Интервю с Frost – (SATYRICON, 1349)

frost.

Представяме ви и дълго чаканото интервю, което взехме от Frost след концерта на Slayer в София на 11 юли. За съжаление времето ни беше ограничено и не успяхме да го попитаме за всички неща, които ни вълнуваха, но той е доста изчерпателен в отговорите си, което компенсира всичко останало. За SATYRICON, 1349 и блек метъла като цяло, вижте (и чуйте) мнението на една личност превърнала се в легенда в този стил.

Metal Hangar 18: За първи път сте в България! Как се чувствате, харесва ли ви тук?

Frost: Здравей, тука е страхотно. Не знам защо никога досега не сме имали шанс да свирим в България. Интересното е, че днес, освен че за първи път сме в България, за първи път свирим и на една сцена със SLAYER. Точно затова вечерта бе много специална за нас! Даже, ако трябва да съм честен, не очаквах че толкова много хора ще присъстват на нашето шоу. За нас е голяма чест да сме тук и сме искрено благодарни на всички, които ни чакаха с нетърпение.

Metal Hangar 18: Радваме се да го чуем. Много хора си купиха билет само за да могат да гледат SATYRICON. Впрочем, стилът на SATYRICON доста се промени през годините, каква е причината за това? Не се ли притесняваш, че изгубихте много фенове?

Frost: Смятам, че музиката на SATYRICON е много специфична и е съпътствана от уникална атмосфера, която феновете много ценят, а това винаги ни е била целта – да създадем звучене, което всички могат да го разпознаят като SATYRICON. Не виждаме групата като част от развлекателната индустрия, та затова не се опитваме да покриваме чужди очаквания или наложени стандарти. Мисля, че ако искаш да създаваш изкуство, трябва да следваш собствените си инстинкти, идеали и вкус. Музикантите трябва да се учат от изкуството си, да подобряват себе си и музиката си и да надграждат върху това, което са започнали. Така човек може да създаде проект или група, по които да работи цял живот, и да се отдаде на тях.
На мнение съм, че ако целта ти е всеки път да покриваш очакванията на феновете и да задоволяваш стандартите на лейбълите, то автоматично ставаш част от развлекателната индустрия и губиш авторитет като изпълнител. Това дори няма нужда да бъде дискутирано. Ако искаш да имаш комерсиален проект обаче, трябва да си сигурен, че се търси такава музика. SATYRICON не е комерсиален проект и много добре знаем как бихме звучали, ако това ни беше плана. Ние искаме да сме част от музикален жанр, който много добре познаваме и значи много за нас, и да бъдем запомнени не само като пионери в него, но и като иноватори, които са разширили границите на блек метъла чрез музиката си. Смятаме, че това може да стане реалност, само ако се отнасяме сериозно с изкуството си. В SATYRICON това означава всеки албум да предлага нещо различно на слушателите и ние да се учим от предните си творби. Само така музиката на дадена група може да еволюира и същевременно да запази това, което я прави уникална на първо място. В края на краищата, хората сами могат да преценят дали искат да слушат SATYRICON или не – свободни са да слушат каквото си поискат, но винаги ще знаят, че групата е изградила собствено звучене и музиката й не може да бъде сбъркана. Това е константното в SATYRICON – групата никога няма да има два еднакви албума, а музиката постоянно еволюира.

Metal Hangar 18: Наскоро излезе анонс, че „SATYRICON работи върху нов грандиозен проект, който ще излезе през 2021 г.“  Дали не можеш да ни разкриеш малко за това?

Frost: Засега не много. Ние все още не сме обсъждали и репетирали достатъчно, за да имаме ясна представа какво ще представлява проекта, но Satyr е много амбициран и има много идеи за него. Въпреки, че аз самият не знам много за предстоящия материал, съм сигурен, че ще бъде фантастичен. Уверен съм в това, защото иначе нямаше да се занимаваме.

Metal Hangar 18: Ти си член и на 1349. Какво ти дава Satyricon и какво 1349, емоционално, идеологически, като творец?

Frost: Основната разлика е, че SATYRICON си има лидер, който има ясна представа за това как трябва да звучи групата, какво настроение да създава у слушателите и каква атмосфера е нужна, за да бъде постигнато това. Гледам да не се меся много в решенията на Satyr – той винаги е бил фундаменталната част от групата и знам, че щом става дума за нова музика, той е пълен с нови и креативни идеи. Аз лично не обичам да влияя много на композирането – предпочитам да се опитам да разбера желанията му и да допринеса за реализирането им. В 1349 има повече демокрация между членовете. Разбира се, аз взимам някои от основните решения, но принципно всеки има право да предложи собствени идеи и да действа както му е удобно. В тази група има много специфични енергия и дух, които допринасят за композирането на нова музика. Колкото и различни да са ни представите, винаги успяваме да изсипем енергията си и да изкараме силен материал, който впоследствие се превръща в дългосвирещ албум. Нещото, което най-много харесвам в 1349, е че всеки си има свой стил на свирене и не се налага един член да се съобразява с всички останали, защото винаги сме доволни от резултата. От креативна гледна точка, ролите ми в 1349 и в SATYRICON са наистина различни, но не се оплаквам, защото тези неща се случват по естествен начин и никога не си противоречат.

Metal Hangar 18: Излязлото наскоро ЕР „Dødskamp“ е наистина страхотно. Ще има ли продължение, нов албум от 1349?

Frost: Да, разбира се, приключихме работа по него и наскоро разкрихме заглавието му. Новата ни творба ще се казва „The Infernal Pathway“ и може да го очаквате на пазара през есента. Скоро ще пуснем и първия сингъл „Through Eyes of Stone“, за да добиете представа какво да очаквате.

Metal Hangar 18: Почти 30 години са изминали от първите блек метъл издания. Какво е за теб блек метъла? Запазил ли е същата енергия, въздействие и смисъл на посланията, както в началото?

Frost: За наш късмет, в момента блек метълът е в много добра форма. По-различен е от всякога, но е запазил основните си качества. Щяхме да сме много разочаровани, ако жанрът не е еволюирал за толкова много време. Трудно ми е да отговоря с „да“ и „не“ относно дали е изгубил енергията си, защото все още има банди, които поддържат същата емоция и дух живи. Даже смятам, че SATYRICON е една от тези групи. Единственото негативно качество, за което се сещам, е колко „ретроспективен“ е жанра понякога – преди ми се струваше, че блек метълът разширяваше границите на тежката музика, а сега мисля, че тъпче на едно място и бива жертва на собствените си принципи. Спомням си като излезе „Blaze in the Northern Sky“ на DARKTHRONE. Този албум, когато го чух за първи път, ми разби досегашните представи за музиката и ми разкри един съвсем нов свят. Същото и с „In the Nightside Eclipse” на EMPEROR. Тези албуми принадлежат на една епоха, в която метълът се осмеляваше да престъпи много граници. За мен това е блек метълът – жанр, който не се съобразява с чуждите очаквания и наложени стандарти. Та, точно това ми липсва в момента в жанра – банди и проекти, които да създават неочаквана музика и интересна атмосфера. Смятам, че жанрът има нужда точно от това.

Metal Hangar 18: Благодаря за интервюто, за мен беше удоволствие да говоря с теб!

Frost: За мен също, довиждане!

Интервюто е взето с помощта на Viper.

 

  1. #1 написан от Rockfan (преди 3 години)

    Обложката на най-новия албум на 1349 е размазващо добра ( и в двата си варианта)!!! Една от най-готините обложки на рок/метъл албум, които съм виждал напоследък 🙂 …

  2. #2 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 3 години)

    …УНИКАЛНА ЛИЧНОСТ…УНИКАЛНА БАНДА…ДА ПРАВ Е ЗА ЕВОЛЮЦИЯТА,НО ВСЕ ПАК ПРЕЗ 90-ТЕ СЕ РОДИ ЗВЯРЪТ….И ВСЕ ОЩЕ Е ТУК….КАКТО ДЕВИЧЕСКАТА КРЪВ ПО ОЛТАРЪТ….ДА ПАЗИМ РОГАТА ВИСОКО ГОРЕ…И ВЕЧНИЯТ ПЛАМЪК ДА ГОРИ…С КОСТИТЕ НА КОМЕРСИАЛНИТЕ ТВАРИ…ЛЕД И МРАК….ЩЕ БЪДЕ ВЕЧЕН ГНЯВ…

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото