Да срещнеш DAVE LOMBARDO

dave lombardo_webПрез годините съм развила едно наблюдение – барабанистите са най-хубавата част от групата. Имам чувството, че тениските с шеговитите надписи ‘Drummers do it better‘ или ‘I prefer the drummer‘ са правени като за мен и далеч не са толкова невинно наивни, колкото изглеждат на пръв поглед.
Когато пред мен застана Барабанистът – не само по професия, но и по призвание, се убедих в правотата на думите си.

Ако бях малко по-добра в разграничаването на разни работи, щях да мога да кажа ‘ето това е най-хубавата част от него’ или ‘ето това харесвам най-много в него’. Проблемът идва от факта, че Dave Lombardo предлага прекалено много позитивни неща, от които да си избираш, и в крайна сметка просто… си избираш всичките.

С нетърпение очаквах близката си среща от трети вид – исках да бъде сигурно на сто про(цента), че не съм сбъркала в преценката си за Нечовека Дейв. И след недълго чакане моментът дойде.

Въведена в меко казано уютния Sofia Live Club, не бях много наясно с очакванията си. Все пак това не е концерт в класическия смисъл на думата, нито пък е типичният урок по барабани (какъвто с удоволствие бих взела от точно този учител!), и дори след като разбрах в разговор с мистър Ломбардо какво горе-долу бих могла да видя/ чуя/ изживея, пак не успях да си изчистя до край представите. Но случилото се във вечерта на 24 ноември не само ме остави предоволна, а и надмина непонятните даже на самата мен надежди.

Усмихнат от начало до край, с неизчерпаема енергия и несекващ хъс Dave излезе на сцената малко след 20:00 ч., за да разклати устоите на вярата ни във физиката и основите на клуба.

Първата част от неговия drum workshop се състоеше в, както сами се досещате, бясно биене по барабаните на фона на познати мелодии. Разбира се, най-голямо вълнение във фенските души предизвикаха Slayer-ските класики, за които на по-късен етап научихме, че вече са омръзнали на уважаемия ни гост. И как няма, представяте ли си и вие цял живот да бичите всеки път една и съща песен!
Въпреки че репертоарът със сигурност му е до болка познат, музикантът не показа нито веднъж досада, отегчение или умора. Напротив – дори бурните аплаузи на събралите се хора не успяха да го откъснат от барабанния му транс. Реакциите, които изпълненията предизвикаха, варираха от ‘Не схващам началната и крайната точка на амплитудата…‘ до ‘А бе, само аз ли виждам три палки там?!

Последва епизод на кръстосан разпит, в който видяхме комуникативната страна на главния герой. Той не се измори да отговаря на разнородни въпроси – публиката разнищи техниката му до най-ситната подробност и имахме възможността да видим в действие ‘настройването’ на Оръдията на труда. И няма как, след час и половина демонстрации всеки би сдал багажа, дори Барабаните на Дейв Ломбардо. Ако разбирах дори малко от терминологията, свързана с тези инструменти, щях да мога да предам дословно това, което разбрахме, но по странен каприз на съдбата съм пò на ти със струнните лъкови, та ще чакам Apocalyptica (с които Lombardo също е записвал, нали знаете) да минат на един уъркшоп, та да ги поразпитам за туй-онуй.
Dave сподели няколко от своите ‘малки тайни’ – как да си осигуриш стабилно представяне на сцената, как да балансираш между работа и удоволствия. Научихме как протича звукозаписният процес с Philm, както и че не е доволен от себе си в A Decade of Aggression. Дори преоткрихме азбучната истина, че човекът е седемдесет процента вода. О, и разбрахме кой какво месо си хапва. Който беше там, ще разбере, който не беше – да е бил!
Барабанната институция си позволи да импровизира, за да зарадва фенка, изсвирвайки ни The Godfather – песен на Fantômas, който проект определи като ‘най-голямото музикално предизвикателство‘ и с който съвсем скоро ще излязе на сцена за пръв път от години.

Майсторът на съчетанията с палки си написа още една червена точка, проявявайки извънземно търпение спрямо всички въпроси и обещавайки ‘един бърз мийт енд грийт’.  Е, въпросното спонтанно събитие не беше бързо, но пък беше плодотворно: всички желаещи получиха по артистичен автограф и снимка с метъл-хангарско качество.

ГАЛЕРИЯ
Lombardo Workshop
Lombardo Workshop
40 снимки
Fans
Fans
88 снимки

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото