GRIMAZE – Planet Grimaze (2018)

GRIMAZE - planet grimazeВинаги изпитвам радост, когато открия интересна българска група, още повече, когато въпросната банда води нормална комуникация с феновете си и специализираните издания. Такъв е случаят с героите на днешното ревю Grimaze. Да си призная, когато през 2016-та година издадоха дебютното си ЕР, не бях особено впечатлен, разбира се, не казвам, че изданието е лошо, просто не успя да ме грабне.
Скоро разбрах, че бандата е издала пълнокръвния си дебют, озаглавен красноречиво Planet Grimaze, реших отново да преслушам музиката им, само че този път по-внимателно.
Нека първо ви запозная с изданието, чисто визуално, като графичен продукт. Дискът е прибран в красиво изработен три-панелен digipack, включващ и приятна за разглеждане книжка. Не случайно отбелязвам наличието на booklet, тъй като много родни изпълнители ни лишават от такъв, по една или друга причина. Корицата и картините на вътрешните панели, кореспондират отлично със заглавието на творбата. Това е допълнителен приятен бонус, виждали сме издания, при които заглавието и изображенията нямат нищо общо. В такъв случай има реален риск потенциалният слушател да се отдръпне от артистите още преди да е проверил що за музика изпълняват.
Planet Grimaze съдържа девет парчета, които се разпростират в няколко жанра – groove, death, tech-death и щипчица grind, буквално колкото за допълнителна украса. Първото нещо, което веднага прави впечатление, е изключително адекватната комбинация между отделните жанрове. Няма излишни или липсващи елементи, всеки един детайл е изпипан с маниакална прецизност.
Endless Life Force поставя сравнително добро начало на цялостния пъзел, казвам “сравнително добро”, защото на места е леко еднообразна, въпреки нечовешки добрите си китарни мелодии и канонадата от агресивни барабани. Inner Engineering е значително по-технична от предшестващата я композиция. При нея groove елементът е много по-силно изразен и е една идея по-разнообразна и тежка от Endless Life Force. Survival Of The Fittest продължава линията на предишните две парчета. И тук структурата е подобна, среднотемпови рифове, брутални барабани и много технично пеене, веднага се усеща доминантната роля на китарата в музиката на Grimaze. Scars е една от кулминациите на албума. В нея освен добре познатия ни groove, чуваме и много прогресив елементи. На фона на предишните няколко песни Scars е глътка свеж въздух, която изцяло ни разкрива възможностите на групата. Disobey The Primitive е своеобразен трибют към класическите албуми на Sepultura. Със запомнящите се мелодия и припев това е потенциален концертен химн. Face Of The North отново забавя темпото, звучи една идея по-oldschool ориентирана от останалите парченца от пъзела наречен Planet Grimaze и малко изненадващо, но този път китарата не е водещ инструмент, синхронът между инструменталната част и пеенето е абсолютен. 8000 Meters е четири минути и половина дълъг колос, който ни поглъща и изплюва, без дори да усетим какво е станало. Изключително брутална песен във всеки един аспект. Това е парчето с най-ударните барабани в целия албум. Тук най-добре можем да усетим влиянието на Pantera, китарните партии звучат, така все едно са излезли от загубеното тефтерче на Даймбег. Bleeding Earth подобно на Face Of The North е чувствително по-groove ориентирана. В нея по брутален начин се сблъскваме с death маниера на пеене на вокалиста Георги Иванов, не че досега сме слушали кънтри албум, просто Bleeding Earth е лишена от каквито и да е излишни влияния и паразитни елементи. Дадено е поле за изява на добрия стар death metal. Албумът е рамкиран с интересното аутро My Vow, което е добър отдушник за цялата насъбрана агресия и мощ до момента.
Grimaze са създали чудесен дебют, Planet Grimaze е достойното начало на една силна кариера. Вярвам, че един ден софийският квинтет няма да са подгряващи на великани като Decapitated, Hatesphere и много други, но ще имат възможност да създават хедлайнерски концерти на световно ниво. Стига да продължават да се развиват и създават все толкова силна музика.

Оценка 8,5/10                                                                                                             Автор: dimitresko93

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото