Един шведски рожден ден в София.

Преди 15 години изобщо не си представях, че ще имам щастието да видя Dark Tranquillity на концерт в България. Но с времето концертите на подобни банди вече не бяха така невъзможни и от няколко години името й задължително присъства в класациите ми тип ‘коя банда желаете да видите догодина у нас”. Ето че след  15 години фенство, поредната ми мечтана банда дойде да ме зарадва. Концертът в България на третата група от неподредената ми челна тройка от любими банди вече е факт! И то какъв! В клуб Mixtape5 кипяха толкова емоции(и от публика, и от изпълнители) онази петъчна нощ, че трудно биха могли да бъдат описани. Всичко започна като по часовник, както е традиция вече за концертите, организирани от Радио Тангра Мега Рок. В 20:05 на сцената забиха момчетата от Eufobia.

Eufobia

Eufobia

Лично избрани от хедлайнера и мениджмънта му. Скоростен и техничен дет метъл, добре познат на българската публика. Нищо повече, нищо по-малко. Разчупени песни, изключително топло посрещане(довело дори до бис!), четиримата на сцената ни предложиха 10-на песни, предимно от новите си творби. Пред сцената вреше и кипеше, което рядко може да се види на подгряваща банда, още повече българска. Клубът се оказа перфектен за такива мероприятия – достатъчно място за 400-те души, сравнително добра вентилация за такава посещаемост, цивилизована тоалетна, два бара и страхотно настроение откъм охрана и персонал. След изпълнението на Eufobia последва около 20-минутна пауза за пренареждане на сцената и промени в звука за очакващата ни буря от емоции. Малко след 21 ч. на сцената буквално изскочиха дългоочакваните шведи от Dark Tranquillity.

Dark Tranquillity

Dark Tranquillity

Поднесоха ни взривно начало, без много приказки със задължителния комплект от „At The Point Of ignition” и „The Fatalist” – песни от актуалния им албум „We Are The Void” от миналата година. Рожденикът – вокалист Mikael Stanne не бе забравен от българската публика – малко над 400 гърла изпяха познатото „Happy Birthday to You” в един глас, при което рижият швед просто не можеше и дума да обели – съумя само да се покланя безброй пъти. За благодарност той и колегите му дадоха най-доброто от себе си, както обещаха и в интервюто по-рано същата седмица. Наистина свириха така, сякаш светът свършва утре. Изредиха се класики като „Damage Done”, “Monochromatic Stains”, “The Gallery”, “The Wonders At Your Feet”Mikael не спря да тича по малката сцена, някак успя да се здрависа с всяка протегната към него ръка.

Mikael Stanne

Mikael Stanne

Близостта до публиката(липсваше буферна зона пред сцената) го провокираше все повече и повече и на няколко пъти той бе понесен на ръцете на феновете си, които не спираха да припяват с него нито за миг. Последният му crowd surfing бе съпроводен с пеене, докато се носеше по морето от ръце. Усмивката на рожденика така и не помръкна, дори напротив – ставаше все по-широка и по-широка. В разгара на емоциите и страстите той обяви: „Няма да се преструваме на рок звезди, няма да правим фалшиви бисове, ще свирим докрай и без прекъсване!”. И така и стана – стари и нови песни на бандата радваха и разтопяваха сърцата на всеки един тази вечер. Групата, която през годините е променила звученето си безброй пъти, за да остане вярна на стила си – а именно – да прави това, което чувства в момента, редеше шедьовър след шедьовър, а публиката подивяваше все повече и повече, дори се развихри и пого. Dark Tranquillity винаги са правили музиката, която им идва от сърцето и това неизменно се харесва на старите им и привлича все повече и повече нови фенове. Защото такава музика винаги се харесва – искрена и изключително красива. Точно преди „Final Resistance” Mikael обяви, че светът свършва утре(нещо, което научи от интервюто с нас 😉 ) и каза, че трябва да сме готови за „Последната съпротива”. Това накара публиката да излее максимума си от възможности и да подкрепи с пълно гърло в оставащите 3 песни докрая. И те минаха като един миг. И после всичко приключи. В първия миг почти никой не осъзна, че тази приказка бе свършила. И се оказахме прави – изведнъж организаторите разкриха изненадата си към рожденика, поднасяйки му торта на сцената. Отново бурни възгласи “Happy birthday” разцепиха въздуха, последва духане на свещичката и задължителното мазане с торта на сцената. Купонът завърши като истински рожден ден – с весело настроение, стотици усмивки и страхотно добро настроение и емоции, които ще избледнеят след години…или поне до следващия рожден ден на Mikael Stanne.

Dark Tranquillity

Dark Tranquillity

Ето и пълният сетлист от вечерта:

1. At the Point of Ignition
2. The Fatalist
3. Icipher
4. Damage Done
5. Lost To Apathy
6. Monochromatic Stains
7. The Gallery
8. The Wonders At Your Feet
9. Iridium
10. Focus Shift
11. Dream Oblivion
12. Misery’s Crown
13. Haven
14. Punish My Heaven
15. Lethe
16. Final Resistance
17. ThereIn
18. Terminus(Where Death Is Most Alive)

 1. #1 написан от Evenfall (преди 8 години)

  Браво! Страхотен репортаж! Наистина всичко беше много непринудено и искрено! :)

 2. #2 написан от DeadMistress (преди 8 години)

  Ебаси … o_O Направо си представих как цяла зала 400 човека пеят Happy Birthday ! Как не се е просълзил от щастие , не знам ! :)

  • #3 написан от PIT (преди 8 години)

   Според мен много малко му оставаше по едно време :-)

 3. #4 написан от temeurt (преди 8 години)

  Беше лудница! Добър репортаж, браво Blacky!

 4. #5 написан от Blacky (преди 8 години)

  Ами, какво да кажа, мен още ме държи емоцията и скоро няма да ме пусне :)

 5. #6 написан от Hatecrew (преди 8 години)

  Мдааа, беше добро, въпреки че на мен ми харесаха повече подгряващата банда, но това е разбираемо. Имам само едно възражение и това е ВЕНТИАЛЦИЯТА, заради невъзможността да дишам по едно време, не можах да се изкефя както трябва на събитието, гадния дим – ужас, тази зала е подходяща за концерти, на които се събират не повече от 100 човека, освен ако не и оправят вентилационната система.

 6. #7 написан от Kalyo (преди 8 години)

  Най-великият концерт! Само че колкото и да се озъртах по тавана, така и не видях „сравнително добра вентилация“.

 7. #8 написан от Blacky (преди 8 години)

  Еми аз не съм я търсил умишлено, просто вътре, предвид количеството хора, се живееше ‘сравнително’ прилично, казвам го така, защото съм присъствал на доста по-‘задушевни’ мероприятия…а може и да е било от количествата бира, които погълнах 😉

 8. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 9. Коментари за тази публикация
В началото