Интервю с Greg Chandler (ESOTERIC)

Greg Chandler (ESOTERIC)Днес започва второто издание на екстремния фестивал „Autumn Souls Of Sofia“. Една от най-тежките и най-мрачни групи, за които участието на феста ще бъде и първи концерт в България, са британците ESOTERIC. Вокалистът на бандата Greg Chandler сподели в интервюто, което даде за „От другата страна“, че ако групата е на сцената около час, сетът им ще съдържа едва четири композиции…

От другата страна – Привет, Greg, в началото представи ESOTERIC на българските фенове, защото Ви предстои първи концерт в България.

Greg Chandler – ESOTERIC е група, създадена през 1992 година. Изпълняваме тежък и екстремен вариант на дет/дуум метъла, примесен с много сайкъделик влияния, ембиънт елементи. В композициите ни могат да бъдат открити много звукови пространства, които въздействат на слушателя чрез музиката ни.

От другата страна – Кой Ви насочи към този стил и откъде всъщност произлизате като музиканти?

Greg Chandler – Повечето от нас слушат основно дет и блек метъл. Нека го кажем така – дълбоко сме навлезли във всички форми на екстремната музика. Когато основахме бандата, фюнеръл дуумът и въобще тежките стилове все още не бяха много добре развити особено във Великобритания. Единствено традиционния дуум метъл с чисти вокали беше добре разпространен. В началото на 90-те по света имаше едва няколко групи, които газеха в наистина тежките дуум жанрове. И въпреки това екстремно бавните дет фюнеръл групи отсъставаха от картата.

От другата страна – Чувствате ли се като пионери на стила?

Greg Chandler – Не бих определил ESOTERIC като пионери, защото по същото време се появиха и други групи, но като съоснователи – да. Тогава музикантите в този стил не се понавахме, защото нямаше интернет, комуникацията се осъществяваше по друг начин. Научавахме за другите от фен-зинове. Информацията в ъндърграунда се разпространяваше много бавно. Основната причина да основем ESOTERIC, беше, че по онова време нямаше групи, които да свирят подобна музика – тежка и бавна, подплатена с екстремни вокали и много сайкъделик влияния. Дори и днес има едва няколко банди, които миксират екстремизма със звукови картини и ефекти, както ние го правим.

От другата страна – Как градът, в който живеете – Бирмингам, се отразява на творчеството Ви? Особено с групите, които са тръгнали от там като BLACK SABBATH и JUDAS PRIEST…

Greg Chandler – Ако говорим за постигнатото от групите, които посочи, не мисля, че сме повлияни чак толкова много от тях. Слушаме ги, уважаваме ги, но между техния звук и нашия има голяма разлика. Осовно влияние са ни оказали банди като GODFLESH, NAPALM DEATH, които също са от Бирмингам, BOLT THROWER и други екстремисти като тях. По-скоро средата, в която сме живяли и живеем, се отразява на музиката ни. Все пак Бирмингам е пост индустриален град, времето не е хубаво, самото място е много окаяно. В някаква степен в композициите ни рефлектира средата, която ни заобикаля.

От другата страна – Какво стои скрито зад музиката на ESOTERIC?

Greg Chandler – Това, което произлиза от текстовете, които са философски и отразяват нашия светоглед като личности. Те представят мислите ни за света, гледната ни точка, вътрешните ни терзания, вглеждането ни в собствените ни съзнания, психичното ни състояние и емоциите. Всичко това намира израз в музиката ни.

От другата страна – С музиката на ESOTERIC търсите отговори или задавате въпроси?

Greg Chandler – По-скоро представяме лични състояния, отколкото да търсим нещо. Музиката ни играе роля на себеизразяване. С нея освобождаваме лични мисли и чувства. А основната причина за това е, че творим онова, което искаме. Още повече, че когато създадохме групата, не бяхме и чували подобен звук. ESOTERIC запълни празнината между нас и нашите емоции.

От другата страна – Последният Ви албум е от 2011… Участваш и в LYCHGATE. Те ли са основен приоритет за теб днес?

Greg Chandler – Не. Вече работим по нов диск на ESOTERIC, който трябва да излезе през 2017-а. Завърнахме се към процеса на създаване на музика. Вече имаме доста нови композиции. Репетираме. Новият диск ще бъде записан следващата година и ще излезе тогава.

От другата страна – Когато създавате нова музика, какво търсите първо в нея?

Greg Chandler – Композирането при нас е естествен процес. Не си поставяме цели и не вървим нарочно в някакви посоки. По-скоро изразяваме емоциите си. Лично за мен най-доброто време за създаване на музика е, когато настроението ми е тягостно, когато са ме обхванали мрачни мисли, които имам нужда да изразя.

От другата страна – Имаш ли си специално място, където се вдъхновяваш?

Greg Chandler – Това зависи от животът ми, отнесен към съответен момент. Не е нещо, което можеш постоянно да провокираш. Понякога е по-добре да се оставиш на течението и процесът да се получи естествено. Понякога разочарованието от живота е предпоставка за добра композиция. Опитът също е много важен. Въобще има периоди от съществуването, които плачат да бъдат изразени с помощта на музиката. Създаването на мрачни, тежки и тягостни композиции помага за освобождаването от деструктивните човешки състояния.

От другата страна – Тогава ESOTERIC за теб е хоби, одушник или зад бандата има някакъв по-голям план?

Greg Chandler – Групата е по-скоро хоби, от което не вадим пари. Всички имаме постоянна работа, от която живеем. От друга страна обаче ESOTERIC е повече и от хоби, защото толкова много години вече сме ангажирани с бандата. Тя много по-важна от смисъла, който повечето хора влагат в съдържанието на думата „хоби“.

От другата страна – През последните години има възраждане на дуум метъла. Смяташ ли, че ESOTERIC вече получават онова, което са заслужили?

Greg Chandler – Отговорът е труден, защото когато създадохме групата в началото на 90-те, реално нямаше сцена за екстремния дуум метъл. Интересът към него беше почти нулев. За това и никога не сме имали някакви особени очаквания. Още повече за постигането на някакъв успех. Пишехме музика и основахме групата, защото това искахме да правим. Дори и днес ситуацията е същата. Не композираме и не правим концерти, за да гоним успеха. Просто го правим, защото го искаме.

От другата страна – В такъв случай след повече от 20 години като една от първите дуум дет банди, как изглежда музикалното Ви наследство през твоите очи?

Greg Chandler – Май, нямам определено мнение по този въпрос, защото когато си въвлечен от близо в нещо, не мислиш за него, от перспективата на онези, които стоят от страни и наблюдават. Не се връщам назад, защото съм бил част от цялата история на групата. Всеки момент е сам за себе си. Няма как да анализирам наследството на бандата от гледната точка на слушателя или фена, защото съм бил и все още съм част от историята на ESOTERIC.

От другата страна – Собственик си на „Priory Recording Studios“. Какво предпочиташ – да записваш с групите, в които участваш или студийната работа като продуцент?

Greg Chandler – Определено записването на собствената музика е процес, който ми носи огромно удоволствие. Едно от най-добрите неща, когато си в група, е подготовката и издаването на албум, неговото прослушване в завършен вид. Самият аз много обичам музиката, тя е моята страст. За това ми харесва и работата с други групи и стилове – нещо, което правя с удоволствие всеки ден.

От другата страна – Назад към концерта на ESOTERIC в България – готови ли сте със сет листа?

Greg Chandler – Когато сме на сцена, изпълняваме песните с техните оригинални дължини. Никога не ги съкращаваме за концерти. Просто избираме онези, които пасват на дължината на сета ни и времето, с което ще разполагаме. Когато сме на сцената около час, свирим четири композиции, когато слотът ни е по-дълъг, изпълняваме повече.

От другата страна – Имате ли любми парчета, които обичате да изпълнявате на живо?

Greg Chandler – Смятам, че има песни в дискографията на ESOTERIC, които звучат на живо по-добре от други, но самият аз нямам любими.

От другата страна – Тогава посочи композиции, които са по-добри за концерти…

Greg Chandler – Това са песните, които не са толкова сложни за изпълнение, което ги прави и по-лесни за възприемане. Като 20-ет минутната „Circle“, която публиката слуша и възприема по-лесно, околкото някоя друга композиция, която е по-многопластова.

От другата страна – Коя е най-вълнуващата част от концертите на ESOTERIC?

Greg Chandler – Това е фактът, че когато свирим на живо, изпълняваме песните така, както са записани в алубмите. Не спестяваме нищо нито от структурата на композициите, нито от аранжиментите. Постигаме същия звук, който сме записали в албумите, използваме същите ефекти. Така концертите на ESOTERIC се различават от изявите на повечето групи, които преправят музиката си, защото не могат да я изпълнят така, както са я записали в студиото, заради липсата на достатъчно музиканти или апаратура. С ESOTERIC винаги сме били на мнение, че на концерт трябва да представим студийния звук на бандата без да спестяваме нищо от него.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото