Интервю с Ф.О.Н.

 СледФОН по-малко от две седмици, родните банди BLOODRUSH и Ф.О.Н. ще потеглят на турне, което ще обхване 6 града в България. По този повод, ние от Metal Hangar 18 се свързахме с младите музиканти, за да си поговорим за редица неща. По-долу ще намерите интервюто с Ф.О.Н., а тук ще намерите това с BLOODRUSH. Повече информация относно съвместната им обиколка ще намерите на този адрес.

Здравейте! Как сте, къде Ви намирам в момента?
Здравей! В момента сме на маса, след репетиция, в „Джанка квартира“ 2.

ФОН е група, която витае в сенките. Разкажете ни малко повече за себе си и посланието, което музиката Ви носи?
З.: Обичам да правя упражнение, което е засилване напред и след това рязко назад, за да мога да си пречупя кръста.
ФОН: Свирим в опит да осъществим сексуален контакт със себе си. Послание отвъд, насочено не към нас, няма.

Тъй като голяма част от ФОН членува и в ТДК, споделете ни съществените разлики между двата състава.
Отговорът се съдържа в предния въпрос. А освен това, музиката е доста по-хаотична. Както в композиционна, така и от изпълнителска гледна точка. Песните са доста по-инструментално ориентирани, доста по-сурови. ТДК е насочена експресивност, а ФОН хаотична такава.

Каква е главната движеща сила у вас, когато иде реч за писане и изпълняване на музика?
Желанието да взимаш само грешни завои, за да стигнеш там накъдето си тръгнал. Музата се крие в биполярността на ежедневието.

Когато композирате музика, изпитвате ли нуждата да се потопите в специална атмосфера или вдъхновението може да Ви сполети навсякъде?
Веднъж един приятел се озова на първа страница на румънския вестник „Prețul Zilei„. Запечатан на една от онези старовремски фотографии, като на изненадваща среща с Йети, който е окъпан в светлината от светкавицата и е стреснат до смърт. Е, нашият приятел беше чисто гол, цензуриран където трябва, омазан целият с кал, държащ в дясната ръка една 2.5 литрова бутилка от Дерби кола, пълна с вода. Вестника бяха кръстили статията нещо от сорта на “The Balkan Chupacabra, near Brasov“. И тъй като Здравко членува в една фейсбук група „Мистерии, заговори, НЛО, феномени, исторически мистерии“, веднага разбра за случката, защото беше станала наистина популярна в Румъния. След няколко бързи телефона и намиране на пари за гориво, заминахме веднага да го прибираме от Брашов. Следващите няколко часа там, прекарахме в обяснения. Как това всъщност е нашият приятел Коля, който понякога прекалява, но все пак го обичаме. Вдъхновението е навсякъде.

Говорейки за вдъхновение, кои са любимите Ви изпълнители? Почти съм сигурен, че черпите вдъхновение от CULT OF LUNA.
Да, прав си. Също ни влияят Animals As Leaders, The Mars Volta, Igorrr, If these trees could talk, Tool и много други.

Можем ли да очакваме студийно издание от ФОН?
Не знаем. Въпросът отнасящ се до издаване на албум е многопластов и често не зависи от нашите желания и способности. Искаме в даден момент да съществува физическо издание на нашите кръстопречупващи песни.

До каква степен разчитате на въображението си, когато пишете текстовете? Намирате ли го за безкраен източник на вдъхновение?
Не е възможно да създадеш нещо без въображение. Реалността е субективно преживяване, което предполага осмисляне, продукт на мисъл, което е всъщност въображението. Без него дори думите нямаше да са възможни.

Мислите ли, че имаме остра нужда от повече съвременни будители? Вие самите смятате ли се за такива?
Нуждата предполага страдание, колкото варира то в количество, толкова варира и нуждата, а от там и желанието за задоволяването ѝ. Будителите се определят точно от това. Те могат да са от музиканти, през философи, до спортисти. Строго субективно е. Ние сме будители сами за себе си, един за друг. Това е продукт на наш избор, за останалите хора, не решаваме ние.

Според вас, важно ли е за вашите фенове сами да разбират идеите, които стоят зад музиката Ви? В случай, че е така, предпочитате ли да пишете музиката си по начин, който я прави по-прозрачна и директна или е по-добре да подхвърляте малки подсказки, които да ги водят в по-комплексното и в същото време задоволително пътешествие?
Нашата музика е един добре режисиран порно филм. Всеки може да избере на коя част да се наслаждава. За нас е важно качеството на акта, а не дали е разбираем.

По какъв начин бихте искали да повлияете на хората със своята музика?
Позитивен.

Благодаря Ви за отделеното време! Последните думи в интервюто са ваши.
Ако имахме един червен бутон с който да унищожим света бихме скочили върху него. Обичайте се и бъдете обичани.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото