Интервю с Tomáš „Morion“ – (INFERNO, TORC)

morionПоводът за това интервю е страничният проект на Morion, групата Torc. Наскоро той се свърза с нас с предложение да направим ревю на последното издание на Torc. След като изслушах дебюта им многократно и в очакване да получа творбата им ме загризаха някои въпроси. Morion пък се оказа много мил и отзивчив събеседник. Вижте за какво си поговорихме, а ревюто на второто издание на Torc – ЕР-то „Vzpomínky na slunce“ очаквайте скоро.

Satania: Здравей, Морион. Като начало разкажи ми за Torc. Кога и как се събрахте?

Morion: Стартирахме нашата група Torc през 2013 – аз, вокалистът Chucky и бас китаристът Samoth. Срещнахме се в предишната група Sezarbil, която напуснахме средата на 2012. След това в началото на 2013 започнахме Torc.

S: Какво искахте да вложите и изразите чрез Torc? Нови послания, различна техника и стил на свирене? Нови лични музикални търсения?

M: Това е точният въпрос, благодаря! Идеята е да правим многостранна музика, дива, енергична, но бъди нащрек, не забавна. Нашите текстове са много сериозни и докосват чувствителни теми и догми на обществото. Чувстваме, че другите групи около нас изглеждат по-добре отколкото свирят, а концертите често са гротескни, театрални представления за сметка на музикалното и сензитивно преживяване. Балансът между визуална и музикална презентация е изгубен и всичко това е в наша опозиция. Фокусирани сме само върху това, което прави музиката, музика.

S: Изслушах дебютния ви албум Tóny Annwnu няколко пъти /с нетърпение очаквам ЕР-то/. Стилът наистина е много миксиран и не може да бъде определен еднозначно. Ти как определяш стила на Torc?

M: Да, това е вярно /смях/. Tóny Annwnu е изграден предимно върху Hard&Heavy модела. Песента започва с прелюдия последвана от стих, хор, стих, припев, соло и краят, когато казвам това с много прозрение. Този целият модел е композиран от black, death, thrash, heavy и core елементи, но цялата основа е базирана на black metal китари. Признавам, че плейлистът наистина е миксиран с различни жанрове и е трудно да се сложи в рамка. Наричаме жанра си BLACKCORE.

S: Защо избрахте това име? Каква символика носи за вас древното бижу?

M: Torc е съкратено от Torques. Това е пръстен за шията, използван в много различни култури, свързани и символични, особено за Келтите. Той представя висока социална позиция за своя притежател, изключителен воин или рицар, а често и боговете са били изобразявани с него. Чрез името на групата ние изразяваме не само интерес към келтската култура, но и желанието ни да не се изгубим в тълпата и да се откроим.

S: Каква е лирическата тематика? В описанието ви съществува и думата „pagan“, какви са твоите лични вярвания?

torccoverМ: Темите на текстовете са разнообразни и до сега не са създали обща концепция, която би съчетала композициите. Текстовете съдържат чисто лични и езически теми, както и политически и военни. Всеки от нас има лична философия и път към щастие, почивка и свобода. В по-широк смисъл на думата, думата „pagan“ е връзка, която ни обединява, ние знаем кои сме , каква е нашата история и от какво сме горди. Това най-вече е отразено в песните Vpřed, Imbas и Cesta, където се проявява напълно положителната ни връзка с Келтската култура. От келтски идва името Tóny Annwnu, само по себе си името Torc, а също на предната страна на книжката червеният надпис е изображение на името Torc на Езикът на дървото – Ogham, на който Келтите са пишели.

S: Кой е Tóny Annwnu?

M: Annwn е име за „отвъд“, другият свят след смъртта в Келтската митология. Темите на текстовете в нашия дебют се отнасят до Келтите като едни от нашите предци и често е свързано със смъртта. Ето защо избрахме името Tóny Annwnu – просто би могло да се разбира като „гласове от отсрещния бряг“.

S: Тъй като си част от емблематична за блек метъл сцената група – INFERNO, не мога да не те питам и за нещо свързано с тях. За последните няколко месеца така се случи, че имахте две участия в България. Какви спомени и впечатления отнесохте със себе си?

M: Да, така е! Концертите бяха успешни, присъствието страхотно, отличен бекграунд, обслужване и организация. През свободното си време посетихме града, за да опознаем вашата култура, исторически забележителности и да опитаме местната кухня. Ще бъдем щастливи да се върнем.

S: Последният албум на INFERNO – Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution) е наистина нещо уникално, извън пространството и времето. Как се създава такава музика? Къде е изворът на вдъхновение и идеи тук?

M: Благодаря! Всеки момент от записа е отражение на настроение, емоции, чувства, нищо изкуствено не е създадено или композирано. Вдъхновението и чувствата идват сами в зависимост от ситуацията и това е всичко в записа. Следователно целият процес е много изискващ и дълъг, едновременно по време на създаването и композирането му чак до окончателния му вид.

S: От кои други групи си част? Разкажи ни за тях?

M: Аз съм активен музикант в Inferno и Torc. Миналата година като гост се появих на DnB сцената и акомпанирах много талантливия DJ Hrr.nec. Но на 100% съм концентриран върху Inferno и Torc. Двете групи ми отнемат много време и вече нямам възможност да правя друг проект.

S: Преди мен разкажи ти за новото ЕР на Torc Vzpomínky na slunce. Отново на чешки език. Във време, когато английският в екстремната музика е масов, защо избрахте да пеете на родния си език? Различава ли се Vzpomínky na slunce от дебютния албум и с какво?

M: Повечето от текстовете имат дълбок емоционален характер и на майчиния език всяко чувство, настроение, истерия или тъга придобива за нас своя истинност и симпатия. Грижим се за максимално ценностно ниво на нашия музикален и лирически израз, на който сме способни и нашият език безспорно е съществена част от него. EP-то Vzpomínky na slunce е различно от дебюта Tóny Annwnu. Жанрът не е толкова разнообразен и е предимно блек метъл, но по-тесният обхват на жанрове даде пространство за нови техники, аранжименти и настроения. Поради това записът е доста различен.

S: Къде сте имали концертни участия с Torc? Кой за вас е бил най-запомнящият се концерт?

M: Имахме няколко сензационни концерта с Arkona (Pol), The Stone, Sekhmet и Percival Schuttenbach. Но незабравимият концерт е първият.

S: Какво планува за в бъдеще Torc? И в частност ти като творец, какво плануваш?

M: Подготвяме нещо ново за нас и слушателите, концептуален запис. Теоретичната част вече е готова. Лириките и композициите са съчинени и вече сме затворени в тестовата стая, където ще пробваме целия материал и ще се подготвим да влезем в звукозаписното студио. Моите планове за бъдещето ще останат непроменени. Харесвам нещата, които са част от живота ми днес и опитвам да ги направя съвършени и да продължа напред.

torcband

S: Предполагам след това интервю /и предстоящото ревю/доста хора ще искат да ви чуят. Къде могат да намерят вашите албуми?

M: CD-то може да бъде купено директно от нас на torc@torc.cz или от нашата издателска компания Murderous Production. Разбира се можете да ни слушате в нашия YouTube канал или да посетите нашия сайт за повече инфорамция.

S: Как искаш да завършиш това интервю. Твоето послание към феновете.

M: Благодаря за това интервю. За мен беше чест да ви представя групата Torc и нашата философия.
Благодаря!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото