Pretty Maids

Pretty Maids

На 22 септември, денят на Независимостта на България, PRETTY MAIDS изнесоха първото си шоу след 9-месечна почивка, като хедлайнери на Ловеч Рок Фест 2016. Веднага след концерта поговорихме с тях за новия им албум, за страничните проекти, за живота и брака.

MH18: Здравейте, как беше това първо шоу за вас след 9 месеца почивка?
Ronnie Atkins: Тази вечер беше първият ми концерт от 9 месеца насам с PRETTY MAIDS. Не бяхме свирили заедно от миналата година и усещането да съм с момчетата от групата отново на сцена беше отлично. Това е първото ни шоу с новия ни клавирист и всеки беше малко скован, а и махмурлукът от вчера си казваше думата.

Chris Laney: Като начало трябва да кажа, че бях много изнервен и не можех да се концентрирам първите три песни. Не използвах моя клавир и това нещо не звучеше по начина, по който трябваше, така че отначало мислите ми бяха някъде другаде. Но след няколко песни се почувствах вълшебно, беше истинско забавление. Това, което искам да кажа е, че това е първото живо изпълнение на групата от 9 месеца насам, както и първия концерт с мен зад клавирите, така че в началото имаше нервно напрежение, но сега всички са доволни. Мисля, че се справихме добре.

МH18:Днешният ви концерт всъщност беше тотално умопомрачително страхотен!

Ronnie Atkins:Благодаря ти, щастлив съм да го чуя!

Chris Laney: Благодря ти човече, наистина съм щастлив!

Chris Laney

Chris Laney

MH18: Chris, това е първото ти изпълнение с PRETTY MAIDS. Би ли се представил на феновете?

Chris Laney: Казвам се Chris Laney и принципно съм продуцент. Работил съм с CANDLEMASS, с CRASHDIET, както и с много други групи. Правя това от 20 години. И така успях да се запозная с момчетата от PRETTY MAIDS. Опитвах се да стана техен продуцент, но те, разбира се, вече имат наистина отличен такъв. Но след като Morten напусна, от групата ми се обадиха и ме попитаха дали познавам някой, който може да се справи както с клавири, така и с китари. И аз казах: „Аз мога“ и така започна всичко.


MH18
: По време на концерта споменахте, че тук в България е доста студено. На север, в Дания, не е ли по-студено?

Ken Hammer: Същото като тук е, не е по-студено. Въпреки че е късно вечерта, определено очаквах да е по-топло.

Rene Shades: Септември е странен месец, нали?

MH18: Да поговорим за новия албум Kingmaker. Разкажете ми повече за него. Концептуален ли е?

Ken Hammer: Не, това не е концептуален албум. Песните за него написахме за много кратко време. Разбира се, че имахме готовност с част от рифовете, но като цяло това е албум, който бе написан за по-малко от месец.

Chris Laney: Наистина албумът е страхотен. Едно ниво над Pandemonium, според мен. Фантастичен албум и любимата ми песен е „Bull’s Eye“.

MH18: Chris, ти ли записа клавишните за новия албум?

Chris Laney: Не, PRETTY MAIDS използваха студиен музикант. Но аз работих по едно соло с Ken, като звукозаписен инженер. Нямаше нищо готово, момчетата направиха албума докато си търсиха нов клавирист. Но кой знaе какво може да се случи? Обичам албума, изпратиха ми го преди да е готов с въпроса, какво мисля за него, така че се чувствам съпричастен.

MH18: Беше ли трудно да го запишете, защото Ronnie имаше доста натоварена година с NORDIC UNION и с AVANTASIA?

Ken Hammer: Не, не, това се случи преди това. Ronnie записа песните преди да започне да работи с AVANTASIA.

MH18: Ronnie, би ли ни разказал за работата си с NORDIC UNION и AVANTASIA?

Ronnie Atkins: Всичко започна със Serafino Perugino от Frontier Records, който ме попита дали искам да участвам в албум с 10-11 песни. Преди 10 години не бих направил такова нещо, но все пак сега нещата са различни. Така че му отговорих „Да, добре, мога да направя 10-11 песни, написани от друг композитор“. Но подчертах на Serafino, че ако ще правя това, нивото трябва да е високо и песните да бъдат добри. А първите две песни, които ми изпрати, не бяха добри. Тогава Serafino ме попита: „Ще се свържеш ли с онзи пич от ECLIPSE, който е и продуцент? Той би искал да ти изпрати две песни, които е написал за твоето пеене?“. Така получих „Hypocrisy“ и „When Death Is Calling“ и когато ги чух, разбрах че са добри. И така се получиха нещата. За мен беше страхотно. 35 години пея в PRETTY MAIDS и за мен беше забавно. В началото ме питаха и дали искам да участвам в писането на текстове, но отговорих: „Ако ще правя този албум, просто ще пея там, без значителни отговорности. В PRETTY MAIDS съм един от шефовете и имам достатъчно отговорности там.“  Написах много малко неща за NORDIC UNION. Оказа се доста успешен албум. С AVANTASIA ситуацията беше подобна. Всъщност Tobias ми се обади преди 16 години за първия албум на групата. Но тогава не ми се занимаваше с такова нещо и му казах, че нямам време да го направя. По-късно, през 2012, се срещнахме на един кораб на 70 000 Tons of Metal и отново си поговорихме. После той се свърза с мен чрез наш общ приятел и ме попита „Искаш ли да пееш в новия албум“. Появих се в „Invoke The Machine“ от The Mystery Of Time и той ме попита дали бих се включил в турнето, но по онова време отказах. Но вече съм добър приятел с Tobi, имам много приятели в AVANTASIAJorn, Michael Kiske, всички изпълнители. Групата и екипът са като едно голямо семейство. Обичам ги.

MH18: Видеоклипът на „Face The World“ започва с едно съобщение: „Не крайната цел е важна, а самото пътешествие към нея“. Как виждате вашето пътуване през годините и позицията, в която сте в момента?

Ken Hammer: Не сме достигнали крайната си цел все още, а самото пътешествие е забавно. Както някога John Lennon беше казал: „Животът е всичко онова, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето“.

Chris Laney: Мисля, че намерих новия си дом. Имам 3 солови албума зад гърба си, свирил съм в различни групи, например с Randy Piper в ANIMAL (ex-W.A.S.P.), правил съм много албуми с различни групи. От ранна детска възраст съм фен на PRETTY MAIDS, така че да бъда сега в групата е………… аз просто съм най-големият късметлия.
MH18: Значи се чувстваш добре в групата?
Chris Laney: Всичко е толкова ново. Имам предвид, че това е първият ни концерт заедно, за който репетирахме само три пъти. Аз живея в Стокхолм, Rene живее в Испания и се събира доста пътуване, за да репетираме заедно. Но усещането е фантастично, все пак обичам PRETTY MAIDS, откакто бях на 12 години.

MH18: Новата песен от Kingmaker „Humanize Me“ и „Derranged“ от Louder Than Ever засягат темата за хора, които са загубили посоката. Случва ли ви се често да загубите посоката или просто виждате какво се случва около вас?
Ken Hammer: Това е труден въпрос, но е добър. Това е общото ни усещане и как виждаме живота от нашата гледна точка. Да, много хора губят посоката… Много песни от новия ни албум са много политически, но ние не сме политическа група. Имаме общото усещане от страните, в които живеем. Не е политическа идея, но всеки път, когато изказваш мнение, се превръща в политическа идея. Това е по-скоро наблюдение, отколкото мнение и ние пишем за това.

Rene Shades: Късметлии сме, че можем да видим толкова много други страни и различни хора.

MH18: Тази вечер изпълнихте едноименната песен „Kingmaker“. За пръв път публика слуша тази песен.

Chris Laney: Това е абсолютно първият път, когато някой чува тази песен. Беше забавно. Песента е страхотна. Изпълнихме две песни от новия албум, „Face The World“ и „Kingmaker“, и винаги е забавно да свириш новите неща.

MH18: С Pandemonium през 2010 PRETTY MAIDS навлязоха в нова ера. Изглежда сякаш имате купища нови идеи за песните. Каква е тайната?

Ken Hammer: Бих искал да ти кажа каква е тайната. Ако я знаех, щях да я приложа по-рано. Очевидно продуцентът Jacob Hansen ни помогна много за началото на тази нова ера. Имахме Wake Up To The Real World и следващата стъпка беше Pandemonium с по-зрялото си звучене, а после дойде и Motherland. Той просто промени звука на групата. Да, звучим като нова банда, но все със същите песни.
Rene Shades: И пак винаги можеш да познаеш PRETTY MAIDS без значение дали слушаш Wake Up To The Real World или Future World, или Motherland.

MH18: Може ли да разкриете причините за раздялата с Morten Sandager?

Ken Hammer: Няма много, което да може да се каже за случая. Morten взе решение, че не иска да е част от групата поради лични причини. Ако искаш повече информация за тези лични причини, трябва да питаш Morten. Все още сме приятели, няма лоши чувства.

Rene Shades: Понякога може да бъде много изморително да свириш през цялото време. Понякога имаш нужда от други неща в живота си.
Ken Hammer: Ако не си изцяло отдаден, както той не беше накрая, по-добре е да се оттеглиш, както Morten направи. Наскоро ми звънна и си поговорихме като приятели.

MH18Ken, ти и Ronnie сте като ядрото на PRETTY MAIDS. Много музиканти са свирили в групата и са си отишли. Имало ли е раздяли, които да са по-емоционални от други?

Ken Hammer: Винаги е емоционално, винаги е емоционално, разбира се, че е. Когато член на групата напуска, е все едно, че член от семейство напуска семейството. Разбира се, че е емоционално, но след като преживееш този емоционален момент, го приемаш „както е, така е“. Когато с някой сте били заедно през годините и имате стотици концерти зад гърба си, по един или друг начин сте свързани. Но понякога е по-добре за групата, не винаги е лошо, макар че може да е наистина зле, но не винаги, и понякога тази раздяла те извежда до следващото ниво.

Rene Shades:Мисля, че от емоционална гледна точка Ken не би подменил нито един член. Можем да направим сравнение с филмите за мафията и с брака (смее се)

MH18: Удивително сравнение с брака.

Ken Hammer: Когато се жениш за някое момиче, казваш „Ще бъда с теб до края на живота си“ и затова се жениш. Но по-късно се случват малки неща и не оставате заедно поради някаква причина. А хората те питат: „Какво се случи между теб и съпругата ти, изглеждахте толкова щастливи“„Да, изглеждахме щастливи в даден момент …….“

MH18: На Facebook страницата си в последно време питахте феновете си за любими песни от всеки един албум. Приготвяте ли сборна компилация или концертен албум?

Ken Hammer: Цялата идея зад това беше на направим малък ъпдейт за всеки един наш албум и как сме го виждали през годините. Но винаги е хубаво да получиш обратна връзка от феновете.

Rene Shades: Всъщност имахме идея, може би в следващите концерти, да направим една или две песни гласувани от феновете.

MH18: А какъв е перфектният сетлист, ако не взимаш под внимание мнението на публиката?

Ken Hammer: Всички нови песни! Помисли си само, от 35 години работим и всеки път, когато направим нов албум, искаме да свирим новите неща. Но защото хората очакват да чуят и по-стари неща, трябва да удовлетворим и техните очаквания. Трудно е.

MH18:Има ли песни, които искате да свирите, но са ви казвали че „публиката няма да се изкефи на тази песен“?

Ken Hammer: Понякога сме имали тази дилема. Днес изсвирихме „Rock The House“, просто защото ни харесва.

Rene Shades: Има и други фактори. В миналото е имало двама китаристи или един китарист, така че това са лимитации за някои песни. Сега сме големи късметлии да имаме клавирист, който може да свири и на ритъм китари.

MH18: Има ли песен на друга група или композитор, която ти пасва перфектно?

Ken Hammer: „Please Don’t Leave Me“. Това е моят случай (смее се).

MH18: Един въпрос от миналото – защо използвахте творчески псевдоними, когато сформирахте групата?

Ronnie Atkins: Истинското ми име е Paul Christensen, това е датско име. През 1983 подписахме договор с английска компания и те ни накараха да използваме английски имена. Днес никога не бих направил такова нещо.

MH18: Какво ще кажете за финал на феновете в България?

Chris Laney: Аз също съм фен, най-големият фен на PRETTY MAIDS всъщност и съм щастлив да бъда в групата сега. Нямам търпение да видя какво ще ми донесе бъдещето. Ще бъде забавно.

Ken Hammer: Обичаме България, страхотно е да се завръщаме тук.

Ronnie Atkins: Харесва ми да пея тук. През последните две години съм бил в България с PRETTY MAIDS и AVANTASIA – удивителна публика сте! Страхотно е да свирим тук, защото през 80-те и 90-те нямахме възможността да го направим! Харесват ми българите, защото създавате чудесна рок атмосфера.

MH18: Надявам се пак да се видим тук в България! Благодаря ви!