Eternal Darkness – Опит за летене

Половината зимни празници вече отминаха. Надявам се да сте ги посрещнали с радост и споделеност и да са сбъднали някои от мечтите ви. Аз обаче искам да ви върна десетина дни назад. На едно събитие, което роди своите противочерия, но като цяло мина добре и остави доволни хора. Не бих могла да твърдя, че затвори подобаващо музикалната година, но внесе една пиперлива и различна нотка в екстремния музикален живот на София.

Става въпрос за първото издание на Eternal Darkness с обещание да не остане единствено. Събитието беше организирано от Perfect Storm Events и се проведе в столичния клуб Grindhouse Skateboard Club. Дали това място беше най-доброто, което да приюти пет блек метъл групи, това е въпрос, по който вероятно всеки присътвал има свое мнение. Събитието започва почти на време, а честта да го открият е на родните Клада. Да си призная първият ми и единствен сблъсък с Клада беше преди определен брой години и тогава пееха на български нещо за хола си. Изненадата е повече от приятна да видя и чуя една музикално израснала група. И въпреки, че, както отбеляза фронтменът им „техническите проблеми са повече от хората на сцената“, момчетата се представят много добре. Предлагат ни песни както от последния си албум „False Gnosis“, така и от по-старото си творчество.

След кратко преустройство на сцената, доколкото е възможно там е ред на групата, която се превърна в ябълката на раздора на това събитие. Румънците от Kystalah. Много млада група, която все още няма и студиен запис, а участията и се броят на пръстите на едната ръка. Поредният проект на Florin Costachita, който познаваме от далеч по-професионални и бляскави групи. Даже участието на две момичета в групата не я прави по-атрактивна, а напротив. Личи, че и двете са прохождащи музиканти и освен, че стоят доста неуверено на сцената, правят и много грешки. Както споделих с приятел, присъствала съм на много по-добри репетиции. Сценичното поведение на Florin опитва да копира фронтмените на скандинавските depressive black и funeral doom метъл групи, но стилът и цялостното стоене на сцената на Kystalah е доста далеч и от двете. Две или три безкрайни, еднотипни авторски композиции, един доста лош кавър на Tiamat, който накара доста хора да напуснат и един много нелеп кавър на The Cranberries„Zombie“, който откровено предизвика смях, недоволство и може би дори отвращение. Общата реакция беше нещо от сорта: WTF блек метъл е това?! Каквото и да са опитали да внушат и предадат Kystalah, не им се получи. Не и тази вечер…

И преди нетърпението съвсем да ме е изяло идва ред на „моите групи“ или като се изразих, крайно време е сцената да бъде предоставена на професионалистите. Първата от тези групи е Serpentine Creation. По една или друга причина в последните години все така се случваше, че се разминавахме с тях и тази вечер съм наистина доволна, че най-после ще съм там. Serpentine Creation e една група, която все още здраво стои на позициите си, група, която след толкова години продължава да ни предлага нищо по-малко от професионализъм и истинска музика изпълнена на много високо ниво. Една, смея да твърдя, от най-обичаните ни блек метъл групи. Единственият недостатък на сета им беше неговата продължителност. И не съм единствена, която изразява недоволството си. Но както обясниха имат нов китарист и той все още е в процес на разучаване на песните.

Енегията, с която изпълват скромното пространство в Grindhouse, магията чрез, която успяват да извадят страхотен звук от издишащата техника, са наистина нещо, което само музиканти с голям опит и умения могат да създадат и накарат да работят в тяхна полза. Да, вече можем да говорим за блек метъл вечер, а Serpentine Creation насищат атмосферата с онази огнена, величествена мощ, която тази музика притежава.

Сет лист Serpentine Creation:

1. Denial of God
2. Anti Religion
3. Revenge
4. The Great Leader
5. The Devastated Heavens
6. Ave Eva

Не крия и никога не съм крила пристрастието си към Temple Of Evil. Техният ритуалистичен, монотонен блек метъл ме заплени още преди години, когато за първи път ги гледах на родна сцена. И както можем да видим и чуем, кипърците не са изневерили нито на сценичния си имидж и присъствие, нито на музиката си. Потапят ни в мрачни, далечни светове, а усещането за един безкраен, мистичен ритуал не ме напуска до последния акорд. По-голямата част от сета им е посветена на последния им албум „Apolytrosis“ и с радост отбелязвам израстването им като музиканти от последното ни виждане. Както винаги перфектно изпълнение, идеално сработена група, а барабанистът им е меко казано машина. И въпреки, че идват от екзотична държава в музиката им няма нищо ориенталско.

Нямам намерение да описвам обаче грозния инцидент, който се случи по време на техния сет, и който застраши личната ми цялост и вероятно нарани други хора. Само ще отбележа, че на такива събития е редно да бъде гарантирана сигурността и доброто изкарване на присъстващите. И да, това е отговорност на организатора.

Сет лист Temple Of Evil:

1. Katavasis (Intro)
2. Apognosis
3. Avtaparnisis
4. Necromancer’s Mystical Conjuration
5. The Book of Shadows
6. Metousiosis

След много драми около Yoth Iria те все пак стъпват на българската сцена. Голяма мистерия около гръцката петорка, която в последствие се яви като трио. Чух различни версии, предоставени от промоутър, от непристигналия китарист, с който имах разговор след концерта и разбира се от това, което чухме като обяснение от Mutilator. Едно стана ясно, някакъв сериозен конфликт се е случил малко преди участието им на това събитие. Но мисля, че всеки е събрал някаква информация за себе си по случая. Накратко от групата отсъстват The Magus и Apophis, заменени от Jim Rits. Вероятно много отдаден на каузата и доста добър като музикант, защото Jim се справя блестящо със сета, като се има предвид, че е имал само няколко дни за разучаване и репетиции и както сподели, никога не е пял харш вокали. Иначе представянето на гърците е повече от перфектно. Mutilator е доста словоохотлив, но честно не се задълбочавах много във всичките му откровения.

Почти в атракция се превръща присъствието на Therthonax от Kawir, който се качва на сцената и за една песен с Yoth Iria. Но както споделя е дошъл просто като турист и подкрепа на колегите си, не като участник или заместник на някого от събитието. Сподели, че скоро ще има нов албум от Kawir, както и още една новина, за която ще разберете съвсем скоро.

Сет лист Youth Iria:

1.Under His Sway
2.Yoth Iria
3.Hermetic Code
4.The Red Crown Turns Black
5.Tyrants
6.The Great Hunter( with Therthonax of Kawir)
7.Unborn, Undead, Eternal
8.Sid-Ed-Djinn

Щастлива Нова Година на всички! И дано след като нещата се върнаха към нормалното, следващата година да ни зарадва с още много и качествени събития!

  1. #1 написан от R. (преди 1 година)

    Well writen,Sedmikrásko!

  2. #3 написан от Stefan (преди 1 година)

    От първата новина за събитието, бях решил да отида, тъй като с The Great Hunter Yoth Iria ми бяха направаили много приятно впечатление и исках да ги видя наживо. В допълнение останалите банди засилиха интереса ми, НО 2 дни преди събитието ме тръшна поредния зимен вирУс, който не се лекува с бирУс. И колкото и блек металско да ми се струваше да сея зараза в тесния клуб, реших да си остана вкъщи така за мое нещастие успях да пропусна това събитие и да чакам репортажа от него.

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото