FINNTROLL, METSATÖLL и SUOTANA – или как почти видяхме Северното сияние

Осем години ни делят от първото и единствено до момента гостуване на финландците FINNTROLL на родна земя. През 2016 г. финландските „тролчета“ завладяха сърцата на българския фен по време на SOFIA METAL FEST, когато делиха една сцена с  WOLFHEART, TIAMAT и PARADISE LOST. На 12.04.2024 г., по покана на Blue Hills Events, FINNTROLL се завърнаха в столицата, а вечеринката откриха сънародниците им SUOTANA, последвани от естонците METSATÖLL. Комбинацията им се доказа като изключително успешна, основавайки се на дълбока фолклористика, съчетана, с това което всички ние обичаме най-много, а именно безкомпромисен МЕТЪЛ.

Вратите на клуб Mixtape 5 отвориха широко в обявения по-рано час – 19:00 ч. Метеорологичните условия бяха с нас –  знойна априлска жега, не толкова типична за това време на годината. Приближавайки клуба, с освежителна напитка в ръка и лежерен ход, вече прииждаха познати лица – по стар фенски обичай и те запасени с освежителни напитки (да, всички се познаваме, затова обожавам подобен род ценителски концертни събития, случайно попаднал фен тук няма!!!). Влизайки в клуба, нямаше как да не забележа богатия мърчандайз щанд – според предварителния анонс на организаторите групите щяха да се навъртат около него, което си е допълнителна бонус точка за всеки, който има желание да полафи и да се снима с героите на вечерта.

С швейцарска точност, в 19:30 ч., първи на сцената се появиха SUOTANA. Те се представиха като лапландци, което всъщност е самата истина – бандата е от град Рованиеми (провинция Лапландия,  разположен близо до Северния полярен кръг). Предполагам за тях 30-градусовата софийска жега си е също толкова екстремно изживяване, колкото за мен би било да посетя лапландската провинция за Коледа с надежда, че ще видя добрия белобрад, симпатично закръглен старец, но както се казва такъв им бил късмета.  Името на бандата произлиза от фински –  „suo“- “ блато“ и „Saatana“ –  „Сатана“ и е в състав: VILLE RAUTIO (китара), PASI PORTAANKORVA (китара), RAULI JUOPPERI (барабани), TOMMI NEITOLA (клавишни), TUOMO MARTTINEN (вокал), RAULI ALARUIKKA (бас). SUOTANA със сигурност бих ги причислила към скритите скъпоценни камъни на северняшката екстремна сцена – стилът е мелодичен дет с нотки на блек и хеви. TUOMO рисува пред нас епични зимни пейзажи, загатва самота и безнадежност – типична мрачна финладска меланхолия обзема сцената. Звукът е суров, скован в лед – а за тези които никога не са слушали SUOTANA, но все пак са фенове на WINTERSUN и SONATA ARCTICA – дайте им шанс, със сигурност биха били перфектно допълнение към индивиадуалната плей листа! Ще откриете многопластова мелодия и микс от много жанрове – клавиши, напомнящи не само пауър и симфо-метъл, но и барабани, клонящи към блек, както и крещящи блек рифове.

Сетлист на SUOTANA:

„Апетитът идва с яденето“ – изтъркан слоган, но в моя случай се оказа на място. SUOTANA настървиха любопитството ми и вече нямах търпение да се запозная за първи път с втората откриваща банда – естонците METSATÖLL. Преди събитието ги послушах, почетох интервюта, запознах се и с творчеството им. Оказа се, че тази година бандата празнува 25 години (четвърт век!) на сцена – отчитам този грандиозен пропуск от моя страна.  Стилът е изцяло повлиян от естонската фолклористика, текстовете са на родния им език, което ги категоризира като една от най- интересните, активни в момента, фолк-метъл банди. Името на бандата е древен естонски евфемизъм за „вълк“. Преди да се качат на сцената, въпреки меломанското ми любопитство, имах леки притеснения, че неразбирането на естонски език ще повлияе общото ми първо впечатление, скоро обаче METSATÖLL така ме отнесоха, че езиковата бариера нямаше особено значение. Изключително атмосферични, различни от традиционното схващане за фолк метъл, насладих се на музициране от висока класа с открояващи се  чисти, бардови вокали, съчетани с няколко традиционни естонски музикални инструменти (разпознаваема за мен бе единствено и само гайдата). METSATÖLL излизат в състав: MARKUSRABAPAGAN (китара, вокали), VARULVEN (китара, естонска гайда, флейта, традиционни естонски народни инструменти), KURI RAIVO (бас) и TONIS NOEVERE (барабани). VARULVEN, който сменяше с лекота няколко инструмента, има един от най-запомнящите се мъжки тембри, които някога съм чувала и със същия този неземен глас призова хората да пазят и ценят родния си език и култура. METSATÖLL са далеч от комерсиализма, залял напоследък ъндърграунда – именно това е и ценното на бандата според скромното ми мнение, може стилът им да не е за всеки (не, че това е задължително), но пък е запомнящ се и отличим. С радост бил посетила техен хедлайнерски концерт.

Сетлист на METSATÖLL:

От мелодия на мелодия, неусетно дойде време и за поантата на вечерта – „тролчетата от Финландия“. FINNTROLL са задължителна банда за почитателите на фолк метъла – законодатели в стила си – блек/дет метъл с туист от традиционна финландска полка. Любопитен факт е, че повечето от текстовете им са написани на старошведски – както самите  те споделят „защото шведския звучи толкова тролски“. FINNTROLL никога не изневеряват на сценичния си стил, превърнал се в тяхна разпознаваема марка – всеки член на бандата носи големи заострени тролски уши, а лицата им са украсени в бойни краски. С появата им на сцената публиката в  Mixtape 5  избухва в „танци“ – рядко съм виждала толкова много хора да хедбенгват и да се усмихват в един и същи момент. Имах усещането, че се намирам в разгара на веселяшки средновековен празник, само тежките рифове ме приземяваха. Хитове не липсваха – от задължителната Trollhammaren, през сравнително актуалната Ormfolk до кулминацията с Midvinterdraken. 70 минути продължи танцовата забава, която ни поднесоха FINNTROLL и напомниха за пореден път, че звученето им никога не би могло да се сбърка с никоя друга банда и че мястото им е сред големите имена на скандинавската сцена.

Сетлист на FINNTROLL:

ГАЛЕРИИ


FINNTROLL

METSATÖLL

SUOTANA

Автор: Ljubetti

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото