Интервю и подготовка за концерта на CALIBAN с Andreas Dörner

caliban-new-posterCALIBAN са ключова група за метълкор сцената, създадена в Германия през далечната 1997г. Съвсем скоро, под крилото на Century Media, те издадоха десетия си студиен албум „Gravity“. Турнето в подкрепа на албума ще мине през България само след  два дни. Концертът в петък, 8 април, ще се проведе в Party Center 4km, със съпорт от страна на нашенците ODD CREW и KHAN.

Представяме ви интервюто, което първоначално трябваше да направим с китариста и основател Marc Görtz, но случихме на вокалист и също основател на CALIBANAndreas Dörner.

Здравей, Марк. Как си?

Били сте в България два пъти до сега: с MACHINE HEAD през 2004 и с KREATOR през 2009г. Би ли споделил спомена си от тези турнета и времето, което прекарахте тук?

Хей, аз съм Анди. 😉 Турнето с MACHINE HEAD беше разбиващо и си прекарахме страхотно с вас. Турнето с KREATOR беше тежко, защото публиката беше трудна за впечатляване, но сега нямам търпение за концерта в края на седмицата.

Датата в България поставя началото на турнето ви. Какъв сетлист да очакват вашите фенове тук?

Ще свирим 6 или 7 песни от „Gravity“ и останалото ще е микс от „Ghost Empire“ и „I Am Nemesis“, и вероятно две по-стари песни.

Ако имахте възможност да вземете със себе си една група от Германия за концерта в София, коя би била?

Мисля, че бих избрал ANY GIVEN DAY. Те са готини момчета и свирят тежка музика.

Какво мислиш за съвременната метъл сцена? Има ли групи, които да са те впечатлили?

Това е голяма джунгла, населена с много групи… ANY GIVEN DAY, HEART OF A COWARD, NORHTLANE, BRING ME THE HORIZON, DREAM ON, DREAMER, UNDEROATH

Запознат ли си с българите KHAN и ODD CREW, които ще свирят преди вас?

Все още не, но ще ги чуя!

Има ли група, с която все още не сте делили една сцена, но имаш желание това да се случи?

SLIPKNOT или KORN.

Преди броени дни излезе десетия ви студиен албум „Gravity“. Как би го описал за феновете ви, които все още не са имали шанса да го чуят?

„Gravity“ е много мрачен, агресивен и емоционален. Смесица е между „I Am Nemesis“, „Ghost Empire“ и някои по-стари неща.

Наясно сме, че неведнъж сте работили с известни имена от метъл сцената, но тъй като сме на вълна „Gravity“, pазкажи ни нещо повече за работата с Jamie Graham (HEART OF A COWARD), Alissa White-Gluz (ARCH ENEMY) и Marcel Gadacz (DREAM ON, DREAMER). Как взехте решението да ги включите и лесно ли се сработихте с тях?

Беше лесно да направим всичко, те всички се справиха отлично с техните партии. Те всички записваха от домовете си, което спести стреса от пътуване на всички ни. Модерните подходи за записване правят нещата много лесни!

С какво “Gravity” се различава и превъзхожда предишните ви албуми?

Мисля, че „Gravity“ е много по-тежък в сравнение с последните ни албуми, променили сме стила на припевите. Аз пея по-голямата част от текстовете плюс тежките вокали, а Денис се включва на мелодичните партии, беквокалите и хармониите на фона. Всичко това прави песните по-динамични и по-агресивни.

А защо точно „Gravity“? От къде идва името?

„Gravity“ е за борбата с вътрешните ни демони, борбата срещу сила, която не виждаме, за намирането на смисъла на живота, за намирането на себе си и приемането на същността си, като в същото време трябва да вдъхва надежда и да показва сила.

Попадал ли си на хора, които да ти казват как да живееш живота си?

Разбира се, това е жена ми. 😉

След всички трагедии напоследък, какво ти е мнението за случващото се по света?

Ужасно и плашещо е всичко, което се случва с бомбените атаки и войни из цял свят. Никога не можеш да се чувстваш напълно в безопасност, където и да си, но трябва да вярваме в по-добри времена и да не позволяваме на терора да ни контролира.

Какъв е най-странният подарък, който ваш фен Ви е подарявал?

Преди много години някой ми подари „Pussy to go“. Това беше странно, но и забавно…

Разкажи ни за най-странната ти и необикновена среща с ваш фен.

Допреди няколко години имаме един много върл фен, който идваше на почти всеки наш концерт в Германия и беше винаги най-отпред, купуваше всяко едно специално издание на нашите албуми и какво ли още не… Той е готин човек, въобще не е досаден, просто е много отдаден!!!

Най-добрият ти концертен спомен е?

Мен лично винаги ме трогва, когато стотици хиляди фенове пеят с нас песните ни. Изумително е понякога!

Ако можеше да промениш нещо във вече издадените ви неща, би ли го направил?

Винаги има неща, които би направил различно като погледнеш на отминали неща, не много неща, но има… но не мога да назова нищо конкретно…

В началото на CALIBAN мислехте ли си, че ще достигнете тези висоти, които покорявате в момента?

Никога! Просто искахме да правим музика, да се забавляваме… никой от нас не си е представял, че групата ще стане толкова известна.

С какви думи би надъхал феновете тук за предстоящото ви шоу?

Смажете дробовете си, загрейте телата си, пригответе се за синини… научете текстовете… надявам се да си прекараме убийствено заедно… ще се видим много скоро!!!

До скоро виждане!

Ще се видим скоро.

CALIBAN

English version on page 2

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото