Интервю с GUS G (FIREWIND, OZZY OSBOURNE)

Броени дни преди концерта на  Firewind в София имахме възможността да си поговорим с китариста им, Gus G, за музиката, за миналото на групата, а и за нейното бъдеще.

MH18: Здравей, Гъс! Надяваме се да сме те хванали в добро разположение на духа.
Gus G: Разбира се! Благодаря за интереса!

MH18:Много ли пътува тази година? Имахте концерти в САЩ и Австралия – би ли ни разказал повече?
Gus G: Да, малко или повече бях непрекъснато по пътя през изминалите дванадесет месеца. Открихме годината с месец и половина дълго турне в Щатите с Turisas, после, основно през пролетта и лятото, свирихме на много фестивали из Европа. И току-що се върнахме от първото си турне в Австралия, беше страхотно! Не знаехме какво да очакваме, но публиката беше фантастична и ни посрещна топло!

МН18:Извън рамките на турнето също обикаля доста. Имаше много китарни уъркшопове на Стария Континент и дори в Япония. Сподели още нещо покрай тези събития.
Gus G: Правих уъркшоповете в Русия, Естония и Украйна през май. Бяха толкова успешни, че реших да проведа още няколко тази есен. Затова последваха италиански, гръцки, шведски и японски сесии. Беше невероятно. Срещнах много фенове – обстановката е много различна – сближаваш се, питат те и отговаряш и беше приятно да разговаряме за китарите и музиката като цяло.

МН18: Пуснахте и лайв албум за десетата си годишнина. Защо избрахте точно този начин да отбележите празника?
Gus G: Защото бяхме записали повечето от концертите си от 2012, а впоследствие направихме и четири концерта тук, в Гърция, по повод на годишнината ни. Събрахме изпълненията на едно място и така създадохме лимитирана серия CD-та, по този начин затваряйки тази глава от историята на бандата. Чисто съвпадение беше, че бяха и последните записи с Apollo, който напусна веднага след края на шоутата. С други думи, този албум отбелязва края на една ера за Firewind и началото на нова.

MH18: Преди няколко години спечели наградата на Metal Gods Golden Awards в категорията Best Shredder. Какво означава за теб това признание?
Gus G: Беше изумително, никога не съм и предполагал, че ще спечеля! Наградите, получени след гласуване на публиката винаги са били по-важни за мен, защото означава, че хората обичат и подкрепят това, което им даваш. Гледам на това като на подарък от феновете. Определено ме мотивира да стана още по-добър китарист!

МН18: Кои са твоите детски идоли? Кои са китаристите, които са повлияли на стила и техниката ти?
Gus G: Много са, но бих изтъкнал хора като Yngwie, Gary Moore, Michael Schenker, Uli Roth, Tony Iommi, Paul Gilbert, Zakk Wylde, Slash, и т.н. – те като че ли са най-важните.

МН18: Вече си имаш свой собствен почерк и си „китарен герой“ сам по себе си. Как успяваш да бъдеш винаги във форма?
Gus G: Упражнявам се. Много. 🙂

МН18: Използваш китарите на ESP. Защо избра точно това оборудване? С какво тези китари се отличават от другите? Посъветвай начинаещите.
Gus G: През 2003 ESP Япония предложи да ми осигури китара, изработена специално за мен. Това означаваше, че имах невероятната възможност да притежавам китарата на мечтите си. И стана – китарите ми са направени за моите нужди и са най-добрите за мен.

МН18: Трудно ли е да синхронизираш работата си с Ozzy с тази с Firewind? Въобще, как успяваш да ги съвместиш?
Gus G: Просто е. Когато Ози ме потърси, поставям всички други ангажименти на заден план – все пак това е огромно задължение. Докато е в почивка, се връщам обратно към бандата и другото, с което се занимавам. Може да съм два пъти по-зает, но обичам музиката и нямам от какво да се оплача!

MH18: От 2005 насам работите с Bob Catsionis. Как е той като колега музикант и как две звезди делят една сцена?
Gus G: Bob е дясната ми ръка откакто се присъедини. Когато аз и той вложим най-добрите си идеи и най-здравите си рифове, се раждат страхотни песни. Добър колега е, имаме еднакви цели и се разбираме, затова сме заедно толкова време. Мисля, че Facebook малко нарани публичния му образ, но на мен ми е ясно, че той обича да спори с хората, които се съмняват в него, хаха! Но е очарователен, оригинален човек и страхотен музикант.

MH18: Как приеха критиката и феновете последния албум?
Gus G: Много добре. Класира се по чартове в Германия, Щатите и  Великобритания, а в Гърция дори беше на челна позиция. Ние сме единствената досега метъл група, която е достигнала първото място. Явно получаваме пълно одобрение!

МН18: Мислите ли да запазите същия стил и в следващия албум? Кога ще можем да чуем някое ново парче?
Gus G: Не съм сигурен кога ще започнем да пишем нов материал, още по-малко знам как би звучал той. Но ми се иска да се развиваме, а не да го играем на сигурно.

МН18: Беше ли изненадан от напускането на Appolo Papathanasio и от това, как новият вокалист Kelly се справя?
Gus G: Не бих казал. Apollo изпусна толкова много турнета, че нямаше как да навакса. Бяхме облекчени, когато разбрахме, че поема по своя път. Kelly е професионалист на пълно работно време и се справя просто страхотно! Вдъхна нов живот в групата и сега звучим в пъти по-добре.

МН18: Какво си спомняш от предишните си посещения в България?
Gus G: Всичките ни концерти в София са били супер. Последният път беше преди три години. Феновете ни са страхотни, няма съмнение. Нямаме търпение да се върнем, мина много време!

MH18: Приготвили ли сте нещо различно или някаква изненада за публиката, която ви очаква тук? За какво да бъдем подготвени?
Gus G: Ще свирим неща от Few Against Many, но също така ще се постараем да представим всички периоди на бандата. Нека го наречем „best-of-setlist“ с малко изненади.

МН18: За финал – кажи нещо на читателите и феновете!
Gus G: Благодаря за подкрепата и търпението! Ще се видим на 10. декември!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото