Ето какво се случи вместо Wrong Fest 2018

След отменянето на Wrong Fest 2018, изпълнителите бяха поети от организацията на Terminal 1 / Строежа / Маймунарника и събитията все пак се състояха.

Единственият хедлайнър, който, за съжаление, отказа участието си беше SKINDRED. Все пак се надяваме да ги видим в близко бъдеще.

ПЪРВА ВЕЧЕР
Всичко започна в петък вечер, а мястото беше клуб Terminal 1. Хората почнаха да се събират малко по малко, но заради поради редица причини така и не достигнаха до 200 човека за цялата вечер. Концертът си беше направо бутиков. Шоуто откриха нашенците PIRANHA. Момчетата спокойно можеха да бъдат поставени на по-добра позиция в лайн ъп-а на събитието, но това ще спомена за това по-нататък. Все пак редът не толкова важен, колкото музиката.
Втори бяха сърбите ISKAZ. Адски добър ню метъл, като изкаран от 2005 година. Музикантите имаха присъствие, сценично поведение и облекла, и доста изпипано представяне. Ако бяха дошли преди 13 години щяха да са бум, а ако текстовете им бяха на английски, а не на родния им сръбски сигурно щяха и да са доста известни поне в Европа. Имаха толкова хващащи ухото песни, че на следващия ден все още си припявах бегло запомнени и неправилно чути части от текстовете им, но и на това ще се върна в следващите редове. Въпреки малкото хора, които стояха на полезрението им, изглеждаше, че дори те се забавляват и се радват да са ни на гости.
Веднага след ISKAZ получихме най-дългото представяне от сънародниците им ATHEIST RAP. Преброих точно 5 човека от присъстващите, които се наслаждаваха на музиката им. Вероятно добри за стила си, рехавата публика просто не беше настроена за еднообразен пънк/фънк на сръбски. Между песните говориха изцяло на родния си език, което по принцип не е проблем, но ако си мислите, че нещо се разбираше, лъжете си. А те се обясняваха доста. Биха паснали на оригиналната идея за Wrong Fest, където напечените от слънце хора, наливащи се с бира биха се надигнали от хамаците и барбароните, за да потанцуват, но в Терминала настроението просто не беше такова. Пак вмятам, че присъствието им на сцената изглеждаше като поне двучасово, макар и да е било около 40 мин.
След слизането на ATHEIST RAP от сцената ще предположите, че вечерта е тръгнала на добре? Не. Твърдо не. Трябваше да изтърпим нещо наричащо себе си СТРУГАРЕ. Незапознатите могат да си представят близък братовчед на Гошо от Почивка или някой друг балък, който българина незнайно защо „иронично“ подкрепя. Няма дори да хабя думи, за да описвам защо за чудо беше това, но се надявам да не се дава публичност на подобни. Не беше музика, не беше изкуство, следователно няма място на музикални събития.  Интересно ми е какво са казали и дали въобще са коментирали темата самите DOG EAT DOG. Отново подчертавам, че СТРУГАРЕ беше заел почетното място точно преди хедлайнъра за вечерта, просто за да си представите абсурда.
Tук вечерта вече ставаше наистина приятна. DOG EAT DOG излязоха на сцената, а часовниците отиваха към 2:00ч. Краткият коментар би бил – Ето така се прав! По-дългият би описал, че групата изнесе най-малкият си концерт в България, ако не и от началото на съществуването си, но свириха все едно са пред 9000. Пред сцената имаше танци и мош. Вокалистът John Conner беше рожденик и колегите му бяха настроени за парти. А и годините не личат когато имаш млад дух. По повода поканиха на сцената свой приятел и част от крюто да им помага с вокалите за няколко песни. John не пропусна да подкани публиката да аплодира всеки един член от групата по отделно изказвайки им благодарност, че правят всичко това заедно.

ВТОРА ВЕЧЕР

NAMELESS DAY RITUAL

NAMELESS DAY RITUAL

Събитието в събота вечер беше в Маймунарника на хубаво време и природа. Този път хората бяха с пъти повече още на първата група и не спираха да прииждат. Първи гледахме пловдивчаните NAMELESS DAY RITUAL. Групата има постоянно присъствие на съвременната българска метъл сцена и оригинално звучене. Сетът им включваше песните от дебютния им албум „Birth“, който излезе през 2016. Що се отнася до настроение и жанр, със сигурност бяха добър съпорт на задаващите се имена.
По програма втората група, която трябваше да стъпи на сцената беше BAD COPY. Те обаче се бяха сблъскали с всеизвестния за музикантите проблем на сръбската граница и не бяха дошли. Веднага на помощ се притекоха ню метъл героите от предната вечер ISKAZ и запълниха дупката с малка част от сета си. Бяха дори още по-подходящи за точно този ден в сравнение с предния. Изпълниха малко по-кратък вариант на сета си от предната вечер, но отново бяха посрещнати от публиката с одобрение. Единият вокалист остана активен до края на вечерта, като се включваше като бек вокал в по-известните песни на останалите групи.

ISKAZ

ISKAZ

Още не се беше стъмнило когато CRAZY TOWN заеха местата си с видимо по-малък ентусиазъм от страна на групата и публиката протече изпълнението им в сравнение със соловия им концерт отпреди година на същото място. Групата се появи с редуциран сетлист от предния си концерт, което е добра индикация, че трябва съвсем скоро да изкарат нещо ново и доколкото знаем, работата по албума тече. Състава, за сметка на това, беше подменен и единствените членове на бандата, с които вече се бяхме виждали бяха вокалиста и басиста. Хората пяха и скачака на кавъра „Only When I’m Drunk“ и ню метъл хита „Toxic“, който задължително присъстваше в домашно направените компилации на касети и дискове по онова време. Групата изпълни песни и от трите си албума, но за съжаление, пропусна други свои знакови парчета като „Revolving Door“ например. Публиката се зарадва най-много, разбира се, на радио хита „Butterly“, заради който CRAZY TOWN са познати като „one hit wonder“ пред всички, които са се интересували от жанра докато беше в пика си.

Сетлист CRAZY TOWN:
Intro
Battle Cry
Come Inside
Backpack
Change
Only When I’m Drunk (Tha Alkaholiks cover)
Darkside
Drowning
Lollipop Porn
Toxic
Lemonface
Born to Raise Hell
Butterfly

CRAZY TOWN

CRAZY TOWN

Навсякъде периодично се разнасяше острата миризма на трева. Подгряти по различен начин, присъстващите приветстваха на сцената американците (HED) P.E.(или HED P.E. или (HED) Planet Earth), които свириха за втори път в София. Подобно на CRAZY TOWN, този им концерт не може да стъпи и на малкия пръст на предния, но това в никакъв случай не значи, че беше неприятно, напротив. Рапкор формацията беше буря от сила, ритъм и често сменящо се темпо. Без никакво забавяне, групата започна сета си с една от най-обичаните им песни „Killing Time“ в малко по-реге вариант. Всъщност повечето им песни бяха преминали една реге цедка преди да бъдат изсвирени на живо. Не беше от най-добрите им идеи. Вокалистът Jared беше харизматичен и енергичен с интересно сценично поведение и повече от добри танцови движения. Възможно е излъчването му да играе голяма роля в доброто преживяване по време на техните концерти, защото публиката се подчинява напълно на поканите му за пеене и танци. Въпреки, че той е единственият оригинален член на групата, сегашния състав са добре сработени музиканти, с видима страст към това, което правят. (HED) P.E. изпълниха голяма част от най-известните си песни и след „Waiting To Die“ се сбогуваха с публиката. Ние обаче искахме още и те се върнаха за и без това предвидения бис. Завършиха с „CBC“ и „Peer Pressure“. Странно, но факт, в сета им не беше включена нито една песен от най-скорошния им албум „Forever!“ от 2016, а щеше да е хубаво да чуем „Pay Me“.

Сетлист (HED) P.E.:
Killing Time
Let’s Ride
Get Up, Stand Up
Sophia
Crazy Legs
Swan Dive
Comeova2nite
Raise Hell
Game Over
Blackout
Bartender
Renegade
The Meadow
Waiting to Die
CBC
Peer Pressure

(HED) P.E.

(HED) P.E.

Точно когато хората се оттегляха от терена пред сцената, вокалистът на ISKAZ излезе на сцената и първо ни пита дали сме окей с това да говори на сръбски. След това съвсем ясно обясни, че BAD COPY все пак са успели да стигнах до София и ще излязат като закриваща група. Още един бонус на вечерта, защо не? Оказаха се особено приятна група, която накара не малка част от присъстващите да останат и да потанцуват с тях. Това направи лайн ъпа на втория ден повече от прекрасен.

Снимки – NAMELESS DAY RITUAL

Снимки – ISKAZ

Снимки – CRAZY TOWN

Снимки – (HED) P.E.

Снимки – BAD COPY

BAD COPY

BAD COPY

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото