Интервю с Ian Anderson (JETHRO TULL)

IanAnderson_3 Ian Anderson с „Най-доброто от JETHRO TULL“ в България. И каква по-добра локация за концерта на легендарния британец от Летния театър в Пловдив. Така на 3 септември феновете ще получат една прекрасна вечер с магичната музика на JETHRO TULL, изпълнена на едно магично място.

Интервюто с Ian Anderson (JETHRO TULL) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 29.08.2016 година, както и в предаването „Евробокс“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио.

От другата страна – Привет, мистър Anderson. Концертът в Пловдив е анонсиран като „Най-доброто от JETHRO TULL, изпълнено от Ian Anderson“. Това означава ли, че в Античния театър ще бъдеш със своите колеги от групата?

Ian Anderson – Всички музиканти, с които ще бъда в Пловдив, са били част от JETHRO TULL. През последните години правя концерти под моето собствено име, но, разбира се, изпълнявам моята музика, която съм записал през годините в албумите на групата JETHRO TULL. Това означава, че концертът ще представи „Най-доброто от JETHRO TULL“ изпълнено от мен и музиканти от групата, които са били част от нея преди 5, 12 или няма значение колко години. Това всъщност е група, която е по-позната като JETHRO TULL, без последните пет години, през които музикантите са едни и същи. Преди това обаче Martin Barre е бил китарист на JETHRO TULL от 1969 година. Днес той свири със собствената си група MARTIN BARRE BAND. Те правят клубни и фестивални участия в много различни страни. С това се занимава Martin днес. От останалите 25 членове на групата през всички години – някои от тях за съжаление вече не са между нас, някои не се чувстват твърде добре, много от останалите, които са живи, не се занимават повече с музика. Отказали са се от нея. Има няколко като Clive Bunker, за когото веднага се сещам. Видях го преди време. Той все още е активен музикант и беше барабанист на JETHRO TULL през първите три години от историята на групата. Той е един от малцината членове на бандата, който все още свири. В JETHRO TULL сме били 27 музиканти през годините. И сме като футболен отбор. Вземи Манчестър Юнайтед – в него вече не играят футболистите от преди 10 години, но клубът продължава да се казва Манчестър Юнайтед. Това показва, че марката е по-важна от индивидуалностите в отбора. Можем да поспорим дали това се отнася в същата степен и за JETHRO TULL, защото има една личност, която се откроява и се олицетворява с марката JETHRO TULL. И това съм аз! Защото аз съм човекът, който композира музиката, пее, свири на флейта, продуцира групата и е нейн мениджър. Така че аз съм единственият, който е синоним на JETHRO TULL и продължавам да изпълнявам моята музика днес, а това са композиции, повечето от които са издадени под името JETHRO TULL. Нищо не се е променило, а има само лека промяна в марката. Просто през последните години бих искал хората да познават мен и моето име, защото много от тях мислят, че аз се казвам Jethro Tull. А Jethro Tull, разбира се, е историческа личност, която през 18 век изобретява редосеялката. И е време да бъде запомнено, че той е собственик на своето име, а не аз.

От другата страна – Чувстваш ли се отговорен, когато излизаш под своето име да запазиш златния статут на JETHRO TULL?

Ian Anderson – Музиката винаги е била написана, записана и издадена под името JETHRO TULL. Така че – да, така смятам. Това е все едно Лондонският симфоничен оркестър да направи концерт в „Роял Албърт Хол“ с „Деветата симфония“ на Beethoven, така на плаката с големи букви ще бъде отбелязано името на Beethoven и „Деветата симфония“. Той ще бъде най-отгоре, там няма да поставят Лондонския симфоничен оркестър. Говорим за репертоар. По същия начин стоят нещата, ако погледнем към THE BEATLES. Не говорим просто за единствените двама живи членове на групата, не споменаваме дори бандата, която е съществувала твърде кратко под името THE BEATLES. Ние говорим за творчеството на THE BEATLES, което е колекция от страхотна музика, създадена през малкото време, през което те са били заедно. За това смятам, че важен в случая е репертоарът. Когато някой каже – „Обичам Mozart“, той няма предвид, че обича историческата личност Wolfgang Amadeus Mozart, а има предвид, че обича неговата музика. Музиката е важната в случая. Така индивидуалността, личността, характерът, начинът на живот, какво е закусвал – това са маловажни неща, не са от значение. Така че ние говорим за творчество. Говорим за JETHRO TULL в музикално измерение – което означава репертоар. А това, разбира се, в повечето случаи е това, което аз изпълнявам, защото представя голяма част от моето творчество. Имам няколко солови албума през годините, но по-голямата част на това, което представям на живо, когато съм на сцената, е музика, реализирана под името JETHRO TULL и за това, разбира се, че ще я нарека JETHRO TULL.

От другата страна – Според теб как музиката на JETHRO TULL се възприема въз основата на възрастта на слушателите?

Ian Anderson – Най-добрият начин да представя нашата публика навсякъде, е като отбележа, че музиката ни се възприема най-добре от хората на 50-ет, дори на 60-ет. Но, ако беше присъствал на нашите концерти преди няколко седмици в Италия през лятото, щеше да отбележиш, че голяма част от хората, които ги посещават, са тийнове на по 20-ет години. Защото обикновено това са хората, които стоят пред сцената. Независимо че концертите са на открито, лятно време, публиката обикновено е на крака, независимо от това, ще видиш повече млади хора от моята позиция на сцената, защото те предпочитат да са точно пред сцената. Възрастните обикновено стоят в задната част, близо до тоалетните. Когато си стар, не искаш да си много далече от това място. Всъщност зависи кога през годината се провежда концертът, дали е на закрито или на открито. Бих предположил, че когато присъстваш на наша изява в Лондон, ще видиш, че чисто демографски ще присъстват по-възрастни наши почитатели. Ако обаче посетиш наш концерт на открито през лятото, ще забележиш повече млади хора. Например, в операта в Сидни феновете ни ще бъдат по на възраст. Но ако следваща година отидеш на “Byron Bay Bluesfest” – Gold Coast, близо до Бризбън, ще се натъкнеш на много по-млада публика, която се наслаждава на музиката. Нямам идея какво ще се получи в Пловдив, защото смятам, че на концерта ще бъдат основно хора на възраст, може би защото Античният театър е по любим на по-улегналите фенове, но може би ще има тийнейджъри и фенове на по 20-ет, които са дошли заедно с родителите си, като слушайки музиката, която те са слушали, ще открият всъщност какви са били техните близки. Това се получава и когато четат книгите, които родителите им са чели или гледат филмите, които са гледали. Това по някакъв начин им разкрива какво е било поколението на родители им и техните вкусове. Така ще научат нещо за културната среда, в която е израснала предишната генерация, когато е била на тяхната възраст. Знам, че това се случва на моите концерти. Това съм правил и аз като дете, слушайки музиката, която баща ми слушаше. Така се опитвах да проумея донякъде родителите си, да опозная историята на културната среда, в която са израснали.

От другата страна – Какво разбираш под „Най-доброто от JETHRO TULL”?

Ian Anderson – В основата на сета в Пловдив, а и по принцип, стои един мой списък от 100 композиции от целия ми творчески път. От тях най-вероятно ще избера 15-ет песни. 80 на сто от тях ще са познати на феновете, които са почитатели на JETHRO TULL. Това ще са най-важните песни на групата. Разбира се, че ще има и няколко, които ще са непознати на публиката, по една или друга причина – заради това, че са от първите, които сме записали с JETHRO TULL, например. Или са просто нов материал. Смятам да изпълня поне една песен, която не е нова, но все още не е записана. Тя е от рок операта на JETHRO TULL – продукция, която подготвям в различни части на света, без да я изпълняваме на открити сцени, защото това шоу няма как да го направим, освен на закрито. В Америка рок операта е по-позната като „JETHRO TULL, изпълнени от Ian Anderson“. Опитваме се да направим по малко от всичко. Опитвам се да изградя разпознаваем репертоар, който е познат и харесван от старите фенове, но винаги подготвям и някои изненади. Така и си представям аз самият “Най-доброто от JETHRO TULL“. Това е моята дефиниция. Разбира се, че ще се намерят и хора, които ще хленчат, че не съм изпълнил любимите им песни. Но от 250 композиции винаги ще има една или две, които са любими на някого и аз, за негово съжаление, няма да ги изпълня на живо по различни причини. Също така няма как да изисквам от моите музиканти да знаят всичко на JETHRO TULL, още повече, че някои неща са създадени преди те да са били родени.

  1. #1 написан от Анонимен (преди 7 години)

    Гениален човек!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото