Front_600x600

 Трудно е да не сте чували за DROPKICK MURPHYS дори и да не сте фен на пънка. Ако не сте все пак, ще ви кажа, че това е най значимата група за селтик пънк жанра. Още повече – те са го създали. Доста групи се опитват да го свирят, но малко звучат толкова превъзходно колкото Бостънската шайка.

 Първоначално, DROPKICK MURPHYS започват да свирят чист пънк рок, вдъхновени от групи като THE RAMONES и THE CLASH, но постепенно корените си казват думата и в музиката им започват да се появяват мотиви от ирландския фолклор. За няколко години популярността им нараства достатъчно, за да бъдат забелязани от Мартин Скорсезе и тяхна песен да открие шедьовъра The Departed(2006). Тази песен, носеща названието „I’m Shiping Up To Boston“, впоследствие става най-знаковото парче за групата и носи в себе си целия заряд и настроение, което притежават DROPKICK MURPHYS.

 Последните години обаче бандата забави темпото. Агресивните тракове, пораждащи желанието да отидете в някой бар и просто да разбиете бутилка от бира в нечия глава, все по-рядко започнаха да се появяват в албумите на DROPKICK. Те отстъпиха място на тежки и лежерни парчета, пропити с много емоция и подходящи за късните часове на деня, в които се събирате със старите си приятели на чаша хубаво пиво… Новият албум на бандата от Бостън е точно това.

 Още със заглавието си той ви показва неговата атмосфера. След началният инструментал, напомнящ на нещо средно между песен на футболна агитка (ама не като тия нашите) и химн, се зареждат една след друга песни, които ще събудят във вас отдавна забравена носталгия. Носталгия по отминалите радостни моменти и най вече към дома. Впрочем това е един от най-добрите албуми, които можете да слушате на път за вкъщи.

 Трудно е да отлича някоя песен като по-добра от останалите, но все пак като мой личен фаворит ще посоча „4-15-13“. Разбира се, останалите парчета също имат потенциала да се настанят в съзнанието ви и приятно да напомнят за себе си, като изключение прави само леко слабата „First Class Loser“.

 С „11 Short Stories of Pain & Glory“ DROPKICK MURPHYS отново се връщат на гребена на вълната след леко скучния „Signed and Sealed in Blood“ (2013) и показват, че нямат абсолютно никакво намерение да слизат от там.

Оценка:8.5/10

Списък с песни:

1.The Lonesome Boatman
2. Rebels With a Cause
3. Blood
4. Sandlot
5. First Class Loser
6. Paying My Way
7. I Had a Hat
8. Kicked to the Curb
9. You’ll Never Walk Alone
10. 4-15-13
11. Until the Next Time