Гениалността на самоукия творец. Или просто: Ayreon!

valя – Здравей, Arjen!

Arjen Lucassen – Здравей, Валя!

valя – Поздравления за новия ти невероятен албум!

Arjen Lucassen Благодаря.

valя – Колко време ти отне създаването на такава епична творба?

Arjen Lucassen Общо около година и половина.

valя – За обикновения слушател е направо мистерия как сам човек може да създаде толкова много музика…

Arjen Lucassen – Предполагам, че просто имам достатъчно време за това. Усмихнат

valя – Определено вдъхновението струи от теб – творчеството ти го доказва. Откъде го намираш в такива количества?

Arjen Lucassen Постоянно, особено вечер, слушам нова и нова музика. Също така гледам много ДВД-та… вероятно това помага в най-голяма степен.

valя – Би ли ни разкрил как се раждат творбите ти? Имаш строг работен график или всичко идва спонтанно в подходящия момент?

Arjen Lucassen Всичко идва постепенно, стъпка по стъпка. Обикновено идеите ме връхлитат спонтанно – докато гледам телевизия, или примерно докато чакам да заври водата за чай. Не мога да седна някъде и да очаквам вдъхновението да ме сполети, това просто не може да се случи

valя – Както в останалите ти творби и „01011001” е изпълнен с чудесни комплексни композиции. Предполагам, че имаш музикално образование. Така ли е?

Arjen Lucassen О, съвсем не! Аз не мога да чета или пиша музика, изцяло съм самоук. Всичко е в главата ми. Или пък записвам идеите си на малък касетофон, който нося със себе си.

valя – Всъщност на колко инструмента можеш да свириш?

Arjen Lucassen Свиря на бас китара, китара и клавир. Но съвесем не считам, че съм особено добър. Зная просто как да ‘взема’ правилния звук.

valя – Всички албуми с марката Ayreon са концептуални. Историите са много интересни и изключително добре предадени с музика и текст. Мислил ли си някога да ги развиеш например в сборник новели, или дори роман? Би било прекрасно да се гмурнем в океаните на онази далечна планета заедно със съществата от Forever…

Arjen Lucassen Ами, аз в живота си не съм прочел дори и една книга, камо ли да напиша такава!
valя – В албума „01011001” участват значителен брой вокалисти, повечето изявени творци от съвременната прогресив метъл сцена. Как правиш техния подбор – спрямо музиката, или по-скоро нагаждаш музиката си спрямо техните музикални  възможности?

Arjen Lucassen Първо създавам музиката. След това тя ме вдъхновява за написването на историята като цяло и едва тогава се спирам на изпълнителя, който най-точно би й  съответствал. Най-накрая пиша текста за всеки отделен изпълнител.

valя – В интервюта си споделял, че държиш на личната работа с вокалистите – каниш ги в своето студио. И този път ли беше така и има ли някой, с който не успя да се срещнеш?

Arjen Lucassen Да, абсолютно! Това е задължително за мен. При записите на „01011001” не успях да се срещна лично само с двама от изпълнителите – Ty Tabor от Kings X и Phideaux Xavier от САЩ.  Те записаха гласовете си в собствените си студия – в крайна сметка пяха по половин песен.

valя – Би ли могъл ‘01011001’ да се тълкува и като алегория на съвременния свят и по-точно на пътя, по който е поел човешкият род – на прекалено технологизиране, което може би би довело до превръщането на земята в свят, подобен на света, населяван от Forever, свят на загубени емоции?

Arjen Lucassen Страхувам се, че да … Именно за това говори шестото изтребление (‘The Sixth Extinction’), за изчезването на човешкия вид …

valя – Хронологията на албума, проследяваща историята на извънземните Forever, малко неочаквано е прекъсната от история, разкриваща един обикновен ден от човешкия живот – песента ‘Connect the Dots’. Същото е и с песента ‘Web of Lies’. Каква е идеята, стояща зад това?

Arjen Lucassen Тези песни са – тънък – паралел, намек към нашия собствен свят. Идеята им е да провокират слушателя и да пробудят неговия ум, но същевременно без да бъдат директно поучителни.

valя – На много места в албума се долавят странни, сякаш идващи от друга планета, звуци. Предполагам, че тяхната цел е да създадат именно усещането за един различен от нашия свят … Как са създадени тези звуци ?

Arjen Lucassen – Винаги създавам свои собствени звуци. Не обичам да използвам вече съществуващи такива или луупове (повтарящи се комбинации от звуци), които други хора са използвали преди това. Оригиналните, реални, звуци са прекалено „нормални”, затова ги обработвам с компютър след това.

valя – В едно интервю с теб прочетох, че не смяташ да изпълняваш ‘01011001’ на живо. Поддържаш ли все още тази  позиция?  Все пак една малка извадка от всички 17 вокалиста би могла да възпроизведе достоверно и положително атмосферата на албума на сцена…

Arjen Lucassen Например в първата песен от албума – ‘Age of Shadows’ – има десет роли, изпълнявани от десет различни вокала. Трудно е това да се представи само с няколко певци. Това е като да правиш мюзикъл с няколко изпълнителя. Освен това вероятно само двама, или най-много трима от вокалистите, участвали в ‘01011001’  биха имали реално възможността да се включат в едно евентуално турне, както и в задължително предшестващата го репетиция.
valя – Кои са музикантите, най-силно повлияли на музикалното ти творчество? Бих посочил The Beatles, Pink Floyd, Led Zeppelin и Rainbow  измежду многото други.

Arjen Lucassen

valя – Групите, които те впечатляват от съвременната прог-метъл сцена?

Arjen Lucassen Всички банди на вокалистите, които съм канил през годините в моите музикални проекти.

valя – Какво да очакваме в бъдеще от Ayreon?

Arjen Lucassen – Следващият ми албум няма да бъде под ‘марката’ Ayreon. Винаги изпитвам нуждата да направя страничен проект между албумите на Ayreon. Все още нямам идея какво точно ще е… Просто ще оставя вдъхновението да ме води към следващата ми реализация.

valя – И накрая – знаеш ли нещо за България?

Arjen Lucassen Само това, че е много красива страна, която с най-голямо удоволствие бих посетил. Също така съм запознат и харесвам българската традиционна музика – например Kate Bush, в своя албум ‘Sensual World’, използва страхотни български вокали (трио ‘Българка’). Също така George Harrison е силно повлиян от българската фолклорна музика.

valя – Изключително много благодаря за това интервю!

Arjen Lucassen – Е, моля!

valя – Ще се оглеждаме с нетърпение за новите музикални истории на Ayreon .

Arjen Lucassen Ще се постарая да направя най-доброто!

Cheers,
Arjen.

 

26.02.2008 г.

valя

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото