DISHONORED: „Нямаш право да нанасяш щети върху хората, защото ти си получил такива“

DISHONORED е софийска метълкор банда, сформирана през 2015 г. На 13 ноември 2020 г. излиза дебютното ЕР на групата. “Aminds” е и основен повод за разговора с момчетата, които разказват подробно за мини-албума, дългия път до издаването му и какво да очакваме. Интервю на Пламена Петрова. Оригиналният материал е публикуван на www.reakcia.net.

Здравейте, момчета. Ще започна със стандартен въпрос – откъде идва името “Aminds”?

Това е всъщност комбинация от две думи – amends (to make amends – да поправиш щетата чрез действия)  и mind  (ум). Разказва за пътя на човек от най-мрачното му място към подобрението му и към поправянето на ума му след това. Много често хората погребват травмите си, доволни, че са ги преживели, но това рано или късно изплува. Затова и човек активно опитва не просто да оцелее, а да поправи нещата със себе си.

Какво означава за вас този албум?

Борба. Труд. Лишения. Никога не сме блясвали с някакви необикновени способности и винаги сме гледали да компенсираме това с труд и постоянство. Тези 5 години означаваха множество презаписи на едни и същи песни, гледане под лупа, опити, варианти. Първоначално в албума имаше 10 песни, като бяха измислени над 20, после просто отсявахме, докато намерихме най-подходящите за него и посланието му.

А ако трябва да синтезирате посланието на албума в едно изречение, как ще звучи то?

Нямаш право да нанасяш щети върху хората, защото ти си получил такива – това е път, който сам трябва да извървиш, дори и когато е тегав и наистина не ти се поглежда към собствените ти минуси.

Труден ли беше пътят от идеята за албум до неговото реализиране?

Пътят беше доста труден и изпълнен с препятствия, които не бяхме сигурни къде ще ни отведат. Навлизахме в нови територии и непознати води, което ни коства време за адаптация. Въпреки всичко и за момент не се отказахме от идеята да издадем “Aminds”.

Промени ли ви този път – каква е разликата между DISHONORED по времето на “The Letter” и DISHONORED сега

Промени всеки един от нас по начин, по който никой не очакваше. Започнахме хаотично, като петима неопитни тийнейджъри. В развоя на нещата, китаристът ни Тедо напусна, а вокалистът ни Марто пое китара и вокали. В музикален аспект, не спряхме и все още продължаваме да се развиваме. Винаги сме се старали да пишем музика, която да може да се интерпретира от всеки посвоему и да те удари в емоция – била тя кеф, гняв, или носталгия.

Как се отрази пандемията на целия процес – записи, издаване, промотиране? Как се промотира албум по време на пандемия?

За щастие, албумът беше записан доста преди началото на пандемията, което улесни доста процеси по издаването му. От гледна точка на промотиране, социалните мрежи успяха да ни бутнат солидно рамо.

За сметка на това, физически нещата поеха рязък ляв завой, когато трябваше да отменим ЕР промото си. За нас е важно да пазим хората, независимо от мерките. Успяхме да направим, все пак, събитие в бар “Абордаж”, където ще пуснем албума и ще дадем възможност на хората да си закупят тениски, и да ударим по две бири. Ще се състои в последната ноемврийска неделя, а именно 29.11. Имаме и планирано турне в двата първи уикенда на декември из цяла България, като правим всичко възможно не просто да се състои, а да бъдат спазени всички мерки в клубовете.

Като говорим за издаване и промоция, каква беше причината да изберете петък 13-ти?

Ами, освен че това е рождената дата на Мартин (13.01), смятаме, че самото число може и да се окаже късметлийско, спрямо всичко останало. Символизмът е малко по-дълбок, но имаме фетиш към отворената интерпретация.

Какво могат да очакват феновете от промото и албума?

Успяхме да направим не само физически дискове, а и тениски с обложката на албума. Беше една дълга сага с направата им, но резултатът си заслужаваше, определено. Както и преди, направихме и стикери, така че феновете ще могат да си закупят старите тениски “Devil Nation, и новите на Aminds”, с подарък два стикера.

Разкажете ми за артуърка.

Направен от много талантливия Трифон Андреев, той е визуална интерпретация на думата Aminds. Концепцията е от Мартин, който също е зад идеите на дизайните на тениските и дисковете, направени от Джино.

Какъв нестандартен мърч бихте пуснали на пазара?

Нашият басист Денчо много държи на хубави зимни канчета с логото ни, Марто иска перца, Ники иска тетрадки, а Кало иска ръчно направени бандани. 

В канала ви в YouTube можем да намерим официалния клип към “Vices”, можем ли да очакваме други клипове?

Да, към този момент цялото ни ЕP може да бъде намерено както в YouTube, така и в по-известните платформи като SpotifySoundcloudApple Music и т.н.

Кой е най-големият порок на DISHONORED?

Имаме проблеми с приоритизацията в дадени моменти, както и да сме достатъчно сериозни в други – с една дума, организацията ни куца, но с всеки ден успяваме да подобрим това.

И за финал – ако можехте вие да си зададете въпрос, какъв би бил той? И какъв е отговорът, разбира се?

Въпрос: След всичките падения и спънки през последните 5 години, научихте ли се кои грешки да не повтаряте и по кои пътища да не тръгвате?

Да, определено боли когато си загубиш траковете от песните, както и когато дадеш стотици левове за нещо, което не ти хареса в крайна сметка, било то записи, мърч, песни, концерти и т.н. Нещото, което си пожелаваме най-вече е да не правим повече маски, защото последния път изгоряхме с 200 лева.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото