Интервю с Hellcommander Vargblod (KHAOSPATH)

khaosritualНаближава третото издание на есенния фестивал за мрачна, екстремна музика Autumn Souls Of Sofia 2017, който ще се проведе на 25 и 26 ноември в столичния клуб Live&Loud. В оставащите до фестивала дни, реших да ви запозная с някои от групите-участници. Най-отзивчив и бърз с отговора си беше Hellcommander, затова и започвам с неговите Khaospath. Вижте какво сподели за вас и какви са надеждите му за предстоящата среща с българските метъл фенове.

Satania: Ти си от Малта. Кога и защо реши да се преместиш в Швеция?

Hellcommander: Всъщност от много време обмислях да се преместя от Малта. Възможността да се преместя дойде през есента на 2013-та, така че веднага щом получих работа и място, където да се настаня се преместих заедно със семейството си. Основни мотиви бяха липсата на природа в Малта (гори, реки, планини…), липса на лично пространство и студено време, или както го наричам Black Metal време.

S.: Трудна ли беше аклиматизацията и културното приобщаване?

Н.: Да, знаех че Малта и Швеция са съвсем различна култура, така да се каже, но не ми отне много време да се адаптирам към начина на живот на Швеция и не след дълго бях представен на Метъл общността в района, където живея и тук намерих членове за Khaospath. Също така съм късметлия, че една от любимите ми шведски групи Vintersorg живее в същия град, в който и аз!

S.: Как се роди Khaospath?

Н.: Всъщност Khaospath се роди още в Малта. Пишех музика за моя one man band проект Draugul и част от материала стана твърде екстремен, за да се впише в Draugul и така реших да започна друга група. В началото не го възприех много сериозно, но лейбълът, който се занимаваше с Draugul чу материала на Khaospath и поиска да го издаде!
Първият албум на Khaospath „Synagoga Obscura“ реално беше издаден малко след като се преместих в Швеция.

S.: В Малта доколкото знам има активна екстремна сцена (даже една от групите на ASOS е от там и ти си свирил в нея), но ти реши да правиш шведски блек метъл в Швеция. Колко голямо беше за теб това предизвикателство?
(р.s. групата е MatrYrium)

Н.: Ами, аз винаги съм бил към шведската блек метъл сцена. Любимите ми блек метъл групи са предимно от Швеция (да назова Bathory, Watain, Dissection, Dark Funeral сред другите). Така, че предполагам подсъзнателно влиянието да свиря шведски блек метъл вече е било в мен!
Както правилно отбеляза, да една от групите, които ще свирят тази година на ASOS е от Малта и докато живеех в Малта бях част от тази група! Ще бъде забавно да се видя със старите момчета отново!

S.: Какво ще бъде чувството да делиш една сцена със своите бивши колеги?

Н.: Както казах по-горе с нетърпение очаквам да споделя сцената с тях още веднъж! Ние всички все още сме много добри приятели! Не напуснах групата с битка или нещо подобно…, така че останахме доста близки.

S.: Мислиш ли, че посланието и влиянията в твоята музика биха били различни ако Khaospath беше Малтийска, а не Шведска група?

Н.: Всъщност не мисля. Както споменах по-рано винаги съм бил към шведската блек метъл сцена, така че влиянията вече си бяха там. Но, разбира се животът в Швеция повлия стила малко повече, особено музикално. За лиричните теми не бих казал, че биха се различавали, тъй като винаги съм държал да пиша за моите вярвания и гледни точки. Въпреки, че вторият ни албум не може да се каже, че се върти около моите убеждения сами по себе си, тъй като това е преразказ по Сатанински начин на едно от най-аплодираните Шекспирови пиеси – Макбет!

kaospathband

S.: Ти си член на Watain Disciples. Какво ти дава тази група в личен и професионален план?

Н.: Да, аз съм Disciple #731. Винаги съм гледал на Watain като на група, която прероди блек метъла.
За известно време блек метъла сякаш тръгна по „наклонена плоскост“, така да се каже и много групи започнаха да губят истинската стойност на това, какво наистина значи блек метълът. Посланието зад Watain със сигурност е сложно и то не може да заговори на всички, което е добре. Блек метълът не трябва да е за всички. Той говори само на тези, които НАИСТИНА разбират неговото значение и ще цитирам Erik в едно от неговите интервюта:

„Блек метълът трябва да се запази експлозивен, изгарящ, отровен и опасен! Ако ти (не ТИ като интервюиращ ;)..) не харесваш това… най-добре да вървиш на майната си!“

S.: Упреквали ли са те, че музиката на Khaospath е много Watain повлияна? Това за теб комплимент ли е или обвинение?

Н.: Винаги се стремим да запазим стила си като наш. Трудно е да не бъдеш повлиян от определени групи, но разбира се опитваш да не копираш стила на групите и до сега мисля, че успяваме да запазим саунда на Khaospath като наш собствен. Но ако прочетете ревютата, които получихме за последния ни албум, имаше няколко, които споменаха, че нашият материал понякога напомня Watain от времето на  Casus Luciferi. В края на краищата избрах да го приема като комплимент, тъй като сме сравнявани с една от най-големите блек метъл личности на нашето време.

S.: За четири години имате два студийни албума. На кой ще наблегнете в сета си?

Н.: За нашия ритуал на ASOS, Khaospath ще свири песни и от двата албума, както и напълно нова песен, която наскоро написахме и ще свирим за първи път в София! Така, че бъдете готови!

S.: Работите ли върху нов материал или сте се отдали на други дейности за сега?

Н.: В момент пишем третото си богохулство и ще бъде озаглавено „Gospel of the Serpent Tongue“. Не е сигурно още кога ще бъде готово, но вероятно някъде в късната 2018-та. Не бързаме с новия материал. Искаме този албум да експлодира в лицата на нашите фенове. Искаме този трети албум да бъде специален, така че това ще отнеме повече време и отдаденост, за да постигнем крайния резултат, който имаме наум!

S.: Къде извън Швеция сте свирили и какви са очакванията ви за България?

Н.: Освен в Швеция до сега сме свирили в Малта и Финландия и нямаме търпение да се качим на сцената в България! Чухме добри неща за българските метъл фенове и очакваме да видим малко бруталност долу в мошпита!

S.: Финални реплики към феновете:

Н.: Всички от Khaospath ордата сме нетърпеливи да се представим там! За нас е чест да сме част от лайн-ъпа! Надяваме се да има добро присъствие и всички вие, които ще бъдете на нашия ритуал, няма да бъдете разочаровани! Пригответе се да видите Ада!!!

Официална ФБ страница на Khaospath

Билети за фестивала можете да намерите на eTicketsmall.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото