Закриваща диско-пънк вечер с елементи на психеделик-дроун и гараж-блус
25 юни (четвърък) – 21:00ч. – клуб *Mixtape 5*, B-Side

снимка Ивица Димитриевич

снимка Ивица Димитриевич

Ето я и голямата новина около завършването на 13-ия сезон на радио фестивала Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев”: Bernays Propaganda идват в нова конфигурация и с нов звук – със Саша Павлович (Demek, Suns) на бас и с програмирана ритъм секция от Дени Кръстев (Fonija, XAXAXA)… И с нови песни с врязващи се в съзнанието текстове от Кристина Горовска и музика от Васко Атанасоски. Ще има, разбира се, и интересни версии на класики на групата като Buldozer, VIP In Paradise, „Овоj ден да помине” и др.

Bernays Propaganda са група от 2008 – годината, в която излезе дебютното им EP-издание за скопския лейбъл PMG Recordings, а те самите подгряваха британските пост-пънк класици Gang Of Four. Историята им за седем години съществуване включва три пълнометражни албума – Happiness Mashines (2009), My Personal Holiday (2010) и „Забранета планета” (2013) – както и албум с ремикси на техни парчета, правени от живеещия в Ню Йорк македонски ембиънт-композитор Дуке Бояджиев, вокалиста на холандските импро-пънкари The Ex Арнолд Де Боер, фрий-джезерите Sethstat (също познато име от предишни афиши на „Аларма”), Bei The Fish и др. Имат и съвместна 7-инчова плоча с норвежците Modern Love. А наскоро пуснаха онлайн и две нови песни – специално за фестивала „Здраво млади” в Скопие. https://napravizaedno.bandcamp.com/album/–12

Издават за лейбъла Moonlee Records, както и за собствената си DIY-компания „Направи заедно”.

Сумарно концертите им през тези седем години са стотици – из цяла Европа, плюс американско турне, а в афиша на Alarma Punk Jazz досега са били няколко пъти – за последно през 2012г. в Дома на киното заедно с The Ex. Гостували са няколко пъти и по покана на Indioteque, a още през 2009г. предизвикаха фурор и на Spirit Of Burgas.

Името на Bernays Propaganda идва директно от Едуард Бернайс и неговата книга „Пропаганда” (1923), която поставя началото на концепцията за манипулирането на масите посредством медиите, а с текстовете, музиката и цялата си обществена позиция и дейност групата е една от водещите банди в Европа, чието творчество отваря болезнената дискусия за антиутопията, в която всички живеем – не само на Балканите и не само от 2008г. насам.

От българска страна като подгряващи формации ще излязат Portable Leaver Quartet (специален проект на русенските пост-психеделик артисти Portable Elephant и добре познаните ни Leaver – групата, която подгряваше Nadja и King Dude в София), както и гараж-блус триото The Black Swells (познавате ги от един от най-успешните самоорганизирани ъндърграунд фестивали у нас Rocket Psyence Night, където беше и дебютът им на сцена).

БИЛЕТИ в „Дюкян Меломан“ и в системите на TicketPlus и Eventim: 10 лв

http://www.eventim.bg/bg/bileti/bernays-propaganda-skopje-mk-sofia-club-mixtape-5-400732/event.html
http://www.ticketplus.bg/news.php?nid=341

ПОВЕЧE ИНФОРМАЦИЯ:

https://www.facebook.com/alarmafest
https://www.facebook.com/events/1621002211450761
http://bernayspropaganda.bandcamp.com/
http://www.moonleerecords.com
https://napravizaedno.bandcamp.com
https://soundcloud.com/theblackswells
http://mahorka.org/release/151
http://binar.bg/player/punk-jazz
http://bnr.bg

YOUTUBE:

https://www.youtube.com/watch?v=RQBYb7wlw2E – Bernays Propaganda
https://www.youtube.com/watch?v=13iqcu_9LCk – The Black Swells
https://www.youtube.com/watch?v=8tnoz1Sf5Gw – Portable Leaver Quartet