Една съботна вечер с KAMELOT, AEVERIUM и WITHEM в София

KAMELOT Poster 2016

Всеки е изпитвал онова приятно чувство да се срещне отново с добре познат стар приятел, на който не му се е случило нещо ново от последната ви среща, но въпреки това имате желанието да си говорите за всичко и то с голям интерес. А още по-хубаво е, ако този приятел доведе двама нови човека, с които си пасвате от първото „здравей“ и чувството е все едно се познавате от години. Метафорично концертът, който се проведе в столичния клуб Mixtape 5 на 15 октомври беше точно това. Връзката на българската публика и KAMELOT е утвръдена и очаквано силна. Запознанството с новите гости WITHEM и AEVERIUM също мина повече от приятно. Това събитие беше представителна извадка на едни от най-земните персони от световната метъл сцена.

По време на изпълнението на прогресив метъл бандата WITHEM помещението все още не се беше изпълнило. Един от най-добрите козове, които може да има една група е харизматичен вокалист. Тези норвежци притежаваха това. Сформирани едва преди пет години, групата успява да покаже, че си тежи на мястото, като в същото време не се приема прекалено на сериозно. Изпълнението им беше около четиридесет минути, в които музикантите представиха песни от двата си дългосвирещи албума. След като WITHEM слязоха от сцената вокалистът Alex (както той самият се представи) прекара остатъка от вечерта на мърч щанда, където усмихнат до уши се снима и разговаря с всички минаващи.

AEVERIUM бяха втория съпорт за вечерта. Германците са по-нова група дори от WITHEM и съществуват едва от три години, но също държаха коза с безкрайно харизматичните вокалисти. Даже двойно. Групата излезе на сцена на чело с Marcel Römer и прекрасната Aeva Maurelle (вече е ясно от къде идва името им).  За гърба си AEVERIUM имат само един албум и представиха пред нас седем песни от него. В подбора им можеше да се чуе плавно и приятно преминаване от симфоничен до модерен метъл с прогресивни нотки. Нямаше грешни, нямаше проблеми, а просто добре изсвирена приятна музика, от млада група на напълно непозната за нея място. След концерта вокалистът Marcel изрази искреното си възхищение от жаждата, която българските фенове имат за концерти и риторично ме попита „You don’t get metal concert every day, do you?“.

Сетлист на AEVERIUM:

1. Do You Remember
2. Distrust
3. The Other Side
4. What Are You Waiting For
5. The Ground Beneath Your Feet
6. Break Оut
7. Heaven’s Burning (Harvest Time)

aeverium sofia 15.10.16

KAMELOT. Ако миналата година сте посетили Kavarna Rock Fest, вероятно знаете за какво свата въпрос. Да, ама не. KAMELOT в клуб е съвсем различно изживяване. Това е първото стъпване на вече-не-толкова-новият вокалист Tommy Karevik в София, като групата е идвала и в ерата на Roy Khan. Интимността на малките концертни зали прави изживяването на феновете много по-приятно и лично. Цялата зала пееше, викаше, скачаше. Нямаше случайни хора и на сцената не стоеше случайна група. В късните часове на вечерта, тази пауър метъл сила ни разходи из цялата си дискография, докато ние тъгувахме и празнувахме с тях. Песента „Here’s to the Fall“ беше посветена на наскоро починалият дядо на Tommy Karevik. Публиката показа съпрочастността си с вдигнати във въздуха безброй светлини и целият клуб беше като ясен ден. Няколко песни по-късно всички пееха „Happy Birthday“ по повод рождения ден на барабаниста Casey Grillo и вместо торта на сцената се завъртя табла шотове. Важно е да се отбележи следното: не видяхме Alissa, Elize, Simone или Kobra Paige. Женските вокали бяха поети изцяло от Aeva Maurelle, която нямаше много време да си почне след сета на групата ѝ, което никак не попречи на силата и точността на гласа ѝ. Самите KAMELOT обещаха завръщане в столицата ни още преди да беше свършил сета им, а от предното им гостуване знаем, че си държат на думата. Последва дълго сбогуване, „Revolution“, „Sacrimony (Angel of Afterlife)“ и до нови срещи, възможно най-скоро.

Kamelot-28

Сетлист на KAMELOT:

1. Veil of Elysium
2. When the Lights are Down
3. The Great Pandemonium
4. Center of the Universe
5. Karma
6. Here’s to the Fall
7. March of Mephisto
8. Rule the World
9. Insomnia
10. Drum Solo
11. Liar Liar (Wasteland Monarchy)
12. Happy Birthday (за Casey Grillo)
13. My Therapy
14. Keyboard Solo
15. Forever

Бис:
16. Revolution
17. Sacrimony (Angel of Afterlife)

Снимките от шоуто на KAMELOT може да видите тук, а тези на AEVERIUM можете да намерите тук.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото