… Ха-ха-ха-ха… Не, нямам любима звезда… Ха-ха-ха…

От другата страна – Значи прякорът ти идва от митологията…

Orion – Точно така. Като дете много се интересувах от египетската митология и митологията като цяло. От там взех и името, но историята е много, много стара, отпреди 20 години. Минало – свършено.

От другата страна – Прочетох в едно интервю, че си повече китарист, отколкото басист. Какво имаш предвид?

Orion – Китарата е първия ми инструмент. Това съм го споменавал в няколко интервюта. И така смятам, че съм по-скоро китарист, отколкото басист. Когато мисля за музиката, композирам и аранжирам, използвам китара, а не баса. Така тече мисълта ми. Идеите ми за музиката, се пречупват през китарата. Технически обаче съм повече басист, отколкото китарист, защото всеки ден свиря на бас и го използвам много повече от китарата. Но продължавам да гледам на себе си по-скоро като на китарист, отколкото като басист.

От другата страна – Носят се слухове, че си хванал баса, само защото BEHEMOTH са имали нужда от басист.

Orion – Нееее, преди BEHEMOTH съм свирил на бас в други две банди. Също така на първите няколко репетиции с BEHEMOTH, когато подготвяхме материала за „Demigod”, свирех на китара. Никога обаче не съм бил соло китарист, а и не съм го искал, още повече, че никога не съм чувствал необходимост, да се занимавам със сола. От друга страна музиката на BEHEMOTH се нуждае от сола, а те, както казах, не са за мен. Тогава решихме, че аз ще мина на баса. Започнахме да търсим соло китарист. Това направихме през 2003 и така открихме Seth.

От другата страна – Колко е важно за Вас изкуството на H. R. Giger?

Orion – Винаги е било важно. Фен съм на творбите му, откакто се помня. Познавам много хора близки по някакъв начин с него. Жалкото е, че ние като група, никога не успяхме да се запознаем с H. R. Giger. Били сме приятели с т.нар. му мениджър, но с него никога не сме се срещали. Преди няколко дни посетихме музеят му в Швейцария. Изглежда, че когато става дума за екстремните жанрове в метъла, неговите творби са от огромно значение. Неговите произведения постоянно са били около мен – най-вече на обложките на групите, от които съм се интересувал. Той винаги е бил голямо влияние за мен и огромна част от живота ми. Искрено съжалявам, че никога не успях да се срещна лично с Giger.

От другата страна – В края на разговора – какво се случва с другата ти група VESANIA? Миналата година издадохте „Deus Ex Machina” и после какво?

Orion – Издадохме го чрез „Metal Blade Records”. Направихме няколко концерта в негова подкрепа. Не е удачно да тръгнем на цяло турне днес, защото бандата не е професионална. Това обаче не ме отказва от VESANIA. Продължавам да свиря с момчетата. Понякога излизаме на сцена, създаваме нова музика. Останалите винаги ще останат мои близки приятели. Израснали сме заедно. Познаваме се вече 30 години с тях. Смятам, да продължа да свиря с VESANIA независимо, че нямаме време за турнета, защото всеки е зает със своите неща. Ще продължаваме да се събираме. Радвам се, че успяхме да издадем албума „Deus Ex Machina” с много добър лейбъл. Винаги съм искал VESANIA да работи с „Metal Blade Records”.

От другата страна – Последното издание на BEHEMOTH е компилацията „Thy Winter Kingdom / From the Pagan Vastlands…”, в която са събрани стари демота…

Orion – От време на време, когато някое издание е вече изчерпано, решаваме да го преиздадем. Правим го заради феновете, защото те го искат. Постоянно ни питат как могат да се сдобият с това или онова издание от дискографията на групата, което вече не се намира. Но не подхождаме формално към тези преиздания. Винаги се опитваме да ги предложим с максимално качество в съдържанието. Мисля, че все още има бройки, които и българските фенове ще могат да си вземат от „Thy Winter Kingdom / From the Pagan Vastlands…”, когато дойдем при Вас.

От другата страна – Би ли създал музика за балет, ако някой ти направи подобно предложение?

Orion – Ще му отговоря, че не бих могъл да се справя, защото идея си нямам как се композира такава музика, а и не изпитвам влечение към нея. Не е това, с което искам да се занимавам.

От другата страна – Какво или кого не уважаваш?

Orion – По принцип съм почтителен човек. На принципа съм, че е грешно да съдиш за една книга по корицата й. Просто казано – уважавам способните. Не бих си позволил да назова нещо или някого, когото не уважавам. Ако очакваш да посоча религията или каквото и да било, няма как да стане. Не гледам на живота по този начин.

От другата страна – Ще те върна отново на турнетата – най-интересният подарък, който си получил от фен?

Orion – Труден въпрос. Подаряват ни много неща – портрети, амулети, скулптури, различни фигурки… Невероятно е колко много усилия полагат феновете, за да направят подобен жест. Самият аз не гледам на подаръците като на нещо, което мога да взема в ръка и да го задържа. За мен думата е натоварена с друго значение. Виждайки фенове с татуировки на BEHEMOTH по време на концертите – ето това са най-големите подаръци, които можем да получим. Така гледам на тези неща. Понякога имам чувството, че феновете наистина са луди – идват при нас с татуси, които изобразяват символи, които ние използваме или логото на бандата. Някои отиват и по-далече, като си татуират лицата, идват на сесиите за автографи и искат да им се разпишем по телата, след това бягат студиото, за да си татуират подписите ни. Това е най-якото – да видиш отдаден фен с мастило по кожата, с което е изобразил BEHEMOTH.

От другата страна – И накрая – имате ли специални ритуали, които правите, преди да се качите на сцената?

Orion – Да имаме, но е по-добре да ги запазим за себе си.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото