Интервю с Einar Solberg (LEPROUS)

LEPROUS, една от най-самобитните и оригинални групи днес, ще посетят страната ни за трети път. За радост на феновете този път норвежците идват за хедлайнерски концерт и ще бъдат подкрепени от ORKENKJOTT, PERSEFONE и LOCH VOSTOK. Статут, който Einar Solberg и останалите момчета сами си извоюваха. С вокалистът на LEPROUS направихме един разговор за това, което феновете могат да очакват от пълнокръвното шоу на групата на 10 октомври в столичния клуб „Mixtape 5„.

Интервюто с Einar Solberg (LEPROUS) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 8.10.2012 година.

От другата странаLEPROUS ще дойдат за трети път в България, какво си спомняш от първите два концерта на групата?

Einar Solberg – Спомням си ги перфектно. Първия път предполагам, че трябваше да свирим в зала „Христо Ботев”, но концертът беше преместен на друго място, мисля, че се казваше зала „Юбилейна”. Доколкото си спомням това беше някаква училищна сграда. Публиката беше абсолютно откачена и много добра. Втория път свирихме в наистина огромна зала – „Арена” София. Това беше най-голямата зала за това турне, с размерите на стадион. Това си остава едно от най-яките ни турнета. Концертите в България са ни любими, защото публиката е страхотна.

От другата страна – Сега идвате за хедлайнерски концерт.

Einar Solberg – Точно така!

От другата страна – Какво трябва да очакваме от вас?

Einar Solberg – Феновете трябва да очакват по-добър звук, надявам се. Ще дойдем с наш екип. Звуковият инженер познава музиката ни перфектно. Трябва да очаквате много по-дълъг сет лист с много визуални ефекти, екрани и много енергия, но това все пак винаги го правим. Просто ще подготвим много по-завършено шоу от последния път, защото тогава трябваше да сме, колкото е възможно по-бързи. Беше ни дадено малко време за изява. Така че този път ще направим пълно LEPROUS-шоу така, както винаги сме искали да бъде.

От другата страна – Гледах едно кратко видео в интернет, където показвате какво знаете за нашата страна. Забавно видео.

Einar Solberg – Определено е така. Обичаме да правим подобен тип видеоблогове. На първо място е много забавно, докато го създаваме, независимо че отнема време и усилия. Но интернет е много добро място за промоция, защото така много хора разбират, че тръгваме на турне. Видеоблогът е комбинация от истинско забавление и реклама.

От другата страна – Няколко думи за останалите групи в турнето.

Einar Solberg – С нас ще дойдат още три групи. Ще започна с първата – ORKENKJOTT са от същото малко градче, от където и ние сме тръгнали. Това не е град, а градче. Там започна всичко за нас. Градче с приблизително 20 хиляди население. С тях сме стари приятели. Те са много обещаваща банда по мое мнение. Свирят прогресив метъл, вдъхновен от арабската музика с текстове на норвежки. Това е уникална комбинация, което прави групата специална. Втората банда PERSEFONE са от Андора. Почти нищо не знам за тях. Гледал съм ги веднъж в Копенхаген, направиха ми добро впечатление. Свирят прогресив метъл. Освен това не ги познавам лично. Третата банда е LOCH VOSTOK. Първия път, когато бяхме на турне с тях, свирихме и в България. Не знам дали си присъствал.

От другата страна – Разбира се, ако си спомняш, направихме едно интервю за телевизия.

Einar Solberg – О, това си ти. Направихме го отвън, много добре си го спомням. Значи познаващ LOCH VOSTOK. Свирят мелодичен прогресив метъл в комбинация с шведски дет метъл. Само като ги чуеш, можеш да познаеш, че са от Швеция.

От другата страна – Това първото ви хедлайнерско турне ли е?

Einar Solberg – Точно така. Много сме развълнувани от този факт. И малко нервни.

От другата страна – Как би обяснил кои са LEPROUS на някого, който никога не е чувал за вас?

Einar Solberg – Бих описал LEPROUS като банда, която свири твърде емоционална музика. Емоционален прогресив – комбинация между рок и метъл с влияния от много различни стилове. Това, което е интересно за LEPROUS е, че не отдаваме толкова голямо значение на жанровете. Просто звучим добре за годините си, защото стиловете са нещо създадено от хората. Защото ако се ограничиш с някой стил, това означава, че приличаш на някой друг, което не е много за гордост. Все едно някой да каже – да, аз свиря траш и това е. Все едно този някой казва, че се ограничава. Дълъг отговор за този кратък въпрос, но – много емоционална прогресив музика.

От другата страна – Последният ви албум „Bilateral” беше приет много добре. Какво ви изненада вас?

Einar Solberg – Наистина е така. Започнахме работа с „InsideOut”, от което очакванията ни бяха по-големи – за промоцията и всичко около албума. Смятам, че те свършиха много добра работа. Но очакванията ни за ревютата бяха надскочени повече, отколкото се надявахме, независимо от нашето довлоство от свършената работа. Въобще не сме и мечтали за толкова много добри и страхотни ревюта. Прочели сме над 100 за албума, като средната оценка за него е 8 от 10. Щастлив съм от този факт. Единственият проблем с сега е, че за следващия албум ще е почти невъзможно да получим толкова добри оценки, както за този, защото ще е почти невъзможно да създадем нещо толкова добро, като това, което сега сме създали. Така че върху нас ще се стовари доста напрежение за следващия диск.

От другата страна – Като музиканти как може да се предпазите от този синдром?

Einar Solberg – В момента съм погълнат от новия ни албум, който ще запишем веднага след турнето. Вече сме готови с нови парчета. Но мога да кажа как сме прогресирали между новия и първия ни албум, който никога не е издаден официално досега. „Aeolia”, който беше записан през 2006 година, беше в период, в който опитвахме всичко в една песен – абсолютно всичко, което можехме да вкараме в една песен. Беше трудно да го направим, защото ни беше почти невъзможно да го изсвирим по онова време. Но за нас това беше много важен период, защото когато започвахме, искахме да рушим граници. Да направим нещо различно от това, което правихме като по-малки. Тогава излезе „Tall Poppy Syndrome” – метъл ориентиран албум. Прогресив е, но е повече метъл, отколкото прогресив. По-мрачен от предишния и по-мелодичен. След „Aeolia” продължихме да експериментираме, но албумът се получи по-метален и насочен към метъл феновете ни, които предпочитат него пред останалите. Прогресив феновете харесват повече „Bilateral”. След „Tall Poppy Syndrome” поехме в друга посока – получихме нова искра. Опитахме се да направим много по-комплексен албум, който в същото време да е по – лесен за възприемане, но по-сложен за изпълнение. Смятам, че това е страхотно. Също така се наслаждавам повече на продукцията и на вокалите в „Bilateral”, отколкото в „Tall Poppy Syndrome”. Поемайки по този път, прибавихме повече сюрреализъм към имиджа на групата.

От другата страна – Вие сте тур групата на Ihsahn от EMPEROR. Как смятате – това благословия ли е или е проклятие, по отношение на очакванията на хората за LEPROUS?

Einar Solberg – Това ни носи единствено положителни емоции. От това печелят всички във всички аспекти. Защото за LEPROUS е възможност да концертираме по целия свят и да свирим на места, където когато има концерт на Ihsahn, то след това се организира и шоу на LEPROUS. И това на места, където едва ли щяхме да свирим някога. Получаваме по-голямо медийно внимание, когато сме с него. А и той е много готин тип и работим много добре заедно. Пък и за него е много по-лесно да ни има като група, защото когато дойде на репетиция всичко вече е отработено. Просто си включва китарата, наглася си микрофона и готово. Вместо да работи с различни музиканти – начин, който отнема повече време за репетиции, а и ще е доста по-скъп за него. Турнетата за Ihsahn са много по-лесни по този начин. От това печелим всички.

От другата страна – Къде виждаш мястото на LEPROUS в прогресив метъл сцената?

Einar Solberg – Не знам. Не одобрявам много жанровете. Не се интересувам много от тях. Хората могат да ни определят, както си искат. Тяхно право е да ни наричат прогресив или метъл група. Каквото и да е. Нямаме проблем с това. Ние искаме да правим музика, от която се интересуват всички, които харесват музиката. Няма значение от коя сцена идват. Да, ние сме част от прогресив метъл сцената, но сме част и от останалите жанрове- правим както метъл, така и обикновени рок концерти. Колкото по-дълго правим нещо впечатляващо и интересно на сцената и ако това е любопитно на хората, значи нещата са добре. Новият материал, по който работим, разширява кръга, защото не е за само за прогресив феновете. Любимите ми групи са тези, които не могат да бъдат определени с един стил.

От другата страна – Можеш ли да ни разкажеш нещо повече за корицата на последния ви албум – доста е интересна и странна?

Einar Solberg – Това е обложка, която или ще харесаш, или ще намразиш. Получих много противоположни мнения. Някои казват, че е фантастична. Други – че албумът е страхотен, но обложката не струва, че е грозна. Смятам, че получаването на различни мнения по темата, е страхотно. Защото най-малкото насочваме вниманието към нея. Смятам, че това е супер, а и това прави ситуацията непредсказуема. Когато видиш обложката, едва ли ще очакваш точно тази музика. Корицата е много важен елемент. Някои фенове предпочитат стабилност – почитателите на AC/DC не искат групата да се променя и да им поднася изненади. Ние сме от друго тесто. Искаме постоянно да поднасяме изненади. Да правим това, което ни удовлетворява към дадения момент. Надявам се корицата на следващия ни албум отново да бъде съвършено различна. За мен е важно всеки диск да има своя идентичност. Да не е копие на предишния или твърде подобен с него. Съгласен съм, че трябва да има баланс, че когато чуеш албума, да осъзнаеш, че това е същата група – това е важно за нас, но в същото време трябва, без съмнение, да се знае, че това е нов албум, развитие, ново начало.

От другата страна – Това беше последният въпрос. Нещо искаш ли да добавиш?

Einar Solberg – Наистина с нетърпение очакваме концерта ни в България. Страната е едно от любимите ни места за концерти и нямаме търпение отново да се срещнем с вашата публика. Познаваме много готини хора, с които нямаме търпение да се срещнем отново. Много съм доволен, че ще направим хедлайнерски концерт при вас.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото