DHG/Dodheimsgard и Hexvessel са хедлайнерите на SoundArt Festival 2024

Фестивалът SoundArt се завръща през 2024 г. с петото си издание, което ще бъде най-разнообразното досега, и ще се проведе на 26 и 27 април в клуб Quantic в Букурещ.

DHG/Dodheimsgard от Норвегия и Hexvessel от Финландия ще представят последните си албуми, издадени през 2023 г., а заедно с тях ще бъдат берлинчаните от Earthship (Германия), Gunshee (Румъния), Doomsday Astronaut (Руминия) и Krishna (Малта). Последните групи, които ще се присъединят към тях, ще бъдат обявени през следващия период.

Билети могат да бъдат закупени от мрежата на iabilet.ro на следните цени:

  • Оферта за предварителна продажба за 2-дневен пропуск: 180 леи плюс ддс.
  • Пълна цена за 2-дневен пропуск в дните на събитието: 200 леи плюс ддс.

DHG/Dødheimsgard (Норвегия) – авангарден индъстриал, блек метъл

Истинският връх на копието, когато става дума за норвежки авангард, ще присъства за ексклузивно шоу на SoundArt Festival 2024. Бандата ще свири за първи път в Букурещ, промотирайки новия си албум. Издаден през 2023 г., „Black Medium Current“ надминава много хваления „A Umbra Omega“ от 2015 г. и потвърждава, че DHG все още може да се преоткриват с всеки нов албум.

Слушайте “It Does Not Follow” от последния албум: https://youtu.be/wLaE3RtHeFM?si=DNdDqvr2mFB4LfFR

Dødheimsgard е основана през 1994 г. от Vicotnik & Aldrahn. Ранното превъплъщение на групата е стилово суров блек метъл с мелодични моменти, а в дебютния им албум откриваме и Fenriz от Darkthrone на бас, много преди отровите на една по-авангардна и шизофренична комбинация да започнат да се проявяват в звука на групата.

От 1999 г. до наши дни групата надхвърли границите на класическия норвежки блек метъл, като същевременно доказа, че е една от най-креативните и революционни сили в модерния екстремен метъл. Ако „666 International“ е албум, в който индустриалният стил излиза на преден план, „Supervillian Outcast“ от 2007 г. бележи един от най-важните моменти за екстремния и експериментален метъл на десетилетието.

Материалът представя смесица от перфектно комбинирани жанрове, които хвърлят слушателя в мрачно, изкривено и психеделично пътешествие със звук, който е едновременно техничен и модерен. На мястото на Aldrahn, Mat Kvohst McNerney е основният вокалист на албума, преди да основе Hexvessel, другия хедлайнер на SoundArt Festival 2024.

„A Umbra Omega“ е издаден през 2015 г. и демонстрира един Dødheimsgard, който никога не се уморява да прекрачва стилистичните граници. Aldrahn се завръща в този албум, който съдържа монументалната композиция „Aphelion Void“, парче, което може да се счита за модерен „Echoes“.

През 2024 г. групата се завърна с „Black Medium Current“, албум, който достигна топ 10 на повечето международни метъл класации.

Hexvessel (Финландия) – експериментален форест фолк, психеделик

Hexvessel е базиран в Тампере, Финландия. Групата е основана от английския певец/композитор Mat McNerney, когато той се премества във Финландия през 2009 г. Стилът им на музика е наричан „горски фолк“ или както би казвал Noisey/Vice: „Вълни от английски фолклор, американски ритъм и предизвикан от гъби психеделичен транс“, Hexvessel са The Doors, изгубени и намерени да се скитат из обширните финландски гори.“

Техният дебютен албум „Dawnbearer“  е издаден в световен мащаб през 2011 г. от финландския лейбъл Svart Records и привлича вниманието на много мейнстрийм музикални уебсайтове като Stereogum в САЩ и споменаване в британския всекидневник The Guardian за възхода на окултния рок.

През 2012 г. пробивният албум на Hexvessel „No Holier Temple“ достига нови висоти с две номинации за Emma Gala (финландските награди Грами). Една номинация за наградата „Изборът на критиците“, а другата за „Най-добра обложка на албум за годината“. Групата печели и две награди Femma, които са алтернативните финландски награди Грами. Едната награда е за това, че е „психеделичен“, а другата е наградата „Music Finland“. Групата свири на престижния фестивал Roadburn в Холандия за първи път в църквата Het Patronaat. Фестивалът се разпродава за 7 минути. „No Holier Temple“ се появява във финландските класации под номер 20 и в алтернативните класации под номер 7. Албумът е включен в много листи в края на годината от мейнстрийм пресата, като например уважавания  музикален сайт The Quietus от Обединеното кралство.

Слушайте “Old Tree”: https://youtu.be/jHqIxpBC9A0?si=8hgEtotM59ODRNMJ

“Polar Veil”, последният им албум е издаден през септември 2023 г. и обединява Мат Макнерни отново с жанр, с който е експериментирал преди, блек метъл.

Слушайте “A Cabin in Montana”: https://youtu.be/H8sXwJ_fFDY?si=P6EKPpEdFs4Z4u0N

Други групи, потвърдени за това издание на фестивала:

Earth Ship (Германия) – doom metal, sludge, stoner rock

Gunshee (Румъния) – instrumental progressive rock trio

Doomsday Astronaut (Румъния) – instrumental progressive metal

Krishna (Малта) – post-metal/rock, stoner rock, doom metal

Относно фестивала SoundArt:

Достигайки своето 5-то издание, SoundArt е смела проекция в социалната среда, където събитията, фокусирани върху определена музикална ниша, изискват сериозна работа, за да бъдат промотирани и представени пред публиката.

SOUNDART FESTIVAL не е фестивал за групи, които създават своето изкуство по определена успешна музикална рецепта, а такъв, който изненадва с лични елементи, преоткрива се с времето, намира се в постоянно търсене и не се отнася само до музиката, но и до други видове изкуство.

Целта е ясна: насърчаване на изкуствата и местните артисти в много специална музикална среда. Основният посланик на марката е SoundArt Festival, име, което пренася публиката през качествени музикални пътешествия, извеждайки на сцената си групи, избрани от сърце.

FB page: https://www.facebook.com/soundartfestival

FB Event: https://www.facebook.com/events/1737923913391024/

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото