Интервю с Dani Filth (CRADLE OF FILTH, DEVILMENT)

Със заглавие като dani filthHammer of the Witches“ всичко е пределно ясно – вещици, вещици и пак вещици. Тема, която CRADLE OF FILTH експлоатират от създаването им. И все пак винаги има какво да се каже. За това и насреща е лидерът и единственият, който оцеля от самото начало – Daniel Lloyd Davey, по известен с артистичния му псевдоним Dani Filth.

Интервюто с Dani Filth (CRADLE OF FILTH, DEVILMENT) е излъчено в “От другата страна“ на 21.12.2015 година и е публикувано в 124 брой на списание “Про-Рок“.

От другата страна: Какво се случва около теб в момента?
Dani Filth: Давам интервюта. Върнах се от “RockHard Fest“ в югоизточна Германия, където свирихме с CRADLE и DEVILMENT. Беше чудесно.

От другата страна: Какво предпочиташ – да си хедлайнер или съпорт на много популярна банда?
Dani Filth: Хедлайнер разбира се, защото хората са основно заради теб. Бяхме съпорт на IRON MAIDEN и публиката скандира MAIDEN почти през цялото време. За това предпочитам шоуто да е изцяло мое. Например наскоро бяхме хедлайнери заедно с DREAM THEATER на фестивал с около 15 000 души на едно прекрасно място.

От другата страна: Правите ли представяне на новия албум по време на тези концерти или все още е рано?
Dani Filth: Засега свирим само една песен – “Right Wing of the Garden Triptych“. Иначе последно свирихме около 12 песни от предишни албуми – “Midian“, “Cruelty and the Beast“.

От другата страна: След толкова години в музикалния бизнес, беше ли ви трудно да запишете добър албум и усещахте ли натиск върху себе си от лейбъла?
Dani Filth
: Новият албум е различен, но не непременно по-добър от старите. Не се състезаваме със себе си. Ако албумът не се хареса от феновете, това не означава, че не сме дали най-доброто от себе си. Всъщност някои от най-известните ни албуми на мен са ми най-малко любими. Важното е да обичаш това, което правиш, защото не може да направиш всички щастливи. Музиката, която пишем, показва, какво се случва вътре в групата, в нашия живот. Текстовете ни са важни и винаги сме много взискателни към обложката. Всичко това е предизвикателство за нас. Дори звукът на китарите за този албум беше предизвикателство, заради новите ни китаристи на мястото на Paul. В началото на миналата година организирахме турне с BEHEMOTH и знаехме, че Paul не може да замине по лични причини. После се оказа, че на другият ни китарист James му предстои сериозна операция. Така наехме двама нови китаристи, които се вписаха идеално в групата и това беше причината да запишем с тях.

От другата страна: Има много промени в състава ви през годините. Смяташ ли че CRADLE OF FILTH са изяжда музикантите си?
Dani Filth: Има хора, които обичат успеха. Има и такива, които смятат, че със собствени групи биха се справили по добре. Някои напускат, защото работата им идва повече или пък имат вече семейства. А някои са просто членове за концерти като Ashley, Sarah… Те никога не са били пълноправни членове. Иначе за цялата ни кариера сме гонили от групата само двама души. Явно някои не издържат, но ние като банда продължаваме.

От другата страна: Относно заглавието “Hammer of the Witches“ – проучихте ли темата обстойно преди да се заемете с албума?
Dani Filth: Това не е концептуален албум. Песните са свързани с “Malleus Maleficarum“, но показват триумфа на вещиците. Иначе са си отделни истории. Обложката е свързана със заглавието като концепция, но самите песни не са. Концептуален наш албум е “Cruelty and the Beast“, също така и “Damnation and a Day“, и “Godspeed on the Devil’s Thunder“. В “Hammer of the Witches“ има много истории в едно.

От другата страна: Чел ли си нещо от самия “Malleus Maleficarum“?
Dani Filth: “Malleus Maleficarum“ е много скучно нещо. Това е папска заповед. Притежавам две издания. Основната част е как се изтръгват признания чрез мъчения. Останалото е как да разпознаваш вещици. Чел съм само откъси.

От другата страна: Имате три инструментала в новия албум…
Dani Filth: Те са като интродукции и разделят албума на части. Както един филм – имаш музика по време на филма и музика за финалните надписи. Прочетох ревюта за новия албум, че много групи вече правят това с интродукциите, но ние бяхме едни от първите с подобни инструментали.

От другата страна: През Средновековието хората са вярвали, че вещиците могат да променят човешкия живот. Ти какво би променил?
Dani Filth
: Бих променил отношението на хората към религията, към планетата на която живеем. Бих заличил религиозния екстремизъм като при Ислямска държава. Подобни елементи виждат цялата земя като бойно поле.

От другата страна: Имаш дъщеря – би ли и давал насоки в живота или би я оставил да намери сама своя път?
Dani Filth: И двете. Не й казвам какво да прави. Тя е на 16 и има своите вкусове. Баща ми обожаваше реге, а аз го ненавиждам именно, защото вкъщи слушахме само реге. Затова и не й налагам своите музикални вкусове.

От другата страна: А по отношение на религията?
Dani Filth: Тя е голяма и сама може да вземе решение по този въпрос. Знае какво е моето мнение. Имаме много книги вкъщи – книги за магия, сатанизъм, религия, фантастика, ужасите на Howard Phillips Lovecraft… Тя има дори копие на корана.

От другата страна: Ако Dani Filth беше твоя баща, ти би ли бил негова противоположност?
Dani Filth: Странен въпрос, няма как да знам тъй като не съм си син.

От другата страна: Тогава Dani Filth или Daniel Lloyd Davey?
Dani Filth: Това е един и същ човек. Всеки има своето различно “аз“, когато е на сцена, когато записва или дава интервюта… Това е един и същ човек, но възприеман различно. В мен има равни части от Dani Filth и Daniel Lloyd Davey. Дано Filth обаче не пазарува и не се занимава с банки и плащане на сметки.

От другата страна: Какви пороци се крият в твоята люлка?
Dani Filth: Когато мислех името на бандата, за мен люлката беше Ватиканът, тя символизираше център. Името ни е отворено за различни интерпретации. Но за мен тази люлка на живота е пълна с гадост. И в това е иронията.

От другата страна: След всеки албум имаш различен сценичен имидж. Кой ти дава идеите и как всеки твой образ се свързва с всеки отделен албум?
Dani Filth: Зависи от това аз как се чувствам и от идеите на хората, отговарящи за грима, когато снимаме пилотното видео от всеки един албум. От известно време насам ползвам една определена гримьорка. Жена ми, а преди нея майка ми, се занимаваха с дрехите ни. Важното е да си различен, пълна скука е да звучиш и да изглеждаш еднакво.

От другата страна: Смяташ ли, че след като пишеш толкова много по теми свързани със Средновековието, си се родил в погрешното време?
Dani Filth: Не, не бих могъл да върша това, което правя сега през Средновековието, защото просто тогава е нямало електричество. Сега е идеалното време. А и не пиша само за Средновековието, пиша и за 16,17 и 18 век, за различни митове и т.н. Получава се идеална за CRADLE атмосфера – ние сме модерна група, но текстовете и атмосферата ни са за отминали времена. DEVILMENT например е модерна група във всяко едно отношение.

От другата страна: С цялата идея зад CRADLE OF FILTH вземат ли те насериозно като музикант?
Dani Filth
: Не знам, правим това от 22 години, за нас е работа. Вижда се какво сме свършили през цялото това време. Да си музикант е приключение, пътуваш много, даваш интервюта, слагаш и сваляш различни маски. Колкото по-голяма е групата, толкова по-сложно става. Но ако си професионалист се справяш. Все още издаваме и правим големи концерти.

От другата страна: Нещо, което още не си постигнал?
Dani Filth: Все още нямам голяма луксозна яхта. Постигнахме много – имаме филм, книга, комикси, албум с оркестър, сменихме малки и големи лейбъли. Постигнали сме почти всичко. Но имам още цели – може би още един филм или книгата с поезия, която трябва да издам. Участвам и в бандата TEMPLE OF THE BLACK MOON – трябва да издадем албум и с тях, защото имаме готов материал.

От другата страна: Какво е това, което малко хора знаят за теб, а би искал да го знаят повече?
Dani Filth: Че съм приятен тип всъщност, а не тиранин, както твърдят някои хора.

От другата страна: Коя песен най добре описва начинът ти на работа?
Dani Filth: “Her Ghost in the Fog“ – като текст, музика и видео е идеална. Това е разнообразна композиция – има женски вокали, бавни части, разказва история за любов, това е и най-успешното ни видео. Тази песен е всичко, което сме правили, в едно.

От другата страна: Предлагали ли са ти да заснемат филм по ваш концептуален албум?
Dani Filth: Не, но би било чудесно. “Cruelty and the Beast“ и “Godspeed on the Devil’s Thunder“ са идеални за целта. Както и “Darkly, Darkly, Venus Aversa“ с историите за Lilith и рицарите тамплиери.

От другата страна – Какво би отговорил на феновете, които смятат, че сте предали блек метъл стила си след “Dusk and Her Embrace“ и “Cruelty and the Beast“?
Dani Filth: Глупости. Ние сме от втората вълна блек метъл, а първата са VENOM, SLAYER, MERCYFUL FATE, POSSESSED. Ние сме част от втората вълна с EMPEROR, IMMORTAL, BURZUM, DARKTHRONE… “Nymphetamine“ продаде над 800 000 бройки, което може би ни прави най-продаваната блек метъл банда. Много хора не харесват това и завиждат, но на мен не ми пука.

  1. #1 написан от ^ (преди 5 години)

    Тази първа вълна дето описва си е чист Траш,а втората вълна блек дето описва си е точно първата.

    Относно Кредъл,стават,но според мен са много далеч от блек сцената…
    по екстремен готик да ,но чак пък блек метъл,може би пост на 2-ра степен :Д

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото