ENSLAVED – „E“ (2017)

В последно време интереEсът към скандинавските държави се засили много, а и те се откриха за света чрез културата си, особено с музиката и природата си, а те са свързани. Естествено, всичко на тема викинги се преекспонира и се превръща в безвкусна имитация, но пък си остава тематично за творчеството на много групи. Норвежките пионери ENSLAVED са сред малкото банди, които някак си се дистанцираха от останалата част на метъл сцената в Норвегия, (блекът е зад гърба им) и това им позволи да запазят и доразвият дълбокия философски контекст на музиката си, поддавайки се на всякакви влияния. Може да се каже, че точно те заедно с BATHORY дават основата на цял нов суб-жанр – Viking метълът.

Техният четиринадесети дългосвирещ албум ‘‘Е‘‘ излезе официално на 13 октомври чрез Nuclear Blast.Това е явление от друг вид – продължение на хаоса и нов прочит на легендата. Композициите са като цяло силно повлияни от работата на Ivar Bjørnson с Einar Selvik (GORGOROTH, WARDRUNA)и общия им проект Skuggsjá – в същността на албума стои нещо фундаментално, което убягва на много други подобни групи. Композициите се разгръщат подобно на спирала – монотонни, вечни, с хипнотизиращи прогресив сола. Enslaved този път имат крайно изчистен саунд, мелодиите са конструирани по необичайно простичък, натуралистичен начин. В “Stormson” езическия елемент е в самото начало на парчето. Това е разказ за неразривната връзка на човека с дивото. Това е катарзисът на всеки един от нас – хагалаз ни зове. Следва ни. Хагалаз е във всеки, направлявайки го към разрухата на това, което трябва да се разруши, за да продължи да съществува, дори самите нас. Освобождава ни от оковите. Всичко е безспирно движение, ритъм който се прокрадва и ни обсебва без да разберем, води ни през деветте свята. Рядко може да чуем подобни бластове. Това са ударите на сърцата на воините, в кръг около огъня в зимната нощ преди в ранните зори да чуят Златния рог. ‘‘River’s mouth‘‘ (втората композиция). Друга песен с нехарактерни, напомнящи мелодичен дет елементи е “What else is there’’. Стана ми любима от целия албум, защото притежава нещо много истинско и романтично, мечтателско и дава усещане за полет в мъглата. Психаделичното звучене напомня инструменталите на BARDSPEC, с разликата че в ‘‘Е‘‘ то не е толкова първично и абстрактно, а много умерено и допълнително омекотено от чистите вокали и многогласовите части.
Накратко, “E’’ e монументален албум, който може да се разглежда от много ъгли. От една страна не е толкова твърд, колкото ми се иска, от друга.. дали има нужда наистина при положение, че с всяко слушане вниквам все повече в него. Предполагам, че човек сам си налага идеята, че за да може нещо да се възприеме на всички нива, то трябва да е твърдо и мощно. В ‘‘Е‘‘ е синтезирана същата сурова енергия. Резултатът е непредвидим, и доста енигматичен.

Oценка:9/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото