INFERNO – Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution) (2017)

Inferno_-_Gnosis_Kardias_(Of_Transcension_and_Involution).jpgДълго мислих преди да се захвана с това ревю. Поради две причини. Едната е, че тук летвата се оказа наистина доста висока и не знам до къде ще ми стигнат силите поне да я достигна. Все пак INFERNO е група, която много обичам и някак не можах да остана безучастна. Това ми признание в никакъв случай не означава, че ревюто е лишено от обективност.

И така фенове на блек метъла, отбележете си 4 април в календара. На тази дата излиза Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution) чрез World Terror Committee. Малко е този албум да се нарече исторически. Не само защото това произведение бележи истински апогей в творческото израстване на INFERNO. Една пътечка, която те започват да дълбаят още през 2013г. с Omniabsence Filled by His Greatness.  

Gnosis Kardias е нова дефиниция за блек метъл изобщо. В този албум няма да чуете познатите музикални шаблони, които са характерни и, които сме свикнали да слушаме в този стил. Хипнотичният дисонас на композициите повлича през дълбоките спирали на подсъзнанието и извежда до изваяни с математическа точност хаотични пространства. Агресия и спокойствие, тъмнина и светлина, отблъскваща грубост и нежна ласка събрани в едно безумно хармонично цяло.

Шест композиции, истинска магия, която отваря скритите пътечки на спиритуализма. Албумът може да не ви грабне от първото слушане. Всичко зависи от моментната емоционална и духовна настройка, но дори да не ви е харесал от първото слушане няма да ви остави, докато не почувствате трансцендентното му послание. И тогава ще потъвате все по-дълбоко и по-дълбоко в подредения Хаос. Gnosis Kardias наистина притежава магическо въздействие. Музиката му прочиства мислите и съзнанието. Той е като мантра облечена в мрака на блек метъла. Инвокация на Хаоса, чрез която може да се достигне дълбок, разтърсващ гнозис. Огнени сигили нарисувани със звук и отправени в безкрая на Космоса. Албум, който едновременно успокоява и зарежда. Макар саундът да е дълбок и плътен, той е и толкова ефирен и дишащ, че издига над света и битието.

Музиката се разлиства в съзнанието като стара, магическа книга с тайни заклинания. Заклинания, за които трябва да отворите сърцето си, за да ги прочетете. Текстовете и музиката ще отворят пред вас много духовни пътеки. Дали ще ви поведат към вътрешен мир или към проклятие зависи от това как ще почувствате Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution), но той със сигурност ще ви разтвори в Абсолютното пространство. Да, албумът ни дава един нов прочит на блек метъла, който сякаш започна да се поизтърква тук-там като стил.

Може би трябваше един такъв албум да се случи по-рано, а може би се случва в точния момент, но той със сигурност ще остави дълбока и много трайна следа в историята на Диаболичното изкуство. Gnosis Kardias е звуков фрактал, който обгръща в магическото си съвършенство до степен, че може да бъде визуализиран и да усетите как бавно разцъфва около вас в омайните си хаотично подредени форми.

За фракталната визия на албума е допринесъл Acherontas V. Priest, а Tore Stjerna отново е отговорен за записа. Перуанският визуален артист  Jose Gabriel Alegría Sabogal е автор на визуалното оформление. Каквато и оценка да поставя на Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution) все ще е малка, защото това е едно произведение извън всякакви дименсии, пространства и времеви категории. Колко далеч се осмелявате да стигнете?!

–––
10/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото