Burzum – Fallen

Burzum - Fallen

Burzum - Fallen

Това ревю се забави, защото не знам дали и сега ще намеря думите, за да изразя възхищението си от Burzum.
Той е велик! Той е всичко, което блек метъла някога е искал – Varg Vikernes. Икона, първоучител, ментор… Новият албум Fallen не спира да звучи от слушалките ми вече втори месец и всеки път се размазвам от удоволствие. Мислех, че след Det Som Engang Var, всичко ще е по-слабо, но Fallen надминава очакванията ми, сега се чудя какво следва? Когато слушам Enhver til Sitt ръцете ми настръхват всеки път. Невероятно съчетание на музика, текст и обложка. Няма да преувелича, ако кажа, че Varg е душата на една епоха. Fallen носи също типичното звучене на Burzum, без да се повтаря, разбира се. Текстовете разкриват смразяващи кръвта картини, което те кара да се замислиш как може някой да пресъздава смъртта по такъв красив начин, как може да я възпява.

Varg (Burzum)

Varg (Burzum)

Kom død, kjære død;
gi meg løsning på alle gåter;
gi meg nøkkel og tryllestav,
knyt opp verdens knuter.

(Come death, dear death;
give me the solution to all questions;
give me the key and wand,
tie up the world’s knots.)

И не само в тези строфи може да чуете за смъртта и за това какво ще донесе тя, толкова нежно, толкова внимателно поднесено, толкова красиво казано, толкова Burzum. Нека да е убиец, никой не може да ме убеди, че човек със зло сърце и черна душа може да описва болката, безвремието, по такъв начин.
Гори, езера, коне, кладенци, чешми, черни, прашни пътища, в комбинация с болка, тъга, кръв, борба и смърт.
А обложката? Обложката пасва перфектно на концепцията на албума – препратка към тъмното Средновековие, което със сигурност крие най-големите тайни на човечеството.
Препоръчвам го на феновете на Burzum.

Оценка: 10/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото