БАЛКАНДЖИ: „Подкрепяйте българската музика – така поддържате творчеството живо!“

balkandji live2016

След близо четиригодишно мълчание група БАЛКАНДЖИ се завръща с уникален концерт! На 27-ми октомври основателите на българския фолк-рок ще се изявят на  сцената на столичния клуб Mixtape 5. По този начин групата ще отбележи точно 17 години от първата си поява на сцена – 27-ми октомври, 1999 г.

За да разкажат малко повече за предстоящото събитие, Metal Hangar 18 се свърза с музикантите от БАЛКАНДЖИ. Ето какво точно споделиха те!

 

Balkandji1Задаващият се концерт отбелязва ли голямото Ви завръщане? Каква е причината да се решите на тази стъпка? Планирате ли още живи изяви?

Пачовски: Да, концертът отбелязва голямото ни завръщане!  Със сигурност ще има последващи концертни изяви, като честота им зависи и от реакцията на публиката.

Ще видим ли състава от преди седем години заедно на сцената?

Янев: Нещо повече, ще има и членове на групата, които не са се появявали с нас повече от 10 години!

Какво може да очакваме на това мащабно събитие?

Вальо: Първо – страхотно шоу, голямо забавление за публиката, както и за нас, а освен това ще има изненади – ново парче, което досега не сте чували.

Защо спряхте когато всичко вървеше добре? Има ли нещо общо фактът, че Явор Пачовски и Валентин Моновски активно свирят с ЮВИГИ?

Янев: Разбира се фактът, че група БАЛКАНДЖИ е съставена от перфектни музиканти крие рискове и много групи от родната сцена дърпат нашите членове…. (виж как прозвуча!). Музиканти от БАЛКАНДЖИ се изявяват не само в ЮВИГИ, но и в Stop the Schizo, No More Many More, Вакали, Violet Vanille, Alexandra Zerner, дори в Ритон. Причините за дългата пауза бяха чисто здравословни, но сега сме тук в по-добра форма от всякога и ще го докажем.

Останалите членове на групата занимават ли се още с музика? Може ли да се замести с нещо любовта към музиката?

Вальо: Всички си имаме други професии, но определено тази тръпка не може да се замени с нищо друго, така че по един или друг начин всеки от нас остава свързан с музиката завинаги.

Етно рокът има различни проявления и много зависи от местния фолклор. Какво прави Вашата музика различна, кои фолклорни елементи най-добре се сливат с рок музиката?

Пачовски: Ние ползваме много елементи от българския фолклор – от характерните неравноделни размери до специфичните украшения и приказните мотиви в текстовете ни. Смятаме, че всички те се съчетават перфектно с рок/метъл музиката и затова музиката ни е богата и различна.

В българския фолклор има доста специфични духови, ударни и струнни инструменти. Предизвикателство ли е преработката им в подобен вариант, включващ клавир, тромпет, акустична китара? Кой прави аранжиментите Ви?

Баровски: Използваните инструменти в аранжиментите на БАЛКАНДЖИ целят да създадат специфично усещане, което е микс от различни балкански атмосфери. Също така използваме и традиционни български инструменти – кавал, гъдулка, тамбура.

Ако започнете нов творчески процес сега, през 2016-та, как биха звучали БАЛКАНДЖИ? Продължава ли този звук да бъде вашата запазена марка?

Ники Трайков: Разбира се! Това ни отличава от останалите и смятаме да залагаме твърдо на този микс от стилове и инструменти.

Последният ви албум „Змей“ е концептуален и ви Balkandjiотне 5 години да го създадете. Готови ли сте за подобно предизвикателство отново? Смятате ли да пишете нов материал? Разкажете с повече подробности.

Янев: „Змей“ е само половината от предвидения концептуален двоен албум. Втората половина предстои.

Чувствате ли се като „бащите“ на българския фолк метъл?

Всички:  За „бащи“ не сме сигурни, но със сигурност сме допринесли много за „раждането“ на този стил.

Смятате ли, че ваша песен би се представила добре на „Евровизия“ и бихте ли участвали в конкурса?

Янев: Определено смятаме че ще се представим страхотно, дори сме участвали в предварителните фази през 2007 година с песента „Видение“. За съжаление не бяхме допуснати до по-нататъшно участие.

Мислили ли сте за колаборации с други музиканти и вплитане на различни стилове?

Владой: Мислили сме и дори го правим – на концерта в Mixtape 5 ще имаме гост музиканти с гъдулка и саксофон.

Малко или много са два албума и едно EP за група със 17-годишна история?

Янев: Два албума и едно EP са малко да ги слушаш но адски много да ги изстрадаш и направиш…. Въпреки това ще се опитаме да представим нови неща през следващите месеци.

Имахте акустични изяви в миналото, мислили сте отново за такива участия?

Спас: Акустичните интерпретации на нашата музика представят една малко по различна гледна точна, но същевременно есенцията се запазва, дори бих казал, че се акцентира по-силно върху същността на нашата концепция. Акустичните ни концерти досега са имали голям успех и със сигурност в близко бъдеще ще спретнем поне един голям акустичен концерт.

Какво Ви вдъхновява, за да създавате такива образи и картини?

Баровски: Вдъхновява ни дълбочината на чувствата, които предизвиква автентичната българската народна музика с неравноделните си ритми и мистичните си сюжети.

Споделете нещо за финал с Вашите фенове и читателите на Metal Hangar 18.

Всички: Слушайте и подкрепяйте българската авторска музика. Така поддържате творчеството живо!

 

Фотограф: Недко Игнатов

(снимките са от концерта на БАЛКАНДЖИ с група HAGGARD – 2008 г.)

  1. #1 написан от Black Adder (преди 4 години)

    Прекрасно интервю и с чудесна новина – за мен подновяването активната дейност на Балканджи е БГ музикална новина за годината!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото