Феноменът RIVERSIDE с най-искреното и неподправено шоу в София

53238314_10156788596440071_7921981398385164288_nИстина е. RIVERSIDE са феномен. Трудно ми е да изразя с прости думи всички мисли и емоции, които предизвикаха у мен. Въпреки че съм почитател на по-тежката музика, не мога да си изкривя душата и да не призная колко въздействащо всъщност се оказа творчеството на една прогресив банда върху мен. Има нещо много специално в тях, което вълнува по различен начин и те хваща за гърлото. Някаква приятна симбиоза между тъга, смирение и удовлетвореност. Може би защото това беше първата им изява пред нас след загубата на Piotr Grudziński и целия „Wasteland“ албум напомня за неговата липса. А може би просто такова е въздействието на RIVERSIDE върху хората…

Нека започна от самото начало. Действието се развива на 12 март в столичния клуб „City Stage“. За да подгреят RIVERSIDE бяха дошли холандците от LESOIR, които са и техен официален тур съпорт. Доста интересна арт рок банда, както ги определят, чиято фронтдама Maartje Meessen, се оказа и всестранно развита в музикално отношение личност. Освен че има приятен за слушане глас, тя свири на пиано, а на някои парчета се включва и с флейта. Беквокалите са поверени на другата девойка в бандата – Eleen Bartholomeus, чиято отговорност е и ритъм китарата. Малко вяло започнаха, изглеждаха и доста притеснени. Преставиха ни няколко парчета от последния им албум „Latitude“ от 2017г. Личеше си, че групата няма голям опит на сцена, тъй като не успяваха да преминават плавно от една песен в друга и настъпваше леко неловка тишина между тях, която Maartje се опитваше да запълни с реплики от рода на „Как сте? Забавлявате ли се?“ или „Всички ли сте от София?“. Важното е, че бяха много искрени и представиха музика на сравнително добро ниво. Надяваме се, че са останали доволни от българското посрещане и се завърнат скоро с по-убедително присъствие.

53789532_10156788597320071_1046788039474413568_nМалко след 21ч. магията започна да се случва. На сцената излизат Mariusz Duda (бас и вокали), Michał Łapaj (кийборди, теремин), Piotr Kozieradzki (барабани) и Maciej Meller (китара). Както може би повечето от вас знаят, след смъртта на Piotr Grudziński, групата решиха да не търсят негов заместител, а да продължат заедно като трио и Mariusz да поеме китарата по време на записи заедно с баса. За концертните изпълнения обаче поверяват китарата на Maciej Meller, който се превърна в техен официален тур мембър.

Забиват първото парче „Acid Rain“ от последния албум и веднага енергията в клуба се променя, за което спомагат и уникалните светлинни ефекти. Звука също беше перфектен, което напоследък рядко се случва при подобни събития. Изглежда момчетата от RIVERSIDE искрено се зарадваха на топлото посрещане. Mariusz се опита да си спомни кога за последно са идвали в България и защо са чакали толкова време, за да се върнат. Ами всъщност от последното им идване изминаха 6 години и той обеща, че повече няма да отлагат толкова дълго. Явно бяха решили сетлиста им да започва по-динамично, тъй като последва още едно такова парче от „Wasteland“ – „Vale of Tears“. Мисля, че не се изненадаха особено, че публиката припява най-новия им материал и спокойно ни оставиха на няколко пъти да довършваме фразите на Mariusz. Прехвърлят ни плавно от най-новия към най-стария албум и забиват „Reality Dream I“, само за да могат после пак да ни върнат към настоящето с една от най-популярните им нови песни – „Lament“. Това парче носи адски силно послание, с което ти забива емоционален шамар в лицето. Преминават през още няколко стари парчета, но ти вече толкова си се отнесъл и потопил в цялата тая магия, че забравяш кое време, къде се намираш и какво изобщо ти се случва. В момента, в който Mariusz свали баса и взе акустичната китара вече знаех какво следва и пак не бях подготвена за това, което ще ми се случи. Всички се спомнихме отново за Piotr Grudziński, но посланието, което искаха да ни предадат споменавайки го, е не да тъжим за това, че него вече го няма, а да оценим факта, че ние сме оцелели и продължаваме да оцеляваме всеки ден. Песента, свързана с всички тези думи е вълшебната „Guardian Angel“. При RIVERSIDE няма как да кажеш, че има по-добри и по-слаби парчета. Всички те са гениални по свой си собствен начин. Чухме още редица невероятни неща като „Lost (Why Should I Be Frightened By a Hat?)“, „The Struggle for Survival“, „Egoist Hedonist“ и „Loose Heart“. Всяка една от тях просто те докосва по различен начин. И всичко това поднесено от супер позитивни хора, дошли не просто да свирят в поредния клуб в поредната страна, а с идеята да оставят частица от себе във всеки от нас. За съжаление доста често тази приятна атмосфера беше нарушавана от хиперактивни крещящи фенове, които показаха нагледно каква е вредата от наркотиците. Адмирации за групата, че запазиха самообладание и се отнесоха професионално, необръщайки внимание да разсейващите подвиквания.

За финал на официалния сетлист, RIVERSIDE бяха избрали едноименното парче от албума „Wasteland“. Разбира се нямаше как да ни оставят без да сме чули една от класиките им. За това бисът им започна именно с нея – „Panic Room“. След това за втори път Mariusz остави баса и взе китарата, за да изсвири партията, която щеше да бъде на Piotr Grudziński, ако беше жив сега. А бас китарата беше поверена на Мatteo Вassoli, който е част от тур екипа на групата. И това беше последното парче – „River Down Below“. Въпреки че и то е част от новия проект „Wasteland“  вече е толкова познато на всички, все едно го слушат от години. Имах чувството, че беше безкрайно. Уникални дълги сола. На толкова шумно и продължително изпращане не помня някога да съм присъствала. Момчетата от групата се покланяха около 5-6 пъти, дори видях сълзи в очите на барабаниста Piotr. Не мисля, че и те искаха да напускат сцената след повече от два часа чисто, искрено и неподправено шоу.

Снимки тук

Setlist RIVERSIDE

Acid Rain
Vale of Tears
Reality Dream I
Lament
Saturate Me
(first instrumental part only)
Out of Myself
Second Life Syndrome
(first part only)
Left Out
Guardian Angel
(acoustic)
Lost (Why Should I Be Frightened By a Hat?)
The Struggle for Survival
Egoist Hedonist
Loose Heart
Wasteland

02 Panic Room

River Down Below

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото