Богохулна вечер с INCANTATION

Около 4 часа следобед, пристигам пред сградата на Военния клуб – мястото, където предстои да се проведе едно от най-бруталните събития за тази година – концертът на американските дет метъл ветерани INCANTATION John McEntee и компания гостуват за втори път в България, предното им шоу е през 2007, заедно с KRISIUN. Районът около Военния клуб е приятен  – слънцето клони към залез, Дунав е спокоен, а от другата му страна виждаме Румъния, откъдето ще дойдат не малко гости на събитието.

Фенове започват да се събират пред залата, забелязва се и една от подгряващите банди – италианците RISE OF TYRANTS. Младата група е изключително дружелюбна иincantationevent обърна внимание на всеки, който ги заговори.  С удоволствие отговарят на няколко мои въпроса, от тях разбирам, че ни очаква сет, съставен почти изцяло от нов материал. Също така научавам,че наследникът на техния дебютен албум „Trauma„, ще бъде готов до няколко месеца, като 7 от 8-те композиции са завършени. Споделят, че са очаровани да свирят в България, на мнение са, че в Източна Европа феновете са много по-„диви“ и нахъсани, отколкото на запад и са имали планове да ни навестят през 2015, но се наложило да отменят турнето си.

Докато разговарям с RISE OF TYRANTS, все повече и повече фенове, от всички краища на страната, а и от чужбина, се събират пред залата, забелязват се и музиканти от български екстремни групи, с две думи – „случайни“ хора няма. Междувременно научаваме, че има проблем с багажа на INCANTATION и най-вероятно ще са без мърч. Малко по-късно пристигат и главните герои на вечерта, както и румънската дет/дуум банда SINCARNATE.

Точно в 19:30 RISE OF TYRANTS се качват да сцената, за да открият събитието. Отделни хора седят пред залата, но мнозинството е вътре и слуша с интерес.  Комбинирайки old school дет метъл, с по-модерно звучене и дори на места блек метъл елементи, те определено радват публиката. Скорошният им материал определено е достоен приемник на първата им творба, макар и звученето да е по-различно, концентрирано около новия им вокалист, както споделят самите те. Невероятни мелодии, комбинирани с явното удоволствие на музикантите, без съмнение добре оценени от феновете, които куфеят и се радват на групата. Най-бурна е реакцията на последната песен, която представиха (и единствена от стария им материал) – „Never Relent„. Сетът им, макар и не много дълъг, определено очарова голяма част от събралите се. Оправдават очакванията ми и се представят на изключително високо ниво, определено си заслужава да бъдат видени и чути – има какво да покажат и с нетърпение можем да очакваме отново да ни навестят.

След кратката почивка, SINCARNATE окупират сцената и около 20:40 започват своето изпълнение. Групата гостува за 3-ти път в България, като си личи, че определено им харесва да са тук и са доволни от публиката, измежду която се забелязват върли фенове на румънците. Бързият и агресивен дет метъл на RISE OF TYRANTS, се сменя с тежки и бавни дуум пасажи, църковен хор и клавири. Сета им съдържа нов материал, както и композиции от дебютния им албум „As I Go Under“ и мини албумите „Nothing Left to give“ и „On the Procrustean Bed„.  Броят на посетителите чувствително се увеличава, а атмосферата, която групата създава е трудна за описване. Около 21:20 SINCARNATE слизат от сцената, където започва трескава подготовка за това, което предстои.

Докато чакам INCANTATION да започнат, излизам навън, където виждам Riccardo Arrigoni  – басистът на RISE OF TYRANTS. Той споделя, че е много доволен от българската публика и самото им изпълнение, въпреки малките технически трудности, които са имали, също така казва, че с удоволствие биха свирили пак в България. За съжаление, не успях да разговарям с никого от SINCARNATE, за да разбера и тяхната гледна точка. Около мен се чуват и първите реакции на феновете – изцяло положителни.

21:30. Часът, когато сцената е щурмувана от INCANTATION. След кратък поздрав към феновете и без да се бавят, започват с „Carrior prophecy„, от последния им албум „Dirges of Elysium„. Музиката им е напълно безкомпромисна, изсвирена на изцяло професионално ниво и радост за ухото на всеки дет метъл фен. John McEntee  обявява една след друга песните – „Ethereal misery“ и „Lead to Desolation„. Вричаме се в края на света и почти в транс слушаме „Oath to Armageddon“ и „Obelisk Reflection„, след които идва ред на пълната класика „Nocturnal dominion„, от култовия албум „Mortal Throne of Nazarene„. Невероятна енергия струи от барабаните, зад които е застанал Kyle Severn – личност добре позната на българските екстремни фенове. Продължава се с едноименната песен от албума им „Vanquish in vengeance„, след което се връщаме 24 години назад, към дебютното им творение „Onward to Golgotha“ и едно нечестиво клане – „Unholy Massacre„. Тази група е въплъщение на дет метъл музиката, нито повече, нито по-малко. Невероятно бързи моменти се редуват с бавни и тежки части, по пода се лее бира, заформя се мош пит, феновете не спират да куфеят и да изразяват своята любов към бандата, която също се раздава непрекъснато, представяйки различни части от дискографията си. Сред публиката се виждат членовете на RISE OF TYRANTS и SINCARNATE. Още няколко песни ни делят от края на това запомнящо се събитие. След няколко композиции, групата обявява привидно заключение на концерта.  Скандирайки  „INCANTATION!„, искаме още от тяхната дет метъл магия и те, отговаряйки на нашия призив, се качват отново забивайки задължителните „The Ibex Moon“ и „Impending Diabolical Conquest„, с които събитието приключва и идва ред на това да започнем да събираме частите си.

След края на концерта, феновете имат възможност да се снимат с членовете на бандата, да си поговорят с тях или да си вземат нещо от щанда с мърч (където за щастие имаше и на INCANTATION, въпреки проблемите с багажа). Отивам към Kyle Severn , за да му задам няколко въпроса – за него това е първото гостуване в България, поради лични причини не е могъл да присъства на предното шоу. Казва,че е много доволен от публиката, от мястото и цялостното представяне. Подобни са и отговорите на John, който споделя,че според него сега сме били по-малко посетители (точно 100 души), но по-енергични, от другото им шоу тук. Също така разкрива,че новият им албум ще излезе в началото на другата година и, че с удоволствие би се върнал в България, стига да има възможност. Виждат се и басистът Luke Shively и китаристът Sonny Lambardozzy . Последва придвижване до клуб Legacy , където по-късно дойдоха и членове на INCANTATION, а до сутринта имаше хора, които прекарваха време там.

Едва ли може да има някакви забележки към събитието – феновете бяха на ниво, групите се представиха без грешка, отношението на организаторите към посетителите беше отлично. Без никакво съмнение  – вечерта на 5-ти ноември, ще бъде запомнена като едно от най-добрите екстремни събития за тази година.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото