Dani Filth: “Липсва ми топлото посрещане от феновете в България.“

 Днес е денят, в който емблематичните британци CRADLE OF FILTH издават новия си студиен албум “Cryptoriana – The Seductiveness of Decay“ чрез Nuclear Blast. Творбата е главният повод, поради който имахме удоволствието да се свържем с фронтмена на бандата Dani Filth, който от своя страна се оказа истински джентълмен и приятен събеседник. Освен за “Cryptoriana“, Dani ни разказа някои доста интересни неща от миналото на CRADLE OF FILTH и сподели впечатленията си за научно-фантастичния сериал Doctor Who. Разговорът може да прочетете по-долу.

Dani Filth (CoF@Universiada Hall, 2013)

Здравей! Чуваме ли се?
Здрасти! Аз съм Дани.

Радвам се, че имам възможността да си поговоря с теб. Как си?
Всичко тук върви добре, благодаря. При теб как е?

Няма от какво да се оплача, хаха. Готови ли сме да започваме?
Абсолютно!

Новият Ви албум излиза на 22 септември. Смятам, че това е един доста добър диск, който накратко бих описал като викториански хорър саундтрак. С няколко думи, ти какво би казал за творбата?
Всъщност, смятам, че с няколко думи, ти свърши тази работа доста добре. В албумът буквално иде реч за готическа мелодрама. От там идва и неговото заглавие – ‘’Cryptoriana’’, което е игра на думи между crypt и victoriana, загатвайки за викторианската пристрастеност към смъртта. От тук пък идва и подзаглавието на творбата – ‘‘The Seductiveness of Decay’’. Албумът не е изцяло концептуален, но има свързаност между песните, тъй като всяка една от тях засяга определена тематика от Викторианската епоха. Няма значение дали действието се развива в даден период или песента е базирана на готически ужас, вдъхновен от творбите на различни автори като Оскър Уайлд, сър Артър Конан Дойл, Алджернон Блекууд и т.н., но преработени в мой собствен стил. Например, песента ‘‘Death and the Maiden’’ e базирана на викторианската любов спрямо класическата митология. Целта на албумът е да обвие викторианския готически хорър и мелодрама в музика и както ти спомена, смятам че сме се справили доста добре. Намеренията ни бяха такива още от момента, в който започнахме да работим по ‘‘Cryptoriana’’.

Какъв беше подходът, който предприе при писането на песните от ‘’Cryptoriana’’?
Имахме няколко останали парчета от сесиите покрай предишния ни албум ‘‘Hammer of the Witches’’, които имаха нужда от допълнителна разработка. Също така, всички членове на групата имат принос в писането на песните. Някои имат участие в четири песни, други в по-малко или повече. Например, някои рифове, които според тях биха паснали доста добре в някое от парчетата. Нещо като тийм-билдинг упражнение, в което участвахме всички, докато бяхме на почивка в Чехия за седмица и половина. След това поехме към Словакия, за да участваме ‘More Than Fest’’. Барабанистът ни Martin и единият китарист Ashok живеят в града, в който бяхме отседнали. Основната цел на това пътуване беше да завършим всичко, по което бяхме започнали работа по време на пре-продукцията. След седмица и половина, 85% от албумът беше готов. След като тази сесия приключи и материалът беше пред мен, най-сетне имах възможността да почувствам за какво точно искам да се разказва в албума. Колкото и да е иронично, преди това бях изчел доста викториански готически ужаси и призрачни истории. За мен това беше перфектната стартова точка, от която започнах писането на ‘’Cryptoriana’’. Разбира се, очевидно е, че щом всеки се прибра у дома, дойде моментът да се включи продуцентът. Той е мой добър приятел, с който сме работили и по музиката на DEVILMENT. Това, което ми харесва в него е, че дава своето мнение за нещата и наистина желае да ни помогне да достигнем най-добрата версия на песните.

Едно от традиционните неща за CRADLE OF FILTH е използването на архаична лексика. От къде черпиш вдъхновение, когато дойде време да пишеш текстовете?
Ами, от всичко, хаха. Без значение дали е книга, филм или заобикалящият ни свят. Както казах преди малко, основна роля играе това, че в последно време чета доста истории от този период. Чета тези неща от-до, защото в тях витае атмосферата, която се стремим да предадем чрез своята музика.

Разкажи ми малко повече за обложката на албума.
Дело е на Arthur Berzinsh, който направи и обложката на предишния ни албум ‘‘Hammer of the Witches’’. Бяхме повече от доволни от крайния резултат, затова и искахме отново да работим с него. Дадох му текстовете и му пуснах някои от песните, за да добие представа за самата творба. Не след дълго той се върна с няколко идеи, които бяха страхотни. Arthur режисира видеото към първия сингъл ‘‘Heartbreak and  Seance’’, което е заснето в родния му град в Латвия. Това беше доста удобно за нас, тъй като имахме възможността да комбинираме бюджетите за обложката, видеото и фотографията. Работата по тях протичаше по едно и също време. Когато пристигнахме там, бяхме отвяти от размера на целия снимачен екип.

Звучи сякаш това е било наистина голямо за вас.
Да, абсолютно! Нямаше CGI и използвахме тамошния реквизит. Получи се едно наистина страхотно театрално преживяване. Това се усеща и в обложката, която е по-тъмна версия на картината ‘‘Раждането на Венера‘‘ на Sandro Botticelli. Тя се надига от своя ковчега и бива придружавана от три викториански и елегантни личности, които целят да я облекат и покварят. Подзаглавието ‘‘The Seductiveness of Decay’’ загатва за привличането, което са изпитвали към Смъртта и нейното олицетворение. Привличането към самоунищожението чрез прекомерната употреба на алкохол, предприемането на грешни стъпки. Радвам се, че чрез обложката достигнахме желаната театрална концепция, която е неразделна част от Викторианската епоха. Обложката е един вид представлене, което се е разиграло в някой театър.

Знаеш ли, винаги когато слушам Cradle of Filth, имам чувството, че съм част от някаква театрална история. Това е едно от любимите ми неща във вашата музика.
Благодаря ти. Винаги сме давали всичко от себе си, за да потопим слушателя в нашата музика. Следваща стъпка очевидно е да напишем книга, на която да посветим албум. Правим всичко това, за да потопим хората в изкуството на escapism

Говорейки за книги, как би кръстил книгата, описваща твоя живот?
Оу, ами… Нямам идея, хаха! Тук ме хвана неподготвен. Нямам никаква идея какво име бих дал на тази книга.

Хаха, добре. Имаш време да помислиш относно това. Ще ти задам същия въпрос, когато се завърнете в България.
Да се надяваме, че това няма да отнеме твърде много време!

Време е да се гмурнем в историята на CRADLE OF FILTH. Знам, че преди време са Ви държали на мушка по време на посещение във Ватикана. Разкажи ми малко повече за това.
Това е една доста… забавна история. Имахме предстоящ концерт в Рим и журналистът Jason Arnopp от Kerrang! беше с нас. Колкото и да е странно, наскоро той публикува своя собствена книга, която е свързана с окултното. Карахме насам-натам из града, за да намерим подходящо място на което да направим фотосесия. Всички решиха, че площадът на св. Петър е идеалното място, тъй като беше празен. Незнайно за нас, веднага щом сме навлезли във Ватикана е трябвало да бъдем арестувани. Един от нас носеше провокативната “Jesus is a c*nt“ тениска, но колкото и да е странно, проблемът не беше в това. Нашият кийбордист беше облечен като свещеник, а това е незаконно на територията на Ватикана. В последствие ни арестуваха и държаха на мушка около половин час, докато нашият преводач преговаряше да ни пуснат на свобода, защото в Рим ни чакат 2000 човека за концерт и ако не отидем, ще избухне бунт.

Какво беше чувството да работиш като актьор по време на снимките за филма “Cradle of Fear“? Би ли го направил отново?
Наскоро имах малка роля в един филм, който е озаглавен “Baphomet“. Също така озвучавах герой в “Realm of the Damned“, което пък е анимационен филм на ужасите. Предстоят ми още две роли в тази сфера, но те са в доста ранен етап на развитие. Работата по “Cradle of Fear“ се оказа голямо удоволствие. Режисьорът Alex Chandon работи с нас и по клипа на “From the Cradle to Enslave“, който е първият ни по-сериозен видеоклип. Това видео представлява един вид по-кратка версия на самия филм. Нещо като тест или първи опит. Всички работихме адски здраво по филма и клипа. Бюджетът ни беше доста нисък, вземахме реквизит и хора назаем от други филми. Налагаше се да снимаме не където трябва, а където имаме възможност.

Изглежда, че доста от нещата не са били планирани и са се случвали на момента.
Ами, да. Общо взето работата протичаше по този начин. Освен хора и реквизит, взимахме назаем и снимачни площадки и доста други неща. Трудихме се здраво и останахме доволни от крайния резултат.

Нека те върна към “Damnation and a Day“. Какво беше чувството да работите с будапещките филмови оркестър и хор, които наброяват близо 80 човека?
Само по себе си, това преживяване беше страхотно! Тогава вече разполагахме с по-голям бюджет, благодарение на който имахме възможността да направим някои доста готини неща. Използвахме доста добро студио, пътувахме до Будапеща и т.н. Мисля, че четирима от бандата отидохме там и останахме около 5 дни, за да наблюдаваме записите с оркестъра и хора, за които ти спомена преди малко. Цялото нещо е една сбъдната мечта. Хората, с които работихме се оказаха истински професионалисти. Прекарахме си доста добре. Все едно бяхме на почивка. От доста време с CRADLE OF FILTH искахме да направим нещо с оркестър и хор и се радвам, че тогава успяхме да го постигнем. В новия ни албум също има хор, но е около три пъти по-малък. Той е по-зловещ и личен хор, който звучи една идея по-призрачно, а и се набляга главно на сопраното.

Докато сме на темата, кога можем да очакваме да видим CRADLE OF FILTH на сцена с оркестър и хор?
Всъщност, неведнъж сме имали възможността да го направим. Мисля, че бяхме в Гърция. Най-вероятно в един момент ще зачеркнем и това. В днешно време все повече банди го правят. Например SATYRICON, DIMMU BORGIR, NIGHTWISH, ANATHEMA и т.н. По стечение на обстоятелствата ни чака голямо световно турне, хаха. Мисля, че ще се концентрираме върху него и въпреки това идната 2018-а бележи 20 години от създаването на “Cruelty and the Beast“. Ще издадем ремиксирана версия на албума. Искам да кажа, че няма бъде денс ремикс, а истинска ремастерирана версия на тази култова творба. Не планираме да изнасяме концерти, по време на които да свирим всички песни от диска, но вероятно ще включим някои от тях в нашия сетлист.

Окултните, романтични и сексуални неща са неразделна част от творчеството на CRADLE OF FILTH. Доста от бандите в днешно време странят от тези тематики, докато вие ги посрещате с отворени обятия. Смяташ ли, че това Ви кара да бъдете забелязани?
Вероятно, не знам. Това трябва да бъде констатирано от теб самия. Ние просто правим това, което правим. Винаги сме внимавали какво правим с музиката, текстовете, клиповете и концертите си. Ние сме една театрална банда, която залага както на музиката, така и на визуалното изкуство.

Да се върнем към новия Ви албум “Cryptoriana“. Liv Kristine участва в песента “Vengeful Spirit“, която е доста различна. Какво беше чувството отново да работите с Liv?
Това се случи по идея на нашия продуцент Scott Atkins. Нямам намерение да те отегчавам с тази история, хаха. Първоначално нещо не беше наред с тази песен. Когато стана време песните да бъдат миксирани, тази беше единствената, която звучеше сякаш не е на място. Свързахме се с Liv, защото имахме щурата идея да опитаме нещо наистина различно, за да вдъхнем живот на песента. Предстоеше ѝ почивка, но я отложи с няколко дни, за да дойде в студиото, за да опитаме да приложим различните идеи, които имахме. В последствие променихме парчето и крайният резултат беше впечатляващ. Главната причина да я променим бе, за да може гласът на Liv да се впише в музиката. Променихме втория припев, добавихме sing-along част, изменихме някои от моите неща, за да си подхождат с нейните и т.н. Както знаеш, тя е гост-музикант в “Nymphetamine“. Хората, които очакват да чуят нещо подобно ще останат изненадани. В тази песен тя е жена, която се е самоубила и е отишла в Чистилището, но се завръща като отмъстителен дух, за да измъчва човекът, който я е предал. Аз влизам в ролята на въпросния човек и цялото нещо е един зловещ дует.

Digipack версията включва кавър на “Alison Hell“ на ANNIHILATOR. Какво Ви накара да изберете точно тази песен?
Това е една от двете песни, които са включени в тази версия. Ако някой смята да си купи албума, по-добре да вземе тази специална версия, която е по-скъпа с 1-2 евро, но съдържа две готини парчета. Избрахме тази песен, защото смятаме, че се вписва в цялостната атмосфера на “Cryptoriana“. “Alison Hell“ е един богат украсен и мелодичен шедьовър, който в същото време е страховит и притежава доста добра история. Искаме да направим кавър на тази песен от доста години. По време на последното ни посещение в рамките на “7000tons of Metal“ се срещнахме с Jeff Waters. Споменах му, че искаме да запишем кавър и той се развълнува доста, защото смяташе, че ще свършим наистина добра работа. Реакцията му е още една от причините, които ни накараха да го направим.

Освен предстоящото световно турне, какво таи бъдещето за CRADLE OF FILTH?
Ами, тук е мястото да спомена, че албумът излиза на 22 септември чрез Nuclear Blast. Планираме да пуснем още едно текстово видео, за да отпразнуваме издаването на “Cryptoriana“, а по-късно през годината ще пуснем още един официален видеоклип, за да промотираме турнето в Америка, а след Коледа ще пуснем още едно видео. На 15 октомври свирим в Япония в рамките на “Loud Park 2017“ и се надяваме да заснемем изпълнението за бъдещо DVD, което ще издадем след ремастерирания “The Cruelty and the Beast“. Препоръчвам на феновете ни да следят нашата Facebook страница, за да са в час със случващото се около нас.

CRADLE OF FILTH са стъпвали на българска почва два пъти – през 2008 г. и през 2013-а. Какво си спомняш от страната ни?
Никога няма да забравя, че един от най-добрите ни концерти е в България. Свирихме на някакъв фестивал, който се провеждаше на плажа. Срещу сцената, точно над морето, бе надвиснало пълнолуние и това беше просто прекрасно. Допринесе доста за атмосферата, която целим да създадем. Въпреки, че самото нещо не беше метъл фестивал, цялото преживяване беше магично. Мероприятието беше адски разнообразно откъм стилове музика и ни хареса доста.

Кога можем да очакваме третата Ви визита у нас?
Надявам се, че това ще се случи през идната 2018-а и не по-късно от 2019 г. Би било страхотно ако отново бъдем част от този фестивал в Бургас.

Тук ще се наложи да те разочаровам, Dani. Последното му издание бе през 2015 г. и не мисля, че ще има следващо.
О, това е доста тъжно… Важното е, че ще се завърнем в България!

Ще си позволя да ти задам един въпрос, който не е обвързан с музиката. Бидейки родом от Великобритания, харесваш ли научно-фантастичното шоу Doctor Who?
Не съм гледал Doctor Who откакто David Tennant напусна, но съм фен на поредицата. Имам далек у дома. Знаеш ли какво е далек?

Хаха, да. Doctor Who е любимото ми ТВ-шоу. Далеците са онези извънземни, които приличат на солница с бъркала от миксер.
Хаха, да, точно тези. Моят далек е черен и с реални размери. Може да говори, но трябва да използваш гласовата кутия, която върви в комплект с него.

От всички инкарнации на Доктора, коя харесваш най-много?
Най-много ми допадат тези на Tom Baker и David Tennant.

Препоръчвам ти да наваксаш с изгубеното, Dani. 
О, определено. Планирам да направя това в най-скоро време, хаха. Наскоро чух, че следващата инкарнация ще бъде първата изиграна от жена.

Правилно си чул. Актрисата се казва Jodie Whittaker. 
Да, същата. Смятам, че ще бъде наистина готино. Според мен тази рязка промяна в главния персонаж ще се отрази доста добре на шоуто.

Съгласен съм с теб. Последните думи са твои, Dani. Има ли нещо друго, което би искал да кажеш на читателите на Metal Hangar 18?
Благодаря на всички в България, които ни подкрепят. Всичко друго беше покрито по време на интервюто. Благодаря и на теб за проявения интерес и готините въпроси. Надявам се, че всички ще се насладят на новия ни албум.

Благодаря ти за отделеното време, Dani. Слушам Cradle of Filth от 8 години и за мен е сбъдната мечта да разговарям с теб.
Благодаря ти за топлите думи. Липсва ми топлото посрещане от феновете в България. Ще се видим!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото