Интервю с Mark Jansen (EPICA, MAYAN)

Mark Jansen (Live in Sofia)

Mark Jansen (Live in Sofia)

Няколко часа преди концерта на EPICA в София успяхме да се срещнем лично с техния лидер и китарист Mark Jansen и да вземем кратко интервю за читателите на Metal Hangar 18.

.

.

.

.

.

.

–          На турне сте от доста време. Как се чувстваш в този момент? Кажи ми, че не си уморен!

–          Уморен съм малко, но причината е защото имах грип последните три седмици. Вече съм добре, а и винаги имам достатъчно енергия за шоуто, тъй че не се притеснявай за това.

–          Радвам се! Може ли да се каже, че това е най-голямото турне на EPICA до сега? И с какво ще го запомниш или кое е най-хубавото нещо, което се случи през това време?

–          Ако говорим за цялото „Design Your Universe” турне, да,  определено. Бяхме два пъти в САЩ. Преди това два пъти обиколихме Европа, а сега това ни е трети. Всеки път различна територия… това ти самият можеш да потвърдиш. 🙂  А най-хубавото, което се случи, е Латинска Америка, защото са напълно откачени и са толкова много. Навсякъде феновете ни са страхотни, но в Латинска Америка са нещо необикновено.

–          Съгласен съм, виждал съм ги по DVD-тата. Това ме подсети за следващия ми въпрос. Имате ли планове за такова?

–          Винаги си мислим за това DVD, но по някаква причина винаги, когато плановете по него станат по-конкретни, нещо се случва. Съдбата се намесва и накрая няма DVD. Не знам, кога ще се появи, но след толкова провалени опити започвам да си мисля, че е прокълнато. 🙂

–          Не бива да мислиш така! Вярвам, че рано или късно ще се случи.

–          Да, един ден съдбата ще поеме в друга посока.

–          А какви са плановете за следващия студиен албум на EPICA?

–          Пишем песни в момента и искаме да влезем в студио след края на лятото. Би трябвало да бъде издаден някъде в началото на 2012-та.

–          Чакам с нетърпение! Холандия е известна със симфоничните метъл банди, предвождани от дами, каквито са EPICA, AFTER FOREVER, WITHIN TEMPTATION, DELAIN и други. Има ли причина всичко това да се случва точно там?

–          Мисля, че едно време THE GATHERING и ORPHANAGE започнаха всичко с женските вокали и бяха нещо като пионери. След това се появиха AFTER FOREVER и WITHIN TEMPTATION, като ние (AFTER FOREVER) също развихме тази сцена. Тя ставаше все по-голяма и постепенно стилът се настани като предпочитан в страната. В момента сигурно има над 100 такива банди в Холандия, за които малцина са чували, но само най-добрите се показват на повърхността.

–          Сещам се за една такава. Има тенденция да си сътрудничите с любими на публиката вокалисти като Tony Kakko, Roy Khan…  та, кой е следващият, ако не е тайна?

–          Не е тайна. Винаги сме се искали да привлечем Mikael Akerfeldt от OPETH. Опитахме няколко пъти, но все изникваше нещо, което да ни попречи. Ще продължим да опитваме и да се надяваме, че един ден ще каже „ДА”.

–          Хубаво е да знаеш, че ще има следващ.

–          Определено ще сътрудничим с още вокалисти. Имаме си дори списък с желания, но Mikael е номер едно в него.

–          Замислял ли си се, как биха звучали EPICA с изцяло мъжки вокали?

–          Да, замислял съм се по въпроса, но не мога да си представя EPICA с мъжки вокал. Затова пък сега имам нова банда – MaYaN. Освен крясъци, в шест от общо дванадесетте песните в албума пее чист мъжки вокал. Ако си представим по-тежка версия на EPICA с мъжки вокал, получаваме MaYaN.

–          Значи просто трябва да изчакаме до май месец, за да го чуем. Вече сте потвърдили доста дати за май. Имаш ли план да продължиш концертната дейност с тях след това или MaYaN е просто страничен проект?

–          Истинска банда си е, но EPICA винаги са с приоритет. С MaYaN ще обикаляме, когато си взимам почивка от EPICA по празници или когато колегите от EPICA се уморят, защото…

–          …защото не се уморяваш? 🙂

–          Ха-ха, да! Разболявам се, но не се уморявам.

–          Какво считаш за своето най-голямо постижение (в и извън музиката)?

–          Винаги съм отворен към предизвикателства. Веднъж се впуснах в едно такова предизвикателство – състезание с велосипеди за благотворителна цел във френските Алпи. Прекосихме четири големи планини само за един ден, като навъртяхме 172 км.

–          Ама ти наистина не се уморяваш!

–          По този начин събрах всички тези пари за WWF (една от най-големите природозащитни организации в света), което ме накара да се почувствам наистина горд. Когато завърших състезанието повръщах доста, защото бях толкова „мъртъв”, но бях щастлив от стореното. Също така се радвам, че завърших университета си. Горд съм от всичко постигнато в музиката.

–          Благодаря ти за това интервю! Ще се видим след няколко часа.

.

.

.

Благодарим на „АБВ Про“ за оказаното съдействие за този приятелски разговор с Mark и за невероятния концерт на EPICA, от който може да разгледате снимки на този адрес:

<<< EPICA >>>
<<< PROJECT ARCADIA >>>


 1. #1 написан от Hatecrew (преди 9 години)

  Супер е интервюто! А тоя ако ми падне…. Ърл.. как му издържа – не знам 😉

 2. #2 написан от Earl_Of_Black (преди 9 години)

  Хаха, и аз се чудя 😀

 3. #3 написан от Blacky (преди 9 години)

  Супер приятелски разговор, хах 😉

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото