Една вечер на Metal Hangar 18 с KAMELOT

Веднага след участието си на Каварна Рок 2015, Thomas Youngblood, Tommy Karevik и Oliver Palotai застанаха пред микрофона на Metal Hangar 18 за едно специално интервю.

влади томас интервю

Metal Hangar 18: Здравейте и добре дошли отново в Каварна. Как се чувствате 3 години по-късно отново на този фестивал?
Thomas Youngblood: Благодаря, чувстваме се чудесно и се радваме да свирим отново в България.

Metal Hangar 18: Помните ли предишното си участие на Каварна Рок 2012? Това за Tommy беше едва третата му поява пред феновете на групата.
Tommy Karevik: Разбира се, че го помня, беше страхотно.

Metal Hangar 18: Смятате ли, че тогава феновете приеха Tommy добре?
Tommy Karevik: Да, така мисля, аз се чувствах добре, публиката беше невероятна, познаваше песните и не спираше да ме подкрепя. Не мога да не отбележа, че днес имаше много повече фенове и усещането беше още по-страхотно.
Thomas Youngblood: Определено си спомням предишния ни концерт в Каварна, наистина публиката много ни впечатли тогава, но днес беше още по-вълнуващо. Имаше сигурно два пъти повече фенове. А също така си спомням и първия ни концерт в България, в София през 2008. Още тогава останах силно впечатлен от емционалната публика.

Metal Hangar 18: Имате ли любими места, на които обичате да свирите и да се връщате отново и отново?
Thomas Youngblood: Обичам да свиря на нови места, на които не сме били. Винаги е приятно да видиш, че имаш фенове, но определено обичам концертите в Япония.

Metal Hangar 18: Да поговорим за новия ви албум. Какво точно ви вдъхнови за него и има ли специално послание?
Thomas Youngblood: „Haven“ е вдъхновен от съвременния свят и технологиите и това, което те причиняват на земята, природата и хората. Мога да кажа че албумът е вдъхновен от филми като „Гатака“ („Gattaca“), „Островът“ („The Island“) и „Logan’s Run“.

Metal Hangar 18: Очаквахте ли албумът да пожъне такъв успех? Останахте ли изненадани?
Thomas Youngblood: Това е труден въпрос. Ако кажа, че не съм очaквал този успех, значи да си признаем, че сме разочаровани от собствената си работа и че е можело да направим още нещо, за да е по-добър. Ако пък кажа, че с гаранция сме очаквали този резултат, означава да съм прекалено самонадеян. Просто работихме много и направихме един добър албум. „Haven“ достигна до №1 в Billboard Hard Rock Charts, а това е факт, който говори за стойността на музиката в албума.

Metal Hangar 18: Можеш ли да сравниш „Silverthorn“ и „Haven“? Как смяташ, че ги възприемат феновете?
Thomas Youngblood: Двата албума са доста различни, определено, но точно на този въпрос най-добре e да отговорят самите фенове.

Metal Hangar 18: В албумите си използвате много гост-вокалистки. Мислили ли сте за постоянно да вземете жена в групата?
Thomas Youngblood: Не, не виждам смисъл за сега. Харесва ни начинът на работа с гост вокалистки.

Metal Hangar 18: През последните години правите доста концерти, пътувате немалко. Как успявате да се справите?
Thomas Youngblood: Има групи, които пътуват много повече от нас – например около 260 дена в годината са по турнета. Ние се опитваме да вместим концертите си в сумарно 4 месеца от годината. Така постигаме необходиия баланс между работа и почивка.

Metal Hangar 18: Сега бих искал да попитам нещо и Oliver. Преди по-малко от 2 години заедно със Simone Simons станахте родители. Как успявате да съчетаете професионалните си ангажименти с гледането на малкия Винсент?
Oliver Palotai: Винаги нагласяме турнетата си така че поне единият от нас да е у дома с малкия. Както каза Thomas, всички се опитваме да балансираме между работа и лични ангажименти. Аз самият също не съм привърженик на дългите турнета без почивка. На практика аз и Simone изкарваме повече време със сина си отколкото средностатистическите родители, които сутрин закарват децата си на детска градина, после ходят на работа и чак вечерта ги виждат.

Metal Hangar 18: Покрай Винсент остава ли ти време да пишеш нова музика?
Oliver Palotai: Да, разбира се. Той дори ме вдъхновява. Достатъчно е само да го погледна и да продължа да работя с нови сили.

Metal Hangar 18: В какво точно намираш вдъхновение за новата музика?
Oliver Palotai: Бих казал в класическата музика. Неведнъж съм споменавал, че аз не съм типичният музикант от рок школата, аз съм по-скоро класически музикант. Не съм започнал да свиря метъл директно, школовката ми е за оркестрален музикант.

Metal Hangar 18: Thomas, кой от всичките ви албуми е най-специален, най-личен за теб?
Thomas Youngblood: Определено „Karma“. По времето когато го пишехме, минавах през особен емоционален период и всичко това остави своя отпечатък върху музиката и албума като цяло.

Metal Hangar 18: Когато говорим за този албум не мога да не те попитам чия беше идеята във „Forever“ да използвате мотив от творчеството на Едвард Григ?
Thomas Youngblood: На Roy Khan.

Metal Hangar 18: Поддържате ли връзка с него? Получили ли сте досега някаква оценка от него за новите неща, които направихте с Tommy Karevik?
Thomas Youngblood: Не, не говоря за старите неща и за отминалите дни. Живея с настоящето, а не с миналото. От тогава минаха вече 5 години…

Metal Hangar 18: Tommy успя ли да привлече нови фенове на групата според теб?
Thomas Youngblood: Да, определено. Според мен има връзка между новите неща, които записваме, и новите фенове – изпробвайки нови тактики, достигаме до нови хора. Страхотно е!

Metal Hangar 18: Tommy, имаш ли любима песен от периода на Roy Khan, която да обичаш изпълняваш на живо?
Tommy Karevik: Изключително много харесвам „Center of the Universe“. Харесва ми като текст и като усещане което носи, както и много ми приялага като тоналности. Напомня ми на нещата, които правя със Seventh Wonder.

Metal Hangar 18: А от песните, които ти си написал?
Tommy Karevik: Категорично „Song for Jolee“.

Metal Hangar 18: Очаквах я чуем тази вечер.
Tommy Karevik: Няма как да включим всички песни, това е фестивал все пак.

Metal Hangar 18: Бих искал да те попитам нещо за текста на „Sacrimony“. Там използваш една много специфична дума: nebula – (мъглявина, облак).
Tommy Karevik: Това е точната дума, която исках да използвам. Свървзам я с личното пространство. За мен тя описва нещата едновременно като хомогенни и противоречиви, като нещо компактно и в същото време голямо, като облак, като вътрешна вселена… Точно тази дума исках да използвам, неслучайно е в текста.

Metal Hangar 18: Промениха ли се много ангажиментите ти откакто си вокал в KAMELOT?
Tommy Karevik: Да, по-натоварено е. Освен работата ми с KAMELOT отделям време и на двата ми други проекта.

Metal Hangar 18: Това повлия ли на личния ти живот?
Tommy Karevik: Няма как да не повлияе, всичко е свързано с време. Но в един момент преценяваш какво искаш да направиш и кое е наистина важно за теб. Трябва да вземеш решение от кое да се лишиш.

Metal Hangar 18: Това е третото посещение на KAMELOT в България, но все още не сте имали хедлайнерско шоу с Tommy тук. Предвиждате ли да ни посетите пак, но с по-богат сетлист от песни?
Tommy Karevik: Да, с удоволствие бих пял пред тази публика и като хедлайнер. Надявам се да успеем.
Thomas Youngblood: Тази есен започваме европейското си турне, което минава през страни от Източна Европа – Полша, Унгария и Чехия. Не знам дали ще можем да включим България отново. Все пак вече свирихме тук в Каварна тази година, макар и на фестивал. Но това, което видяхмe, определенo много ни впечатли – всички тези всеотдайни фенове бяха великолепни. Задължително трябва да помислим да направим и самостоятелен концерт в България, на който да изсвирим повече парчета.

Metal Hangar 18: Благодарим ви за отделеното време. Очакваме ви отново в България.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото