DEVILDRIVER – Dealing With Demons I

Интересното при ‘Dealing With Demons I’ е, че заглавието на албума не е никак случайно. Както можем и сами да се досетим от него, албумът ще си има и продължение, което, по думите на Дез Фафара, ще бъде още по-силно от сегашното издание. Освен изключително добро метъл произведение, ‘Dealing With Demons I’ представлява и разглеждане на различен, т.нар. социален демон, с който ние хората се борим всеки ден. Всяко едно парче представлява по един отделен демон, а текстът от своя страна ни дава пълното му описание, заедно с идеи как да го преборим. Концепцията на албума е изключително уникална и без съмнение допринася за качеството на творбата като цяло. Подходът е интересен също така и защото в доста от случаите, когато ние, метъл феновете, имаме нужда от приятел, се обръщаме именно към музиката.

Първото парче ‘Keep Away From Me’ и едно от личните ми фаворити, говори по-конкретно за тревожността и агорафобията. Темата може да бъде разгледана както глобално, така и по-лично като бъде свързана с личния живот на Фафара. В интервю за LOUDWIRE, той разказва, че се бори с тези състояния още от детството си. Чрез ‘Keep Away From Me’ бандата същевременно успява да преплете личния аспект с глобалния в настоящата ситуация навън. От музикална гледна точка, не може да се отрече, че началото на парчето е пленяващо, почти хипнотизиращо. Начинът, по който тежките барабани навлизат в песента, след вика на Дез, задават очакването, че парчето ще бъде силно. Очакване, което определено бива оправдано.  

Vengeance Is Clear’ притежава типичното DEVILDRIVER грув звучене, което дори успява да ни върне назад във времето музикално. ‘Nest of Vipers’ разглежда темата за това как парите успяват да контролират и изменят лоялността на обществото. Парчето също така е и първата колаборация на Фафара с друг член на DEVLDRIVER – Нийл Тийман.

След темите за агорафобията, отмъщението и негативното влияние на парите, преминаваме директно към една история за духове, разказана ни под формата на ‘Iona’. Това обаче не е обикновена страшна история, а е начин на Фафара да постави под въпрос интереса на обществото към смъртта. Повтарянето на „She carries a black rose” в комбинация с ескалиращия китарен риф, допринасят за зловещото усещане, което парчето цели да остави у нас.

Следва и вторият ми персонален фаворит от албума – ‘Wishing’. Тук за първи път чуваме чистите вокали на Дез, за които определено не можем да скрием, че му отиват. Комбинацията от настъпващия китарен риф, вокалите и дълбокия текст превръща ‘Wishing’ в едно от най-запомнящите се парчета от ‘Dealing With Demons I’, което успява да влезе под кожата ни завинаги. ‘I will lead you through darkness, To that very safe space” е неоспоримо емоционална част от парчето, която би повлияла на голяма част от обществото, особено в настоящите времена.

В ‘You Give Me a Reason to Drink’ можем да чуем също така и гласа на на сина на Дез Фафара – Саймън Блейд Фафара. Факт, който може би би убягнал на повечето слушатели, тъй като гласовете им си приличат изключително много. Ако обърнем повече внимание обаче, ще забележим, че тежките вокали на Саймън са по-ниски от тези на Дез. Парчето е посветено на онези моменти, в които просто си казваме, че ни трябва алкохол, за да преживеем нещо. Моментите, когато се залъгваме, че имаме нужда от външен фактор, за да разрешим проблема си. ‘You Give Me a Reason to Drink’ има своето собствено уникално и агресивно грув звучене.

Все още сме в по-тежката част на албума в сравнение с началото му и ред идва на ‘Witches’, която аз лично не мога да спра да чувам в главата си още след първото преслушване. Тежкото звучене на барабаните е напълно пленяващо, докато китарата ни отвежда някъде далеч към търсенето на нещо, което не съществува – това, за което всъщност става дума тематично в парчето. Композицията на ‘Dealing with Demons’ от друга страна, лесно може да бъде определена като перфектна. Рифът не изпуска вниманието на слушателя, а текстът описва гнева, които се поражда от борбата на хората срещу техните собствени страхове. ‘The Damned Don’t Cry’ представлява интересен микс от траш и грув звучене, както и комбинация от доста теми, засягани до момента.

Scars Me Forever’ беше едновременно очакван и неочакван завършек. Началото на парчето тотално изважда приповдигнатия дух, даден ни от предходните парчета, само, за да ни го върне обратно, но този път под друга форма.

Dealing With Demons I’:

 1. Keep Away From Me
 2. Vengeance Is Clear
 3. Nest of Vipers
 4. Iona
 5. Wishing
 6. You Give Me a Reason to Drink
 7. Witches
 8. Dealing With Demons
 9. The Damned Don’t Cry
 10. Scars Me Forever

 1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 2. Коментари за тази публикация
В началото