Девет години METAL HANGAR 18 с HOLOCAUST и AN THEOS

На 19 ноември се състоя и последният от поредицата концерти, с които отбелязахме 9-годишнината на Metal Hangar 18. И преди (или вместо) отново да изпаднем в благодарствени излияния към всички, които ни четат, всички, които пишат, снимат и, изобщо, всички, които по някакъв начин ни подкрепят, нека просто ви разкажем накратко какво се случи в съботната вечер, озвучена подобаващо от специалните ни гости – добре познатите румънци AN THEOS и шотландските легенди HOLOCAUST.

Близо стотина души са избрали да отделят част от времето си – кои да уважат празника на Хангара, кои – заради самите групи. Естествено, Live & Loud може да побере доста повече, но пък свободното придвижване до всяка една точка на клуба съвсем не трябва да се отчита като минус. В 20:45 на сцената се появяват AN THEOS в 7-членен състав. Румънците гостуват в България „само“ за трети път тази година и винаги с някаква кадрова промяна – е, в случая разбираме, че кийбордистката Melissa е отпаднала от участие едва предния ден заради болест. Все пак, доста занимателният им фолк метъл не губи особено от чара си въпреки тази липса, повикът на балканската кръв у публиката надделява и не след дълго се развихря бурна забава. Сетлистът на AN THEOS, както те самите споделят, за пръв път представя целия наличен репертоар на бандата – той се състои от някои вече добре познати парчета (които не че не са достатъчно хващащи така или иначе, но и няма как да не запомниш, след като в последните месеци виждаш групата по-често от някои от роднините си), една чисто нова композиция, един инструментал, при който вокалистите Florin и Elmaz се оттеглят за няколко минути от сцената, както и парче, посветено на загиналите в букурещкия клуб Colectiv миналата година. Тъжното посвещение обаче за миг не нарушава приповдигнатото настроение, а и как би могло – паралелно с хангарския, днес е и рожденият ден на самия Florin.

antheosСетлист:
1. Intro
2. Bratul De Fier
3. Semintia Daca
4. In Umbra De Lup
5. Spre Cer
6. Prin Viu Grai Stramosesc
7. Potpuriu
8. Chemarea Strabunilor
9. Urzeala Timpului
10. Noaptea Sanzienelor
11. Ciuleandra
12. Nedeea Lupilor

Признавам, съвсем не очаквах HOLOCAUST да направят това, което направиха. В представите си преди концерта виждах трима души, преминали средната възраст, покосени от носталгията по доброто старо време, и това може би щеше да е напълно вярно, ако не беше стъписващата им младежка енергия. Не изминава много време и след кратка суматоха от технически характер по сцената, британските легенди се качват на нея. Е, истинската легенда тук е John Mortimer, единственият оригинален член на шотландците. Тридесет и шест години след издаването на останалото в историята дебютно EP „Heavy Metal Mania“ HOLOCAUST стъпват за пръв път на българска земя. И не, времето съвсем не е пощадило нито г-н Mortimer, нито колегите му, но се заклевам пред мощта и хъса, които се крият в тези, ъмм, поувехтели тела и под тези побелели коси, и с които тримата забиват тежкия си рокендрол. Твърде много съвременни банди бледнеят и знам, че това е клише, но ставаме свидетели на ярък пример за това как старите кучета все още умеят да хапят здраво. И освен това могат да го правят и прецизно – всеки един риф, всяко едно соло е изсвирено безпогрешно, а ритъм секцията в лицето на Scott Wallace и Mark McGrath е абсолютно непоклатима. Освен редица класики обаче (някои от тях, по стечение на обстоятелствата, станали по-известни благодарение на едни други големи групи), HOLOCAUST ни представят и парчета от миналогодишния „Predator“, първи за бандата след „Primal“ (2003). Aгитка, посетила концерта специално заради шотландците, купон (защото това е най-точната дума в случая) от първата до последната минута и „Heavy Metal Mania“ за втори път на бис, просто защото може – един напълно достоен начин да поставим завършек на тържествата по повод девет години Metal Hangar 18. Наздраве и за още няколко пъти по толкова!

holocaustСетлист:
1. No Nonsense
2. Expander
3. Death Or Glory
4. Predator
5. Smokin Valves
6. Iron Will
7. The Small Hours
8. Shiva
9. Only As Young As You Feel
10. Can’t Go Wrong With You
11. Loves Power
12. Lady Babalon
13. The Nightcomers
14. Heavy Metal Mania

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото