Axel Rudi Pell – Into The Storm (2014)

Axel Rudi Pell и компания се впуснаха в ново приключение в началото на новата 2014, наречено “Into The Storm”.  На борда на призрачния кораб от обложката с Axel Rudi Pell са Johnny Gioeli – вокали, Ferdy Doernberg – клавишни и Volker Krawczak – бас. Този път барабанистът Mike Terrana не успя да се присъедини към екипажа и неговото място зае не кой да е, а легендарният Bobby Rodinelli, известен с работата си с Rainbow, Black Sabbath, Blue Oyster Cult и доста други проекти и музиканти. Тази промяна категорично не се е отразила в звученето, записването и качеството на “Into The Storm”, даже напротив, бих казал, че с Rodinelli зад барабаните виртуозният германски китарист е като че ли с една крачка по-близо до познатото звучене на Rainbow.

“Into The Storm” съдържа 10 композиции, като първата е задължителното интро с мъжки хор, станал вече неизменна част от изразните средства на Axel Rudi Pell, с които обрисува своите епични разкази за битки с демони, вещици, инквизиция и средновековно мракобесие. Съответно последната и едноименна композиция “Into The Storm” е дълга над 10 минути и носи типичното за Rainbow и Dio звучене, чрез бавния си и тежък ритъм, примесен с египетски мотиви. В тематично, музикално и текстово отношение албумът следва вече позната формула от предшествениците си, но без това да е недостатък. Чрез по-агресивните рифове в „Tower of Lies“, „Long Way to Go“, както и  чрез зарядът в „Burning Chains“, „Changing Times“ и „High Above“ музикантите ни показват, че не е нужно постоянно да променяш стила си за да сътвориш един красив, стойностен и зрял албум.

Ролята на Johhny Gioeli не може да остане незабелязана. Години наред Axel Rudi Pell си търсеше постоянен вокалист и работеше с едни от добре познатите гласове в рока. И през 1998 се появи великолепният Oceans of Time, с непознатия тогава никому американец като вокалист. И от тогава до ден днешен Johhny Gioeli и германският китарист работят заедно, и едва ли у някого са останали съмнения защо точно той остана титуляр зад микрофона толкова време. И в този последен албум Johnny Gioeli е безупречен от началото до края.

В “Into The Storm” не липсват и кавърите, с които феновете вече са свикнали. “Hey Hey My My” на Neil Young e намерила място в обикновеното издание на албума, а тези, които си купят специалното издание могат да се насладят на “Way To Mandalay” от творчеството на Blackmore’s Night.

Като заключение мога да кажа на всички, които очакват Axel Rudi Pell нещо ново и различно като стил да не посягат към “Into The Storm”. А за верните фенове на групата това е един прекрасен подарък от началото на 2014.

Оценка: 8/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото