Интервю с Thunder Axe (Stormwarrior)

FOR THAT THE FLAME MAY BURNETH FOREVER…

Saxon – Как се чувстваш като лидер на една от най-важните ундърграунд групи в Европа ?

Thunder Axe – Благодаря за комплимента! По принцип смятам, че всичко е като  преди, когато започнахме с първите демозаписи. Способен да свиря този тип музика, аз живея и правя всичко това, което съм искал през живота си. И така, единственото, което се промени през последните години е, че всичко става по-професионално и сега имаме възможността да записваме албумите по наш си начин и както ние искаме.

Saxon – Новият ви албум – от интрото до аутрото е много енергичен, динамичен и с две думи – изключително силен ! Как го направихте ?

Thunder Axe – Първо записахме всичко като пре-продукция (включително и програмирани барабани, само за да направим после и текстовете), аранжиране на клавирите и хоровете и т.н. Веднага щом всяка песен беше записана, за да я чуем и да си дадем сметка за целия материал, ние решихме как да запишем самия албум – какви микрофони , китари, и т.н. ще бъдат перфектни за тази продукция.
След това започнахме да записваме всичко в нашето собствено студио (при Thunderhall) в Хамбург като започнахме естествено със записването на ударните. И когато вече всичко беше записано, ние дадохме всички парчета на Piet Sielck от Powerhouse Studio, за да миксира. И когато миксирането беше готово, ние отидохме при Tommy Hansen в Дания, за да направим и мастеринга.
Обложката и произведението на предната страна отново са дело на Uwe Karczewski.

Saxon – Би ли ни представил песните от албума ?

Thunder Axe –    “Heading Northe”, отварящата песен, бърза, но доста мелодична, описва чувствата и копнежите на един викинг, който гледа назад към своя победоносен борбен живот и който се връща към родните брегове , за да вкуси отново родния въздух и природа. Чувство, за което е бленувал толкова дълго време, когато е бил „по пътя”.

–      “Metal Legacy” започва като среднотемпов изстрел. В лирично отношение това е  типична олдскуул хеви метъл песен с thunder, lightning, clashing of chains, rivets, etc.

–      “The Holy Cross” е най-дългата песен в албума с много различни и понякога доста епични части, но главно бърза песен. Използвах няколко реда от Десетте Божи Заповеди и от Lord’s Prayer в средата на песента, за да покажа жаждата за власт на християнската църква като например „ I, thy Lord, am a jealous god ” и т.н.

–      “Iron Gods” e също доста бърза песен, в която отново става въпрос за нашия хеви метъл начин на живот.

–      “Ragnarök” е следващата песен. Името и е скандинавски израз, който означава “The Twilight of the Gods”. Опитах се да представя старите исландски приказки за края на този свят в някои части на текста. Смятам, че песента стана доста запомняща се и мелодична.

–      “The Revenge of Asa Lande” е доста ново в музикално отношение парче, сравнено с първите два албума. В действителност, песента нe е балада, но е много епична и е в доста бавно темпо. В нея става въпрос за цялата тирания и подтисничество, които църквата е упражнявала над старите езически култури (и специално върху тази северна – описана в песента) през последните 1000 години и представлява нещо като призоваване на „великото отмъщение”.

–      “Remember the Oathe” продължава темата от предната песен. Представете си сцената от „Смело сърце”, когато той стои пред армията си и подготвя своите мъже за битката. Все едно е като подготвяне на бойците за отмъщение над църквата заради „ограбването” и унищожаването на езическата култура на нашите предци… Освен това, песента е може би най-бързата песен, която сме записвали досега. Falko свиреше на дабълбас около 1:20 минути без почивка при 185 bpm ! Малко се поизпоти ! Ха-ха !

–      “Lion of the Northe” е също доста бърза песен с бавнотемпов финал, изпят на шведски език. Отнася се до един шведски крал и пристигането му в Германия по време на тридесетгодишната война, побеждавайки католическите войски през това време. По време на войната, неговото име е било Lion of the Northe.

–      “Into the battle” е последната песен в албума. Тя е бавна песен в средно темпо, но е много епична. Тя е като химн за всички умрели бойци по време на битката, с меч в ръка. Има и някои много нови вокални структури за Stormwarrior, бих казал…
Saxon – Аз лично открих в новия ви албум влияния от старите Helloween, от някои албуми на Bathory и от Blue Oyster Cult “Imaginos” ( специално от песните на братя Bouchard ) ! Прав ли съм за тези влияния ?

Thunder Axe – Честно да си кажа, не знам много за Blue Oyster Cult, но може да се каже, че ранните Helloween, някои неща на Bathory и може би малко Running Wild, Judas Priest и Manowar са повлияли повече или по-малко върху този албум.

Saxon – Как се запознахте с Kai Hansen ?

Thunder Axe – Всъщност го срещнах за първи път през 1998г. в една метъл кръчма в Хамбург, точно когато бяхме записали първото демо. Просто отидох до него и му дадох копие от демото и той ни покани на парти на фенклуба на Gamma Ray в студиото им на следващия ден. Той прослуша демото и по някакъв начин го хареса и от тогава сме в постоянен контакт. Когато направихме достатъчно хубави песни, за да издадем първия си албум, аз му звъннах отново и го помолих да го продуцира и той хареса идеята. Останалото предполагам ти е известно и ние наистина научихме много неща от Kai по това време.

Saxon – Кои са любимите ти групи и албуми, от които черпиш вдъхновение ?

Thunder Axe – Не мога да изброя всичко сега, но бих искал да спомена албумите на Helloween от пред-Keepers ерата, когато пее Kai Hansen, почти всичко на Judas Priest (и по специално с Роб Халфорд), Kings of Metal на Manowar, Hammerheart на Bathory, много албуми на Running Wild и почти всичко на WASP.

Saxon –  Има ли шанс да видим Stormwarrior в България ?

Thunder Axe – Да, надявам се. Този година ще свирим отново на Manowar’s Magic Circle Festival в Германия и има шанс да направят целия фестивал и в България. И може би и ние ще можем да дойдем с тях в България. Или се надявам да направим добро турне, за да представим добре албума, което ще ни доведе и в България.

Saxon – Как протича за Stormwarrior един творчески ден – при записването на песен или албум ?

Thunder Axe – Напълно различно от предходния ден ! Винаги зависи от това до кое ниво на целия звукозаписен  процес сме достигнали. Но в общи линии е около 10 часа на ден , а понякога /най – често в края на продукцията/ 14 часа. Наиситна не мога да говоря за типичен звукозаписен ден, защото понякога започваме да записваме ударните в осем часа сутринта, защото работата на Falko е от 11 часа и тогава аз продължавам с доизглаждането на записа на ударните или със записа на някои китари. Понякога, започваме в шест вечерта да записваме с Alex китарните партии и към 10 или 11 вечерта се присъединява Yenz и ние работим по бас партиите и бекинг хоровете до пет-шест часа сутринта… Наистина е много различно от ден за ден и зависи от това, какво сме направили предходния ден, какво трябва да се запише след това, и кой работи в момента със Stormwarrior и така нататък.

Saxon – Работите ли нещо друго, за да се издържате ?

Thunder Axe – В момента не, защото трябваше да напусна работа заради записите на албума. Иначе вероятно още нямаше да сме приключили работата по албума :/ Yenz свири на бас в още няколко групи (Iron Savior, Savage Circus …), а също работи и като продуцент.  Alex има постоянна работа на пълно работно време . Falko също свири в няколко други банди като сешън-музикант и преподава ударни и пиано в едно музикално училище в Хамбург .

Saxon – Как би могъл да ни опишеш какво е за теб Истинската Хеви Метъл Музика ?

Thunder Axe – Мисля, че за мен най-добрият начин да опиша и изразя какво мисля и как чувствам  Истинската Хеви Метъл Музика е новият албум ! Така трябва да звучи Хеви Метъла според МЕН . Може би ще има още няколко души, които биха се съгласили с моето мнение … :/

Saxon – Тук е мястото, където можеш да кажеш нещо на феновете си в Metal Hangar 18 !

Thunder Axe – Hail ye hordes ! Надявам се харесвате албума, както и ние го харесваме ! И се надяваме да се срещнем някъде из България тази година ! Много бихме искали да посетим България ….!!!
FOR THAT THE FLAME MAY BURNETH FOREVER…..

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото