VARG VIKERNES отново изправен пред съда

Дали някой наистина е добър в PR-а и рекламата можем само да гадаем, но е факт, че тази новина сякаш следва излизането на новия албум на станалия известен повече със скандалите около него, отколкото с нещо значимо (особено в последните няколко години), норвежец.

Във вторник музикантът идеолог на нео-езичеството и един от основоположниците на Black метала е бил изправен пред съда в Париж, Франция по обвинения в подбуждане на расова омраза. Според версията на прокурора по делото, Varg в интернет блога си приписва различни пороци на представители на други вероиповедания (евреи и мюсюлмани), а също така оправдава военните престъпници.

Прокурорът Анабел Филип е поискала за Vikernes четири до шест месеца пробация и глоба от 5 хил. евро, а максималното наказание за подобно деяние е пет години лишаване от свобода. „Въпреки свободата на всеки човек да изразява позициите си, във Франция е установена граница на това колко далеч можеш да отидеш в изявленията си.“, заявява Филип.

Граждански искове срещу норвежеца са подали и две френски обществени организации – SOS Racisme и Международна лига за борба с расизма и антисемитизма. Всяка от тях има претенциите Varg да и заплати по 5 хил. евро за изявленията си.

Vikernes е заявил пред съда, че нито ще отрече, нито ще потвърди, че посочените публикации в блога му са негово дело. „Всеки може да създаде блог и да публикува в него материали, използвайки моето име. Аз по никакъв начин не бих могъл да попреча на такива хора, тъй като официално смених името си. Сега се казвам Луи Каше и нямам причина да поискам от друго лице да не се нарече Варг Викернес.“ – заявил е музикантът.

По думите му в мрежата има най-малко 350 човека, които се представят за него. Освен това той е изразил увереност, че представените в съда улики са били изфабрикувани от френските политици и норвежките спец-служби, като е отказал да общува с френските и норвежките репортери, като е заявил, че медиите разпространяват невярна информация за него.

Следващото изслушване на Vikernes е насрочено за 08.07.2014г, когато съда трябва да произнесе окончателната си присъда.

 1. #1 написан от Анонимен (преди 6 години)

  „…на станалият известен повече със скандалите около него, отколкото с нещо значимо…“ = FAIL!

 2. #3 написан от Dyo (преди 6 години)

  Малко излишно с тези субективни мнения „Станал известен повече със скандалите, отколкото с нещо значимо“. Така излиза че албуми като Filosofem и Hvis Lyset Tar Oss са някъв незначителен средняшки блек метъл, а не класики.

  • #4 написан от gru-gruh Vikernes (преди 6 години)

   Всъщност, обективното е, че тоя е тотален психопат с тритомна психиатрична диагноза. Цял живот се опитва да се прави на интересен по най-жалък начин. Тотален „ФАИЛ“ са всичките му албуми, опитите да с еправи на някого си. И повярвай ми: сигурно има стотици хиляди метъл фенове, които ги бОли х****я за това недоразумение :Р

 3. #5 написан от Satania (преди 6 години)

  Ами пояснила съм, „през последните години“. Общо взето дори най-заклетите му фенове (сред, които бях и аз) доста се поляризираха след албумите последвали Belus. Така, че субективизма е малко умишлено вкаран тук с цел провокация. Никой не отрича значимостта не само на посочените албуми, а изобщо на личността Varg за Black метала, най-малкото аз бих си го позволила.

 4. #6 написан от Valpet (преди 6 години)

  Голямо постижение за съвременната европейска цивилизация е фактът, че един доказан убиец, който е палил църкви и творил изключително грозна музика, все още е жив. Само преди три века, в неговата родна Скандинавия, той щеше да бъде веднага или жив изгорен, или обезглавен или каквото там се е полагало според законите на неговите славни прадеди – викингите (известните морски разбойници, от които днес се срамуват всички почтени скандинавци). Вместо да е благодарен на „гнилата демокрация“, че все още му пази животинското съществуване, той продължава да я оплюва. Очевидно, не разбира, че по този начин сече клона, на който е израснал и продължава да живее. Жалка история!

  • #7 написан от Varg (преди 6 години)

   Благодарение на човекът Burzum аз съм това,което съм сега.

 5. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 6. Коментари за тази публикация
В началото