Интервю с COLD IN DECEMBER: Останете будни с нас!

Интервю с пернишката хардкор/метълкор банда Cold In December можете да прочетете тук.

Разкажете ни повече за турнето, което ще завършите на „НА ТЪМНО FREESTYLE” сцената на SPIRIT of Burgas?
Турнето ни през юли е балканско и включва пет дати в България и Румъния. Свирим с две банди от Австрия. И двете банди са много надъхани като нас и правят наистина страшна авторска музика, така, че нямаме търпение да тръгнем на път с тях. Едната е Confessions of Pain, които също ще свирят на SPIRIT of Burgas.
А през септември тръгваме на европейско турне „No sleep ‘till December”. За момента турнето има 16 дати, 15 от които са в чужбина – Франция, Италия,  Германия, Швейцария, Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия… На това турне тръгваме сами, ще свирим с местни банди в различните държави.
Трудно ли се организира такова турне?
Имахме идея за такова турне от доста време и е наистина огромна крачка за нас, че най-после ще успеем да го реализираме. В никакъв случай не е лесно, особено когато сами сме организатори,спонсори, ПР-и, промоутъри и какво ли още не… Но пък обичаме това, което правим и вярваме в себе си!
Как ви приемат феновете на тежката музика извън България? Различават ли се от нашите?
Не, по нищо не се различават. Навсякъде на „тежки“ концерти ходят позитивни, енергични и готини хора, които са дошли да се забавляват. Лошият attitude го има само по интернет форумите май. В Румъния и Сърбия концертите ни се получиха много добре. Румънците са напълно луди – това ни беше един от най-откачените концерти. Между другото там вокала ни го удари ток и загуби съзнание за момент, така че можем да кажем със сигурност, че румънският ток е по-силен от нашия. Там дори не искаха да ни пускат да си ходим и ни предлагаха да се преселим да живеем при тях. Според мен просто някакъв тип се опитваше да ни продаде къща. 🙂
Ситуацията с музикалната сцена не е много по-различна. В Крайова свирихме в един стар завод, където няколко банди правиха DIY (do it yourself) фестивал. Разказваха ни, че в града не се правят често концерти, което веднага ни напомни за Перник.
А в Сърбия свирихме в един младежки дом, заедно с приятелите ни от Burning Leaf, където се получи чудесен концерт също. Научихме много нови думи на сръбски, които може би не е много прилично да ви казваме в момента.
Нямаме търпение да започнем и европейското турне, за да можем да разкажем повече за феновете из Европа. Но за нас всеки един концерт е важен и винаги даваме всичко от себе си, на 100%. Освен когато даряваме кръв. 🙂
Тежкият миньорски въздух ли ви надъхва да сте толкова упорити и да се занимавате с музика, въпреки че музикалния ни бизнес го няма никакъв, а ъндърграунд сцената се събужда с променлив успех?
Сами се надъхваме. Ние просто обичаме това, което правим. И тъй като взимаме нещата доста сериозно, опитваме са да го правим добре. Свирим само авторска музика и бягаме от клишетата в стила ни, макар да се определяме като „метълкор“.
А за Перник, какво да кажем – градът си е супер, но изобщо не ни харесва това, че нищо интересно не се случва в него… Впрочем, имаме песен, в която се пее за един малък град, в който нищо не се случва и не ти остава друг избор, освен да си губиш времето. Всеки път, когато свирим песента в други градове и всички си мислят, че тя може спокойно да е била писана и за техния град.
На наши флаери и плакати може да видите посланието „Stay awake with us”. То е насочено точно към дълбокия сън, в който се намират доста аспекти от нашата действителност. За това се опитваме да сме будни и да сме активни. Това, че все повече хора се присъединяват към нас, ни радва много!
Прави ни впечатление, че напоследък групи, които не създават голям шум около себе си, правят много повече в музикално отношение от тези, които непрекъснато „произвеждат новини“. Какво мислите за това и оценява ли се труда ви от феновете например?
Българите като цяло сме скептични към нови неща и мисля, че и с музиката ни е така. Ние сме нова банда и правим наша си музика, като не копираме стилово никой. Откакто сме активни, обикаляме и свирим само авторска музика, забелязваме, че има все повече хора на концертите ни и все повече интерес към групата.
Ние просто разбираме нещата така и се радваме, че направихме толкова много нови приятели, че създаваме приятелска атмосфера на нашите концерти. Концертите ни са място, в което може да се позабавляваш, да срещнеш нови хора, да скачаш, да викаш и изобщо да правиш неща, които не може да направиш на много други места.
Балканско турне, SPIRIT of Burgas, европейско турне – какво още предстои пред COLD IN DECEMBER?
Наскоро снимахме клип – този път си имахме режисьор и всичко беше доста по-професионално от първия ни опит с “Bitch,please”. Клипът е към песента „Escape” и е доста социален. В него участва и Китодар Тодоров и други актьори, които харесваме. Кито играе злият доктор, който мъчи, а според режисьора „спасява“ главния герой – нашия вокал. Режисьор на клипа е Никола Барбов, който иначе се занимава с кино и телевизия. Искаме да благодарим от сърце на всички, които направиха този клип възможен и изобщо на всички, които вярват в нас.

  1. #1 написан от Дончев (преди 8 години)

    Стойностна банда ,бях на техен концерт във Севлиево ,забиха много яко и определено съм техен фен ,пожелавам им да се развиват и да вървят напред ,защото имат потенциал

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото