Интервю с Mathias и Arne от Ctulu / Interview with Mathias and Arne from Ctulu

Немската бандата Ctulu даде ексклузивно интервю за MetalHangar18 на фестивала Ragnarök.
Новият албум на Ctulu – Sarkomand излезе на 7 май този месец, може да прочетете и ревю на албума в секцията с ревюта.

The geraman band Ctulu gave an interview for MetalHangar18 on Ragnarök Festival.
Their new album Sarkomand is already out now – 07.05.2011, you can read also a review of the album in „Review“ section.
Cheers!

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Здравейте, как сте?
Добре.

Това е добре. Кажете ми от колко време съществува вече Ctulu?
M:Бандата създадохме през 2004 година. Сформирахме я аз и бившият ни вокалист. През 2005 започнахме да пишем песни.

Беше ли трудно да немрите лейбъл в Германия?

M: Да, може да се каже. Подготвихме много рекламни пакети с дизайн и всичко останало, които разпращахме не само в Германия, а и в Полша, Норвегия, Швеция, Англия, навсякъде. Някои ни отказаха, някои даже не ни отговориха и беше трудно.
A: Проблемът в момента е, че има адски много банди, пазара е пренаситен и е трудно да пробиеш.

Разбирам. Какво можете да ни кажете за новия албум – Sarkomand? Колко време продължи записването и подготовката?

М: Може би около 2 години. Още след като приключихме с първия албум, започнахме да пишем песните за втория, даже имахме вече две нови песни, когато издадохме първия албум. Това се случва 2008 година, доста бързо създадохме и други песни, но определено сегашния вид на албума е съвсем различен от началната идея.
А: Подготовката продължи дълго, да, но сега вече албумът е напълно завършен!

А кой пише текстовете на песните?

М: Ние двамата ги пишем. Аз съм на мнение, че когато много хора пишат, всеки си има собствените креативни идеи и се създават и различни текстове, а нашата цел е, когато хората ни слушат да усещат чрез текстовете ни и чрез музиката едно нещо, а не да звучим различно с всяко парче, искаме да поддържаме стила.

А карате ли се понякога и ако да, за какво?

М: Не може да се каже, че се караме, спорим за разни неща, но бързо се изясняваме. Arne иска да правим нещо по един начин, аз – по друг. Бързо стигаме до взаимно съгласие.
А: Сещаш се, ако някой е прекалено далеч от идеите на бандата, просто бива принуден да напусне , това е.
М: Да, така е. Примерно нашият бивш бас китарист, той изобщо не виждаше бандата, както аз и Arne, не взимаше насериозно, това, което правим.

Разбирам. А кои групи са ви вдъхновили да правите точно такава музика, а не примерно thrash metal.
М: Аз започнах да лушам метъл на 15 години. Тогава слушах Iron Maiden, Blind Guardian. Приятели и познати ме „запознаха“ с black metal-a. Това ми хареса и реших, че искам да свиря точно такъв тип музика.
А: Да, смятаме, че някои албум е добър, но музикантите свирят прекалнео бавно, затова и единствената ни възможност остава да правим black metal. (смее се, и аз се смея)

Какво означава Sarkomand?
A: Sarkomand е град в руини, заглавието на албума е взето от песента Sarkomand, която аз съм написал. Сметнахме, че тази песен е емблематична за албума като цяло и една от най-добрите, затова и кръстихме албума така.

С кои банди бихте искали да свирите на една сцена?
М: Определено с банди, които нямат никаква политическа принадлежност, в никакъв случай с десни.

Има ли много такива банди в Германия? Доколкото знам са строго забранени.
А: Да, така е, повечето са чужденци. Отказвали сме на покани за съвместни участия на такъв тип банди.

Чували ли сте Absurd?
A/M: Да, не бихме свирили с тях.

Питам ви, защото те са много популярни в България.
М: Да, и не само, бяхме на black metal фестивал във Франция миналата седмица и имаше адски много хора с тениски на Absurd. Нека да си носят тениските, щом им харесва, но аз смятам, че те си нямат никаква представа за какво става въпрос, като цяло.

Как виждате Black Metal сцената тук, в Германия?
М: Честно казано доста ограничени като мислене са повечето, ограничават се до слушане на black metal, което им пречи да се развиват.

За какво става въпрос в текстовете ви?
А: Различни неща, кошмари примерно. Всъщност Mathias пише музиката, чак след това, когато чуя дадено парче и си казвам: “ Да, тази музика ми навява мисли за морето, за това, за онова“ и започвам да пиша.
М: Да, определено така пишем текстовете, и двамата. Аз пиша по по-различен начин от Arne, това може да се забележи и в строежа на изреченията, но като цяло всичко отива в една посока като понятия, които се използват, теми и т.н.

И един специален въпрос към Arne – Как попадна на MetalHangar18?
A: Търсех популярни списания и сайтове в други страни, където да напарвя реклама на албума ни и така попаднах на два български сайта, не се справям особено добре с езика, но се оправих някакси и публикувах инфомация във вашия сайт.

И Всички текстове са немски. Така ли ще бъде и занапред?
М: Да, определено!

Кажете нещо на феновете си в Бълагария?
А/М: Супер, че имаме фенове, благодаря за подкрепата. Ще дойдем за концерт!

  1. #1 написан от DeadMistress (преди 12 години)

    Въпросният Arne сам е намерил сайта ? Супер ! 🙂
    Между другото – харесвам „двойни“ интервюта . Така се вижда гледната точка не само на фронтмена (в повечето случаи) , ами и на някой от другите ! И е факт , че такива интервюта се взимат по – трудно , и след това се обработват по – трудно , особено ако е просто аудио запис , на който трудно би могъл да различиш гласовете 🙂

  2. #2 написан от Hatecrew (преди 12 години)

    И аз харесвам повече такива интервюта, не само заради обработката, а защото само банди, които уважават мнението на всички членове на групата, канят и тях да се присъединят и ако искат да говорят. И между другото такива банди имат и съвсем различно отношение към заобикалящия ги свят – фенове, медии, съпорт и т.н. Фронтменът осъзнава факта, че без останалите от бандата, просто няма как да успее, дори и да има най-добрите идеи на света.

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото