Hills Of Rock Exclusive – разказ за „Желязната девица“ и нейните последователи

Hills of Rock Допълнителният трети ден на Hills Of Rock 2018 предложи нови емоционални моменти за феновете. Очакваше ги среща с една от най-обичаните и популярни групи у нас IRON MAIDEN. Концертната програма за деня включваше изявите и на други 3 банди, но зрителите очакваха с най-голямо вълнение хедлайнерите.
Хиляди почитатели на легендарните англичани се бяха стекли от всички краища на страната (че дори и от чужбина) в Пловдив. Из целия град можеше да срещнеш хора с тениски на групата, а около Гребната база, където се намираше фестивалната зона концентрацията им бе най-голяма. Постепенно всички се насочиха в тази посока, а най-нетърпеливите се наредиха пред входовете далеч преди обявения час на отваряне на вратите. Около 16.40 часа започна процедурата по влизане в зоната на фестивала (обявеният предварително час не бе спазен заради продължилия по-дълго саундчек) и най-отявлените фенове се впуснаха в луда надпревара, избутвайки огради и заграждения, за заемане на по-удобно място пред сцената. Заради затегнатия режим, влизането ставаше бавно, входовете бяха разменени, но въпреки напрежението хората успяха да се настанят. Концертите бяха съсредоточени само на главната сцена, ето защо повечето присъстващи се разполагаха на терена или около него пред нея.
Гръцката саутърн/стоунър метъл банда PLANET OF ZEUS бе призвана да открие концертната програма. Четворката представи стегнат сет и се понрави на зрителите. Групата има почти 20 години история, 4 дългосвирещи албума и солиден опит пред публика. Музикантите показаха отлична сработка, дадоха всичко от себе си и се оттеглиха от сцената, получавайки заслужени аплодисменти.
Настъпи кратка пауза, след която на сцената изскочиха THE RAVEN AGE и забиха мощно. За определеното й време групата, в която свири синът на Steve Harris George Harris, изпълни песни от единствения си албум и загатна за потенциала си. Енергични, нахъсани, музикантите се понравиха с безупречното си сценично поведение и майсторски изпълнения. Формацията се хареса и на зрителите, които ги възнаградиха с мощни овации.
В почивката между групите се случи нещо, което присъстващите очакваха трети ден. За един кратък момент горещината бе заменена от вятър, гръмотевици и силен дъжд. Като от рога на изобилието се изсипа водата от небето и зарадва многобройната публика. Някак неусетно дойде моментът и на третата група за вечерта – TREMONTI. Музикантите демонстрираха класа, стегнато изпълнение без излишни приказки и солиден контакт с публиката. Mark Tremonti бе във вихъра си, колегите му също не му отстъпваха по енергичност. Бандата представи песни от 4-те си албума и се хареса на поувеличилата се публика. Със сигурност първото гостуване на американците ще се запомни. И съвсем заслужено четиримата получиха бурни аплодисменти и бяха изпратени подобаващо от почитателите.
Времето течеше, последната пауза между групите бе използвана от феновете да се приближат колкото могат до сцената и да се опитат да си намерят по-добро място. Добре подбрана фонова музика се грижеше за настройването на присъстващите, повечето от които бяха затаили дъх в очакване на любимите си изпълнители. Малко след 21:00 часа чакането свърши. Музиката спря, от колоните се разнесе “Doctor, Doctor“  на UFO и на всички стана ясно, че шоуто започва. Не след дълго прозвуча и така характерната реч на Чърчил, след която шестимата легендарни музиканти изскочиха на сцената и забиха откриващото парче – “Aces High”. Над главите им се появи огромен изтребител, част от визуалното шоу. Сцената бе специално построена като за всеки концерт на IRON MAIDEN и бе допълнена от мултимедия. Озвучаването също бе на високо ниво, нямаше сериозни технически проблеми. Групата ни разходи из пребогатата си дискография, в списъка с песни бяха включени повечето хитове – “2 Minutes To Midnight”, “The Wicker Man”, “Flight Of Icarus”, “The Number Of Beast”. За отбелязване е фактът, че бандата изпълни само една песен от албумите след 2006-а – „For The Greater Good Of God“, и две парчета от периода с Blaze Bayley„The Clansman“ и „Sign Of The Cross“. По време на изпълнението на “The Trooper” освен британското знаме, Bruce Dickinson развя и българския трибагреник, което бе посрещнато с бурно одобрение от зрителите. Dickinson е позагубил от гласовите си възможности, но дивашкото поведение и неизчерпаема енергия все още са в кръвта му и бяха демонстрирани с пълна сила. Останалите също не му отстъпваха по енергичност и динамика на изпълнението – китаристите обикаляха сцената, а барабанистът налагаше кожите с ярост и страст както само той може. Така характерните себераздаване и контакт със зрителите отново бяха налице. А публиката се забавляваше от първата до последната минута и не спираше да припява и крещи. “Fear Of The Dark” бе изпълнена почти изцяло с помощта на феновете, другите хитове – също.

Основната част от програмата приключи с изпълнението на “Iron Maiden”. Кратка пауза и шесторката отново превзе сцената, подарявайки ни още 3 безсмъртни класики – “The Evil That Men Do”, “Hallowed Be Thy Name”  и “Run To The Hills”. И изцедили и последните сили у себе си и у публиката, да се оттеглят на заслужена почивка, сподирени от мощните овации и скандирания на предоволните фенове. И да закрият достойно тридневния рок купон край Гребната база в Пловдив.

Hills Of Rock 2018 вече е в историята. Най-мащабното събитие в града под тепетата ще се запомни с много музика и забавления. Организаторите се постараха да помогнат за доброто настроение на посетителите, до колкото е във възможностите им. И да накарат родния рок/метъл фен да очаква с нетърпение следващото издание на фестивала.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото