Enslaved – Axioma Ethica Odini

Enslaved

Enslaved

Enslaved с единадесети пореден албум на 27 септември 2010. Странна промяна, определено електронните елемнти в албума, като цяло ( заглавие, звучене, обложка), ме изненадаха. Не знам дали е заради участието на Ice Dale ( OV HELL) от 2001 година в записите, или включването на Herbrand Larsen на клавири и вокали, но Enslaved звучат за пореден път завидно добре. Всичката тази смесица от нежни и блек метъл вокали + клавири, странно как, но ми харесват. Не съм съгласна след Blodhemn (1998) да слагат пред Enslaved определението „прогресив метъл банда”. Откога по-доброто звучене на записа се смята за прогресив? Според мен експериментите, които си правят норвежците се получават доста добре. Парчетата Singular и Ethica Odini са адски зареждащи, разнообразни, макар и да си призная, че слушателят трябва да преслуша албума поне 4-5 пъти, за да свикне с постоянно променящия се ритъм. Текстовете са на английски, а лейбълът е Indie, Nuclear Blast.
Наскоро четох някаква заядлива статия, че за да подпишеш договор с Indie e нужно да си норвежец и да използваш като китарист Arve Isdal ( Ice Dale). Страхотна политика. Ако аз имах собствен лейбъл, сигурно щях да имам същите изисквания. ( Ха –ха) Както и да е – албумът е страхотен, качеството на записите също, за любителите на текстове мога да кажа само, че смисълът е много дълбок, аз лично не можах да го открия. Единсвтеното, което мен ме спира да му дам висока оценка е, че всичко на Enslaved сравнявам с Eld, a за мен този им албум минава всякакви граници! Не очаквайте да чуете първичен паган/викинг метъл в новия албум Axioma Ethica Odini, може би това е новият прочит на Один и неговото Царство.
Мисля, че би се харесал на любителите на ранния Samael ( Blood Ritual/Worship Him), Satyricon, донякъде и Emperor.

Enslaved – 2010 - Axioma Ethica Odini

Оценка: 8/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото