Интервю с New Proscenium – румънският Nightwish Tribute

Никога не съм гледал на трибют бандите като на нещо сериозно и заслужаващо особено внимание. Може би защото масата от тях наоколо просто копират блудкаво и буквално се мъчат да изкарат някой лев на чужд гръб. Или пък просто защото изглеждат (и звучат) изключително нелепо в тази си роля на сцената. Не знам. Факт е обаче, че сред тях има и такива, които определено знаят какво правят и успяват да пречупят творчеството на съответните си идоли през своята собствена призма и да превърнат класиката им в нещо свежо. Последната такава група, на която попаднах е New Proscenium. Те ще гостуват в София и Варна в края на тази седмица. Идват от съседна Румъния и пресъздават музиката на една от най-значимите банди в нашето музикално съвремие – Nightwish. Оказва се, че Mare Stelian (китара), Barabas Katika (барабани), Sili Niki (бас), Simon Ors (клавири, беквокали) и Melya Andra (вокали) добре осъзнават с какво са се захванали и имат ясна визия за бъдещето. Повече за това, както и за музикалния живот в северната ни съседка ще откриете в следващите редове.

 

New Proscenium

 

Здравейте, хора. През януари направихте концерт тук, във Велико Търново. Това ли бе първото Ви шоу у нас?

Здравей. Да. И много ни хареса. Забавлявахме се и харесахме публиката . Сега ще Ви идваме нагости отново, но този път ще предложим още по-добър звук, защото оборудването ни е по-добро.

Забелязвам доста промени в състава. На какво се дължи това?

Основахме бандата през 2012-та с други хора. В момента единствените оригинални членове са барабанистката и китариста ни. С времето смените станаха необходими. Вокалът ни също е доста нов. Знаеш ли, намирането на добри и сериозни музиканти изобщо не е лесна задача. Да си просто добър не е достатъчно. Нужно е да имаш страст и да си готов да преследваш целта си без значение какво ти струва това. Но за жалост повечето музиканти днес се интересуват само от парите, какъвто е и случая с някой от бившите ни колеги…

Хм, интересно. Като стана дума за пари… колко изкарва една трибют банда в Румъния за един концерт?

Не много. Поне не още. Съществуват някой трибют банди, които изкарват добри пари тук, но са изключително малко. Трудно е да се достигне нивото им. В крайна сметка всичко зависи от Вас, хора. От публиката. В България можем да кажем, че печелим повече. А да ти казвам ли какви са цените на инструментите? И на останалото оборудване – кабели, палки, перца и т.н. Всеки концерт си е инвестиция, която не е ясно дали ще се възвърне.

Представи ни новия Ви вокал?

Щастливи сме, че е част от нас. Да, предшественичката й също беше добра, но Melya си е самороден талант. И има воля – качество, което досега липсваше при вокалите ни. Не просто пее добре – много е добра и в маркетинга и рекламата. Енергична и млада е и ни носи заряд и отношение, върху които можем да градим бъдещето си. Определено е най-добрата ни фронтдама дотук.

Melia

 

Разкажете ми повече за румънската трибют сцена?

В Румъния има много банди. Но може би най-важното нещо тук е, че ако искаш да имаш участия задължително трябва да си имаш мениджър. За щастие ние си имаме, но той не е музикант. Тя върши останалата работа – урежда ни концерти.

Имате ли си много трибют банди?

О, да. И като цяло мога да кажа, че трибют бандите в Румъния са уважавани. Но въпреки това нашата страна не е особено добра почва за музикантите. Българите сте много по-добре в това отношение. И двата ни концерта бяха пред пълни клубове.

Имате ли си любим период от звученето на Nightwish или харесвате всичко тяхно?

Ами, любимата ни „ера“ е тази с Tarja. Повечето от парчетата, които свирим са от него. Но правим и някои по-нови. Имаше повече креативност когато тя беше в групата и тогава звучаха по-близо до метъла според мен. Между другото в момента пишем първия си албум..

NP row

Това бе следващия ми въпрос. В Търново си спомням, че направихте едно авторско парче, което звучеше като най-ранните изпълнения на Вашите кумири…

Идеята за този албум е в главите ни доста отдавна. Всяка малка банда като нас мечтае някой ден да направи албум. Отне ни доста време да изясним и оформим основата. За целта бяха необходими точните хора. Дискът ще бъде концептуален, не просто 15 произволни парчета. Ще си има тема, изпълнена с магьосници, дракони, войни, любов и предателство.

Авторски концептуален албум от трибют банда. Звучи интересно…

Определено. Все още композираме парчетата. Ще запишем първите сингли още тази година и ако всичко върви по план ще сме готови до 2019-та. Трябва ни много време, за да се получи както трябва, но постепенно ще свирим все повече нови песни по концертите.

 

Колко готови парчета имате досега?

Четири. В момента ги свирим и репетираме, не са готови за сцената все още. Особено след последната промяна в състава ни в лицето на новия вокал. Трябва да можем да ги свирим много добре преди да ги представим на хората.

И сега ще затвърдите звученето със сопрано вокалите предполагам?

Да. Но Melya е доста гъвкава и обича да експериментира. Благодарение на това мога да кажа че си имаме солиден сопрано вокал, звучащ модерно.

Труден ли е прехода от трибют банда в такава, която свири собствена музика?

Ужасно трудно. Свиренето на кавъри ти подобрява кохезията в групата, помага ти да станеш по-добър музикант чисто технически. Но да пишеш песни, а после да ги учиш и подобряваш – е, това е изцяло друго нещо.

Кога се чувствате по-добре на сцената? Като свирите кавъри или като правите вашите си композиции?

Труден въпрос. Зависи от тълпата и как тя реагира на всяко парче. Това определя как се чувстваме ние на сцената. С новите изпълнения е по-трудно. Тревожим се как ще се приемат от хората. Затова към момента да свирим Nightwish е доста по-лесно и по-сигурно за нас.

Наистина не разбирам хората, които сядат когато банда като Вас изсвири нещо непознато..

Логично е да е така. Никой не куфее на песен, която не познава..

Аз пъкбих искал трибют бандите понякога да свирят нещо авторско, да предизвикват самите себе си.

Надявам се да има повече хора като теб. Бъдещето ни зависи от това. Планираме да разпространим някой от новите си парчета веднага щом ги запишем, за да могат хората да ги разпознават по-лесно като ги чуят на живо.

Може би малко протеворечив въпрос към трибют музикант, но… дразниш ли се като те сравняват с Nightwish?

Хехе. Не, всъщност за мен е чест. Любимия ми вокал е Marco Hietala. Мой идол е що се отнася до глас, композиране и стил. Така че ако някой ме сравнява с викингско божество – добре дошъл.

Да ти призная понякога си мисля, че Nightwish щяха да са по-добра банда ако Marco беше останал единствен вокал следо Tarja…

И да и не. Marco си има (имаше, за жалост) негова банда – Tarot.

Обожавам Tarot…

Да. И ако той бе единствен вокал нещата нямаше да се получат. Пък и нека сме честни – the „Night“ в Nightwish си има една специфична магия, която се случва само когато вокалът е жена. Падам си по дамите вокали. Комбинацията от гласове – още повече. Ако можеш да имаш комбинация от гласове – защо не? Тя прави музиката по-цветна и по-интересна. Въпреки, че можех да си представя по-добър заместник на Tarja. Всички можем. Може да ти прозвучи егоистично, но ние имаме намерение да се поучим от тази грешка.

Коя вокалистка щеше да ти хареса тогава на нейното място?

Хм, от известните ли? Просто друг дълбок оперен и мистичен сопрано глас. Именно той липсва на по-новите им албуми.

Как би сравнил Annete Olzon и Floor Jansen спрямо Tarja? И защо според теб тогава избраха Annete, при положение че очевидно не ставаше за тази група?

Смятам, че основна причина бе желанието на Tuomas драстично да промени посоката и да създаде изцяло нов звук. Желанието му да се разграничи от Tarja бе твърде силно. Но Anette не подхождаше на този стил музика. Смятам, че Tuomas дълбоко в себе си бе наранен от нейното напускане. Anette беше нещо като инструмент, с който да се изгорят всички мостове и да се размаха пръст. Тя стана жертва на яда на Tuomas. Относно Floor – тя е страхотна, признавам. Тя е мост между старото и новото. Може да пее както сопрано, така и чисти вокали. Определено бе стъпка напред за тях. След Anette направо си беше спасение. Златна мина.

Аз си обяснявам избора на Annete с това, че Dark Passion Play като албум трябваше да звучи доста по-леко и нежно..

Не много хора знаят, но DPP беше готов преди Anette да е част ит групата…

Знам, и именно затова..

Някои песни имат варианти само с вокалите на Marco..

Така е, но в цялостта си албумът изисква доста лек и внимателен вокален подход..

Нейният глас не е много по-мек, по-скоро е повече поп. Това работи добре при алтърнатив метъл бандите, но не и тук. Има нещо, което искам хората да знаят. Като музиканти ние забелязваме, че в новите им парчета донякъде липсва вдъхновение и може да се каже, че не са толкова сложни. Точно това ще е нашето звучене – твърдо, но в същото време деликатно. Вдъхновено, лесно за разбиране, но и сложно в инструментално отношение. Най-голямото ми желание е някой ден някой фен като ни чуе да си каже „Хей, всъщност не бях чувал подобно нещо в сопрано метъла, точно както Nightwish бяха преди“. Nightwish бяха пионерите и затова заслужават да им се отдаде заслуженото.

Супер. Жаден съм за музика, близка до тази на ранните Nightwish. Вече почти никой не прави такова нещо.

Окей. Представи си звученето на Nightwish, но с бруталността на Epica и комплексността на Dream Theater. Ето така ще звучим.

np4Значи ли това, че ще имате и мъжки вокали?

Ще имаме чисти мължи беквокали. Един вид ще вляза в ролята на Marco. Главните вокали винаги ще са дамски. Харесваме един определен микс от звучене, който досега не е бил експериментиран.

Melya, как се чувства тя в ролята си на фронтдама?

Тя е започнала да пее заради Nightwish и по-специално заради самата Tarja. Записала е да учи класическо пеене само заради факта, че харесва всичко свързано с тази група. И сега е щастлива, че може да покаже на другите хора какво е почувствала тогава.

А защо харесвате българската публика повече от Вашата?

Заради ентусиазма Ви. Доста различни сте от румънците. Метъл феновете при Вас са много по-луди. От доста време не бях виждал хора да носят латекс, кожа и друго подобно метъл облекло по концертите. Вие изглежда обожавате музиката. Посещавате концерти, после оставате за питие и си изкарвате добре. Вие се олицетворение на всичко това, което липсва при нас тук. Тук почти не можеш да видиш момиче облечено в готик стил. Да не говорим, че все по-малко хора слушат музика на живо..

Звучи доста тъжно…

Ако трябва да съм честен, смятам че при Вас ще имаме по-голям успех и ще се реализираме по-скоро отколкото в Румъния.

Вероятно защото имаме повече фенове на Nightwish от Вас. За финал – какво очаквате от концертите в София и Варна?

Ще се радвам клубовете да са пълни. Да можем да свирим пред повече хора, да срещнем нови приятели и фенове. Искаме да си изградим присъствие в България. Няколко клуба в градове, където да гостуваме редовно и да Ви показваме най-доброто на което сме способни. Ще използвам случая да поканя феновете и на другите ни планирани дати – във Велико Търново и Стара Загора през февруари догодина. Заповядайте!

Можете да видите New Proscenium на живо в:

 

 

New Proscenium live

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото