Интервю с организатора и основател на Obscene Extreme – Curby

Екипът на Metal Hangar 18 се свърза с Curby, който даде ексклузивно интервю, което може да прочетете по-долу

OEF

Metal Hangar 18: Здравей Curby, разкажи ни малко повече за фестивала. Каква беше първоначалната идеята зад него?

70930220_2526582454054027_7345740337953898496_nCurby: Винаги съм искал да направя голям grindcore фестивал. Нямаше нищо подобно през 99-та г., когато започнах Obscene Extreme.

Голямо влияние ми оказа фестивалът Fuck the Commerce. Бях там през 98-ма г. и това беше просто отличен фестивал и ме ритна в задника да направя нещо. Първата ми идея бе да направя само еднократен фестивал за 25-ия си рожден ден, но реакциите след първото събитие бяха толкова страхотни, както от фенове, така и от групите, така че трябваше да продължа!

Сега това е ежедневната ми работа през цялата година, но не съжалявам за цялото време, което се налага да влагам, тъй като всеки фестивал ми връща много повече: приятелската атмосфера; всички фенове, идващи от целия свят; уникалния шанс да срещнете на едно място grind/death/thrash/hardcore/punk/crust фанатици от цял ​​свят и да се насладите на няколко наистина приятни групи, на grind легенди и на обещаващи нови групи!

И човек, първият фестивал, и дори вторият бяха луди. Нямах много опит, така че от година на година просто се учех от грешките си и главно страстта ми към музиката винаги ми помагаше да продължа!!!

Metal Hangar 18: Какво те кара да продължаваш след толкова години?

Curby: Страстта към екстремната музика!!! Все още е същото, както тогава, когато бях тийнейджър. Просто го обичам! Вибрацията на Battlefield и всички приятели наоколо на едно място. Трудно е да се опише за някой, който не е бил там… Почти го усещаш във въздуха!

Metal Hangar 18: Тъй като фестивалът става все по-популярен през годините, обмисляш ли да го преместиш на друго, по-голямо място?

Curby: О, не!!! Battlefield е много специално място и искам да го запазя завинаги. Виждал съм много места за фестивали по целия свят, но мястото ни е просто най-доброто по много причини. Бях в Трутнов на друг рок фестивал и вярвате или не, те имаха почти 20 000 души на същото място, така че винаги е лесно да съберете всички фенове на Obscene Extreme там.

Metal Hangar 18: Как успяваш да събереш толкова много групи и има ли проблеми с тях (като графици, изисквания и т.н.)?

Curby: Отнема цяла година или по-скоро година и половина! Обикновено започвам да каня и резервирам групи през зимата за лятото две години напред. Звучи ми смешно когато казвам, че работя 18 месеца за един фестивал, но някак си е истина. Ха-ха!

И в момента групите наистина искат да свирят OEF, така че е лесно. Всички те разбират, че е много специален фестивал, а не просто поредният метъл фестивал.

Metal Hangar 18: Как е възможно да управляваш и координираш всички неща и проблеми свързани с фестивала, като например проблема с моята акредитация?

Curby: Ха-ха. Наистина обичам да контролирам всичко около Obscene Extreme. За мен наистина е много важно всеки да се наслаждава на неговото/нейното Obscene Extreme време, колкото е възможно повече! Научих, че ключът е в детайлите. Това е много важно!!!

Metal Hangar 18: Знам, че си организирал фестивал и в Азия, поправи ме, ако греша. Каква е разликата между организирането на фестивал в Европа и в Азия?

65502077_2374513289260945_792853179044724736_oCurby: Да, направих един Obscene Extreme Asia в Джакарта, Индонезия, а след това два фестивала в Токио, Япония. Беше невероятно изживяване, цялото това световното турне. Правих и един фестивал в Мексико, един в Канада и два в Австралия!

Индонезия беше напълно луда и все още се усещам като разкъсан от приятелите си от групата NOXA, които ми помогнаха за този фестивал. Бяхме наистина добри приятели и аз им се доверих много, но те просто го прецакаха. Не ми казаха колко билета или колко мърч са продадени. След това дори не дойдоха в моя хотел за последна среща, преди да продължа в Австралия (за следващия етап от световното турне). Всичко беше странно и се чувствах като тотален глупак, защото трябваше да изтегля много пари от Чехия, за да платя всички сметки. Всъщност беше смешно, отидох в банка в Джакарта, където обърнах евро в милиони рупии. Имах толкова рупии в огромни чанти, че трябваше да ги нося като като купища покупки, ха-ха. Тогава всички искаха пари тук и там, всичко беше осрано. Разликите между Чехия и Индонезия бяха толкова огромни, че изобщо не можех да го разбера. В самия край на този фестивал дадох безплатен вход и някакво момиче от нашия екип на OEF ASIA ме удари в лицето. Тя смяташе, че трябва да продължим да таксуваме влизането и така нататък, но аз казах майната му, изразходвах още куп пари, за да докарам тези страхотни групи, така че нека хората да влязат, дори и да е безплатно. Така, отидох в Австралия с посинено око, ха-ха!

73460698_968210960215464_5303080267370463232_nЯпония отново беше напълно различен опит. Старият ми приятел Naru (BUTCHER ABC, C.S.S.O., Obliteration Records), ми помогна много при големите културни различия и повярвай ми, между Чехия и Япония има ОГРОМНИ разлики в почти всичко. Беше много професионално и съвместно. Naru беше подготвил всичко и тези фестивали бяха страхотни!!! Благодарение на него популяризирахме нашето Obscene Extreme име и вибрация дотолкова, че дори и сега нямаме проблем да резервираме почти всяка японска група! Преди това беше трудно да се резервират японски групи, тъй като те не общуват толкова много и не обичат да се представят извън Япония.

Metal Hangar 18: Имаш ли интересна фестивална история, която искаш да разкажеш на читателите на Metal Hangar 18?

Curby: Ха-ха. Стотици, но никоя не мога да кажа, трябва да запазя главните герои в безопасност, ха-ха!

Metal Hangar 18: Обмислял ли си зимно издание на фестивала?

Curby: Въобще не! OEF е веднъж годишно!!! Ето защо е толкова специален и ще го запазя така поне още няколко години.

Metal Hangar 18: Как избираш групите и реда на изпълненията?

Curby: Избирам лично всички групи и реда за изпълнение на фестивала. След толкова години вярвам, че имам известни умения, така че това с line-up-а и с групите работи много добре. Опитвам се да смесвам стилове и да го направя интересно както за феновете, така и за групите! Също така, кратките сетове и бързите смени го правят по-добър за феновете!

Metal Hangar 18: Коя беше първата група, която чу, която те направи фен на метъла?

74341850_2549572421826472_872739119778758656_nCurby: Ха! Това е доста отдавна! Но вярвам, че наистина първо се влюбих в немски траш метъл групи като стария SODOM, стария KREATOR, старите DESTRUCTION, DEATHROW, LIVING DEATH и разбира се първите ми метъл групи на чешката сцена като CITRON, KRYPTOR, ARAKAIN, ROOT, MORRIOR или TORR. Те бяха първите ми любими групи и участия, но не след дълго дойде „Scum“ на NAPALM DEATH и това ме завладя напълно!!! Този албум беше нещото, което напълно промени живота ми!!!

Metal Hangar 18: Откъде идва страстта ти към екстремната музика?

Curby: Винаги съм искал да бъда различен. Никога не съм искал да бъда обикновен, така че очевидно никога не съм следвал модерната, лайняна, нормална музика. Не е трудно за разбиране, че в такъв случай трябваше да проуча, да намеря нещо по-крайно и по-добро за бедните ми уши! И така, цялата тази екстремна музика – grindcore, hardcore, death metal, thrash metal, power violence, hardcore/punk, doom metal, беше и все още е моя страст!

Metal Hangar 18: Каква музика слушаш в колата си?

Curby: Музиката за шофиране е в друга категория! Обичам да си пусна TURBONEGRO и да карам през нощта с тях, или MOTORHEAD!!! Винаги се радвам много и на JOHNNY CASH. Гласът му е просто блестящ!!! Освен това има един албум от CARCASS, който е перфектен. Дори Джеф Уокър се изненада, че обичах „Swansong“ повече от другите им култови албуми, ха-ха! В момента се наслаждавам на саундтрака от най-новия филм на Тарантино „Имало едно време в Холивуд“. Перфектен, шибан саундтрак. Същите качествени неща като саундтрака му към Django Unchained!

Обичам също така, да слушам чешки/словашки пънк рок групи като N.V.U., TELEX или VANDALIG.G. ALLIN, страхотни са, както и WOLFBRIGADE – по всяко време.

Metal Hangar 18: Обмисляш ли да има и други видове храна или ще я поддържаш само веган/вегетарянска? Съжалявам, че питам, но чух някои хора да се оплакват от това и излизат извън фестивала, за да ядат.

Curby: Никога!!! Завинаги веган/вегетарианска! Obscene Extreme вероятно беше първият фестивал, който имаше само cruelty free храна и ще го запазим така завинаги! Не става въпрос за пари. Mисля че бихме спечелили повече пари с продажбата на месо. Представете си как хората се оплакваха през 1999 г. ха-ха. Сега всичко е много по-лесно. Наистина трябва да мога да провеждам фестивала си с мир в сърцето си, а не с кръв по устните!!!

Metal Hangar 18: Какъв съвет би дал на някой, който иска да направи метъл фестивал от нулата? Каква е тайната?

Curby: Правете го с цялата страст, която имате, а не за пари. Страстта ще ви подтикне, когато вече няма да имате достатъчно енергия и се подгответе за всичко, дори много лоша продажба на билети по време на първите събития. Имайте предвид времето по всяко време, ако е фестивал на открито (прецакахме това в Индонезия, като слушах грешните хора, ха-ха). И направете ВСИЧКО по най-високия стандарт, с който можете да се справите!!! Всеки детайл е важен, за да направите бандите и феновете да се чувстват страхотно на вашия фест!!!

Metal Hangar 18: Знам, че си голям фен на футбола, така че мога ли да ти задам някои въпроси, които не са свързани с фестивала? Кой беше първият мач на Аржентина, който гледа?

46990287_2056525287726415_2402553895919288320_oCurby: Почти съм сигурен, че беше Световното първенство през 1978 г…. Седя на дивана с баща си, гледаме голям телевизор с малък екран и си спомням дългите коси на аржентинските играчи и всички конфети, които хвърляха феновете преди мача. Това е един от първите ми спомени и началото на моята футболна мания. Свършено беше с мен, ха-ха. Кемпес, Пасарела, страхотни играчи и разбира се, в крайна сметка Световната купа в нашите ръце!!!

Metal Hangar 18: Кой е любимият ти аржентински играч (настоящ или пенсиониран)?

Curby: Със сигурност Кемпес! Той беше страхотен играч и когато бях малко дете, имах прякор Пасарела, тъй като от началото наистина обичах Аржентина и така момчетата от моя отбор ме нарекоха Пасарела, ха-ха !!!

И, разбира се, най-големият и най-добрият беше Марадона! Какъв играч! Само да гледаш играта му в YouTube… Tой просто доминира над целия терен. Разбира се, сега имаме един от най-големите играчи на всички времена, Лионел Меси, той е просто невероятен! Дори кръстих втория си син на него, ха-ха! Това говори само за себе си, нали?

Metal Hangar 18: Имаш ли любим аржентински клуб?

Curby: Да, разбира се!!! BOCA JUNIORS!!! Толкова ги обичам, че оставих място в задния си двор и сега си имам там малко стадионче Бока. Наричам го Bombonerita (малка Bombonera, това е стадионът на Boca в Буенос Айрес). В него има огромни снимки на великите играчи на Бока от близкото минало като Марадона, Рикелме, Палермо, Тевес, Павон, но също и отпреди години, като Марзолини, Рома, Чапа Суне и така нататък!

Това е моята огромна страст. Boca винаги е бил различен клуб и аз го обичам, но откакто ги гледах на живо в Аржентина по време на турнето на ISACAARUM през 2007 г., станах още по-голям фен. Каква вибрация! Феновете пееха и скандираха час преди мача да започне, по време на целия мач и още един час след мача!!! Това няма нищо общо с европейския футбол. През цялото време има чиста страст. Това беше мач Естудиантес срещу Бока. Верон игра за Естудиантес, а всемогъщият Рикелме за Бока, а ние спечелихме с 3:0!!! Страхотно изживяване!!! Всичко беше лудо, дори да стигна навреме до стадиона. Бяха само 15 минути преди да започне мачът и имаше твърде много контролно-пропускателни пунктове, така че феновете просто разрушиха оградата около стадиона, а ние хукнахме към стадиона, докато полицаи на коне запълниха дупката веднага след моята чешка дружка, Jarda, и аз се вмъкнах. Адреналин още от първия момент, ха-ха. Рикелме играеше като БОГ на футбола в този мач.

Metal Hangar 18: Кой според теб е най-добрият треньор на Аржентина?

Curby: Абсолютно Карлос Билардо, но Аржентина има и винаги е имала страхотни мениджъри. Жалко е, че в националния отбор през последните няколко години винаги има някакъв глупак. Вижте работата на Диего Симеоне в Атлетико Мадрид. Защо той не е треньор?

Metal Hangar 18: Гледал ли си мач на Аржентина на живо?

Curby: Бил съм там два пъти и искам отново да отида. Това беше Суперфиналът на Копа Либертадорес миналия ноември. Онзи мач, когато феновете на Ривър унищожиха автобуса на Бока и мачът трябваше да бъде преместен в Мадрид. Това беше просто безумно, като революция!!! Истински улични бунтове!!! Това беше мачът на Monumental, така че никой от феновете на Boca не можа да влезе, но благодарение на приятели аз получих билет и можах да долетя и да се насладя на седмица в Буенос Айрес. Пристигнах за тази луда открита тренировка на Бока с 50 000 фенове (и още 20 000 извън стадиона, които не влязоха). Това беше само половин час тренировка и беше по-скоро все едно да изпращаш играчи на Бока на война, ха-ха!

Може би знаеш, че в Аржентина през последните 5 години гостуващите фенове не могат да получат билети и не могат да отидат на гостуващи мачове на своите отбори. Това е така, защото насилието и футболното безумие са твърде големи!!!

Но ако имаш предвид националния отбор, да, гледах ги на живо в Русия в последния мач в групата срещу Нигерия. Страхотен мач със супер готин завършек. Отидох там със сина си, имахме знамена на тима, изрисувани на лицата ни, страхотен ден. Имаше толкова много аржентински привърженици. Не разбирам откъде са взели всички билети, но по-скоро беше като мач в Буенос Айрес вместо в Санкт Петербург. Дори преди мача имаше много пеене, скандирания и др. Видяхме и огромна пирамида срещу нас, направена от феновете, които се опитват да влязат във ВИП сектора. Представям си, че бяха фенове, които искаха да се снимат с Диего!!! Лудост, ха-ха! Когато Маркос Рохо вкара в 86-ата минута, аз плаках като малко дете! Какъв емоционален момент!!! Тогава след мача охраната не можа да изкара всички развълнувани фенове от стадиона с часове, ха-ха!

Metal Hangar 18: С кой футболист би искал да се срещнеш на бира и какво би го попитал?

Curby: Марадона! 100% съм сигурен. И бих искал да го попитам защо е бил толкова луд и безумен през всичките тези години, дори сега, когато е по-възрастен, ха-ха!!!

Metal Hangar 18: Защо точно Аржентина, а не Бразилия, Германия или Чехия?

Curby: Защото спечелиха Световното първенство, когато бях малко дете, а също и защото имаха дълги коси, а аз обичах дългата коса. Приличаха на рок звезди или индианци, когато бях дете, обичах индианците и все още ги обичам.

Също така, още една важна причина. Баща ми обичаше Пеле и той е бразилски фен. Така че трябваше да съм обратното, ха-ха. Разбира се това означава, че най-големият ми син трябваше да бъде привърженик на Бразилия, ха-ха!

Какъв забавен свят!!!

 

Галерии от тазгодишното издание на фестивала може да намерите: ТУКТУКТУК и ТУК!

Повече информация за самия фестивал може да намерите на:
Obscene Extreme
Facebook
Събитие за Obscene Extreme 2020

  1. #1 написан от AVA (преди 1 година)

    Мега яко интервю!!!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото