CIVIL WAR, FALLEN ARISE и YUVIGI разтърсиха Joy Station

В събота вечер столичният клуб Joy Station стана арена на една наистина паметна вечер. В продължение на близо 4 часа на една сцена се качиха цели три групи. Може би точно тук е мястото, където трябва да отбележим отличната организация на концерта. Вратите отвориха точно в обявения час, феновете влизаха без проблеми в клуба, където ги очакваха най-различни приятни изненади. Групите излизаха на сцената точно по разписание и нито една от тях не закъсня дори с минута. 

Началото бе дадено от българските прогресив метъл крале – ЮВИГИ.  Групата, която бе избрала за свое име титлата на прабългарски „Велик хан“,  се появи в състав: Валентин Моновски (китара), Явор Пачовски (клавир), Панайот Солаков (бас, вокали) и Спаз Генев (барабани). Момчетата в продължение на 45 минути изпълниха своите авторски песни, някои от тях на английски език, показвайки истинско виртуозно майсторство на инструментите си. Лекотата, с която изсвириха сложните си композиции, бе подпълнена със силно сценично присъствие.  Каквото и да кажем за ЮВИГИ ще е малко. Със своята магия те успяха да пленят всички присъстващи в залата, които от своя страна също подобаващото оцениха  уменията на родните музиканти.

След тях на сцената се качи гръцката симфонична метъл група FALLEN ARISE. В началото встъплението бе сякаш леко несигурно, може би, защото първите песни бяха с участието на липсващия вокалист Chris, който беше „пуснат да пее“ на синбек. Но постепенно нещата си дойдоха на местата и с всяко изминато парче групата свиреше все по-уверено. Това по всяка вероятност се случи, защото момчетата, водени от неотразимата Spyla, започнаха да изпълняват своите песни вече изцяло на живо. Композиции, които те изпълниха, бяха албумите им – Enternal (2011), Ethereal (2013) и Adeline (2015). FALLEN ARISE е наистина интересна група. Симфоничният метъл, който е в основата на тяхната музика, е допълнен с прогресив елементи, което прави тяхното звучене доста специфично. Като добавим и сериозното раздаване на музикантите на сцената, мисля, че с представянето си те със сигурност спечелиха нови фенове.

Но интересното тепърва предстоеше. Точно в 22:00 часа вече запълненият емблематичен столичен клуб бе разтърсен от шведската хеви метъл група CIVIL WAR. Бандата, чието начало бе дадено през 2012-а година от четиримата основатели на Sabaton, показа истинска класа. В продължение на близо 2 часа публиката буквално изпадна в екстаз от своите любимци. Енергия, мощна музика и много страхотни песни, това е само най-краткото определение на групата, която буквално превзе сцената. Публиката пя заедно със своите любимци цели 13 композиции.  Снощи музикантите от CIVIL WAR показаха, че на живо звучат дори по-добре, отколкото в студио. Присъствието им наистина бе запомнящо се, инструменталната част – изсвирена перфектно, а изпълнението от страна на вокалиста – Nils Patrik Johansson, беше просто неотразимо. Липсата пък на бас китарис не се усети, защото единият от китаристите  – Petrus  Granar използваше бекинг трак за басовите партии.

Музикантите си тръгнаха и с ценен спомен от публиката – фланелка на шведския национален отбор по футбол, която бе подарена в самото начало на концерта, украсявайки стойката за барабаниста Daniel Mullback до самия край. Убеден съм, че едва ли ще се намери човек, който да не е останал запленен от CIVIL WAR. Със сигурност тази вечер ще остане за дълго в създанието на всички присъстващи, които вече се надяват пак да видят „шведския танк“ на хеви метъла в България. Хубавото е, че сравнително често може да се наслаждаваме на родните виртуози от ЮВИГИ. Членовете на FALLEN ARISE пък живеят доста близо до нашата родина, така че съвсем скоро може да ни се отдаде възможност отново да ги видим на живо. 

ОЧАКВАЙТЕ СНИМКИ ОТ КОНЦЕРТА!

 1. #1 написан от Филипов (преди 7 години)

  Чудесен концерт с обидно малко фенове – около 75 – 80 в началото до 100 – 110 към края. И още двайсетина със „служебен“ вход. Всички знаеха за какво са дошли и бяха накефени и от трите групи. Само Civil War бяха малко кратки – около 80 мин.

  Приятна изненада на входа беше по едно малко ирландско.

  За пръв път съм в този клуб и съм очарован. Всичко е направено с много мерак и още повече пари. Поздравления за екипа – професионалисти. Всичко беше снимано от 6 стационарни камери, командвани от видеооператор и се показваше постоянно на 2 видеостени около 5 х 3 метра и всичко се виждаше отвсякъде. На третата отзад в повечето време вървеше мултимедия на групите.
  Озвучаване безупречно. Всико навсякъде се чуваше отчетливо и разбираемо. Преди да тръгна един музикант ми каза да объра внимание на озвучаването- – на Meyer Sound. Не бях я чувал досега тази марка, но съм възхитен.

  Концерт и организация безупречни, а в помещението имаше място и за още няколкостотин накефени фенове. Който не е дошъл, пропусна много.

 2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 3. Коментари за тази публикация
В началото