AXEL RUDI PELL и THERION закриха първия ден на Kavarna Rock Fest 2016

 Ето, че дойде време за следващото издание на фестивала в Каварна. Събитие утвърдило се като най-голямото в летния рок и метъл календар на българския меломан. Атмосферата, която то носи и настроението витаещо във въздуха на морската ни рок столица по време на провеждането му са нещо, което те кара да се връщаш отново и отново.

 Групата, която имаше честта да открие тазгодишното издание бе E-AN-NA. Родом от съседна Румъния, фолк метъл шайката зае своите позиции на сцената точно по график и без много да се бави ни поведе на едно кратко пътешествие в техния веселяшки музикален свят. Оскъдната публика никак не им повлия и по никакъв начин не им попречи да дадат всичко от себе си и да ни покажат на какво са способни. Неразделна част от приятните и ритмични песни на румънците са традиционните народни инструменти, които не оставаха на заден план, а се “конкурираха“ заедно с китарите и барабаните. Музикантите изглеждаха доста щастливи и определено се радваха на случващото се и изпълняваха песните си с огромно удоволствие.
E-an-na @ Kavarna Rock Fest 2016

 Следващи на сцената бяха ODD CREW. Излизайки в 17:50ч. под ярките слънчеви лъчи, родните музиканти откриха своя сет със заглавното парче от актуалния им албум “Mark These Words“, с чието начало най-верните им фенове вече развяваха косите си. Насладихме се на още две изкъртващи изпълнения от творбата – “Lay On Me“ и “Dead Man’s Eyes“, дойде ред на една от най-емблематичните песни на бандата – “A Bottle Of Friends“. На моменти можеше да бъде видяна скромна групичка, която с широки усмивки на своите лица заформяше първите мош питове за вечерта. Както при феновете, така и при ODD CREW усмивките и видимото доволство не слизаха от лицата им. Не липсваха и традиционните викове “Odd-Fucking-Crew“ след всяка една от песните им. Няма как да пропусна да отбележа доволния брой фенове, които показаха, че са запознати и с лирическата част на творчеството на ODD CREW, припявайки си заедно с тях текстовете на песните. Енергията, която извира както от студийните им изпълнения, така и от концерните е нещо, което те зарежда и те кара да станеш едно цяло със случващото се около теб и да се потопиш в “бутилката“ приятели. Край на своето изпълнение, ODD CREW сложиха с любимата на всички “зомбита“ “I Ain’t Losing Myself“, която бе последвана от традиционната снимка с публиката. Казахме си чао с нашите момчета и зачакваме вълчата глутница VARG.
Odd Crew @ Kavarna Rock Fest 2016

 Бе почти седем следобед, но слънцето досадно продължаваше да ни хвърля от онези жарки погледи, от които и свежестта на студената бира не може да те скрие. И настана вълче време. Започнаха да се редят паметните фрази от епичната реч на Чаплин от “Великият диктатор“, с които започва и едноименното парче от последния албум на баварските улф метъли VARG “Das Ende Aller Lügen“.

 След неговия край надушилият свежа кръв Philipp “Freki“ Seiler поздрави видимо доволната тълпа и без да се бави поведе глутницата си към още три актуални изпълнения – “Revolution“ , “Streyfzug“ и “Einherjer“. Тук се появи и скромен мош пит, продължил почти до самия край на сета. В този момент обаче единия педал от дръм сета на Silvester “Fenrier“ Grundmann не издържа и изненадващо се счупи, а Freki находчиво използва паузата за да раздаде бира на публиката. Проблемът бързо бе пратен в историята, но за жалост сценичното време на VARG почти изтичаше.

 Преди това да стане чухме и затварящите “Guten Tag“ и “Rotkäppchen“, които категорично затвърдиха факта, че групата е тенденциозно и незаслужено недооценявана. Въпреки това в Каварна немците определено успяха да спечелят нови почитатели и ако въобще има нещо, за което бихме могли да се заядем, то това е липсата на вървежната “Achtung“, която поне аз така очаквах да чуя.
Varg @ Kavarna Rock Fest 2016

 Предпоследни за вечерта, на сцената излязоха шведските симфоник метъл класици. За радост на много, те започнаха с “The Rise of Sodom and Gomorrah“ и вече беше потопена в магията наречена THERIONThomas Vikstrom бе подкрепян във вокалните задължения от страхотното сопрано Chiara Malvestiti и дъщеря му Linnea, която не спираше да тича по цялата сцена и да обръща внимание както на колегите си, така и на публиката.

 “NifelheimTherion @ Kavarna Rock Fest 2016позволява на тримата вокалисти да покажат на публиката колко добре работят заедно, представяйки ни една композиция, която е доста силна и въздействаща смесица от метъл и опера – запазената марка на THERION. Малко след това имахме удоволствието да се насладим на една от най-красивите перли в дискографията им – “Lemuria“. “Invocation of Naamah“ е песента по време на която Chiara имаше възможността да разкрие пълния си оперен потенциал пред присъстващите на стадион “Калиакра“. “Ginnungagap“ от своя страна е песен, която надгражда вече създалата се епична атмосфера, може би благодарение на Black Sabbath-ския риф в началото. Предпоследни в сетлиста им бяха два от най-големите фаворити сред фен-базата на шведите – “Son of The Sun“ и “Son of The Staves of Time“.  Както винаги, THERION звучат колосално.

 Преди началото на края, лидерът в THERION Christopher Johsson разказа доста интересна история. Той разкри, че дължи името си именно на Каварна. Защо ли? Ами, родителите му са прекарали медения си месец тук и са срещнали доста мил и добродушен човек на име Кристофър (вероятно Христофор) и това ги е вдъхновило да кръстят собствения си син така. След това, музикантите развяха българското знаме и забиха THERION-ския химн “To Mega Therion“.

 Неоспоримите качества, които THERION притежават и сценичното присъствие и контактът им с публиката са “черешката“ по време на концертните им изпълнения. Взимаме си шумно довиждане с тях и нетърпеливо зачакваме следващата ни среща с тях.
Therion @ Kavarna Rock Fest 2016

 Още от далечната 1989г. насам, немският китарист Axel Rudi Pell се е отдал на солова кариера. Най-сетне, феновете му у нас имаха възможността да го гледат на живо не къде да е, а в морската ни рок столица. Малко преди 22ч. светлините угаснаха и зазвуча интрото “Lenta Fortuna“ от актуалния му албум “Game of Sins“. Веднага след това, хард рок/хеви метъл китаристът и неговата група забиха парчето “Fire“. Връщаме се в далечната 1996-а заедно с “Fool Fool“, след която бе изпълнено нареченото медли на “Nasty Reputation“ и “Strong As Rock“.

 Преди Axel Rudi Pell @ Kavarna Rock Fest 2016следващата песен, вокалистът сподели с публиката, че по време на първата му среща с Axel Rudi Pell през далечната 1998г., немския китарист останал удивлен от вокалните му възможности и го поканил в студиото да запишат първата си песен заедно – едноименната от емблематичния “Oceans of Time“ – първия албум на Axel Rudi Pell с Johnny Gioeli и Ferdy Doernberg, които до ден днешен свирят и обикалят света заедно с него. Минаха още две песни (“The Clown Is Dead“ и “Burning Chains“) и дойде време за второто медли, което бе комбинация от клавирно соло, заглавната песен от “Game Of Sins“ и соло на барабаните от Bobby Rondinelli. Преди началото на следващата “Mystica“, Johnny благодари на публиката и обясни, че ако феновете ги нямаше, нямаше да я има и музиката. Нямаше да я има бандата, нямаше да го има и него. Последни преди традиционния бис бяха “The Line“ и “Edge of the World“. Краят на вечерта бе сложен с медлито “The Masquerade Ball“ / “Casbah“ и любимата на всички “Rock The Nation“. На фона на бурните овации, музикантите благодариха за пореден път на феновете си и си взеха довиждане с тях.

 Това бе един доста въздействащ концерт, който през повечето време бе воден от вокалиста Johnny Gioeli. Комбинацията от вокалните му дарби и сценичното му поведение е определено една от най-запомнящите се. През годините, Axel Rudi Pell неведнъж е доказвал, че умее всяко едно нещо, всеки един трик от това да бъдеш китарист. Концертът беше изпълнен с редица страхотни китарни сола, които не бяха традиционното фукане, характерно за повечето банди кръстени на някой китарист. Освен от JohnnyAxel Rudi Pell беше подкрепен от отличната ритъм секция в лицето на Volker Krawczak и Bobby Rondinelli, както и от клавириста Ferdy Doernberg.
Axel Rudi Pell @ Kavarna Rock Fest 2016 (1)

 След един достоен завършек на първия ден от възродения рок и метъл фестивал в Каварна, бавно но славно, събралите се фенове започнаха да се оттеглят към края на стадиона. Кой да се прибере, кой да остане и да изгледа края на мача между Германия и Италия. Е, вече отдъхнали и с нови сили нетърпеливо зачакваме днешния ден в който ще можем да се насладим на AVANTASIA, SOILWORK, MYRATH, LAST HOPE и TIARRA.

Съвсем скоро очаквайте и нашите снимки от първия ден на единадесетото издание на фестивала в Каварна.

Текст: WildChild & iDTemplar
Снимки: Rhiannon

Kavarna Rock Fest 2016

 1. #1 написан от Daaa (преди 4 години)

  Не знам защо непрекъснато повтаряте като мантра фразата „възродения рок и метъл фестивал в Каварна“? Не виждам какво му е възроденото. Миналата година имаше 12000 човека, а тази 1200. По-всяка вероятност това ще е и последното му издание. R.I.P.

  П.П. Такова „възраждане“ не пожелавам на никой.

  • #2 написан от mi da (преди 4 години)

   Ти имаш ли представа колко са 12 000 човека?? Целия капацитет на „Арена Армеец“ е 12 400. Как ги виждаш всички тези хора да се съберат на „Стадион Калиакра“ включвайки дори и седалките….?

 2. #3 написан от Бате Владо (преди 4 години)

  Пичове, не виждам смисъл да се репчим в защита на тоя или на оня. На Цонко заслугите никой никога не може да ги отнеме. А ако сегашното ръководство на Каварна съумее да запази фестивала – какво ви пречи това. Не вярно, че миналата година имаше 12 000, както не е вярно и че тази година са 1 200. Даже според някакъв драскач в оффнюз са 600. Ай сиктир! Аз съм в Каварна и като чета какво пишат някой, имам чувството че съм на някакво друго място. Хората не ходят заради Цонко или заради Нина, а заради групите. И – много важно – ако могат да си го позволят финансово. При тоя напрегнат календар юни и юли (вижте колко групи имат канцерти в тези месеци) и Найтуиш и Йън Андерсън септември – даже е много голямо посещението. А и живота не е само ходене по концерти, има и други нужди.
  Айде наздраве със студена бира (за които сме тук), за другите – да си предъвкват колко е кисело гроздето! То на българина угодия няма.

 3. #5 написан от Анонимен (преди 4 години)

  Ех, този български манталитет ще ни загуби и малкото събития които се случват на територията на страната. Защо просто не ходите да се кефите на групите, а за сметка на това седите на скамейките и броите колко хора са отишли. Дали са 100 или 10000 човека ако си тръгнал със „хейт“ в главата, няма да ти стане интересен концерта, дори и „Голямата 4-ка“ да излязат.

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото