„Avarter“ by RIKET

riket_avarter_500

„Welcome to RIKET
We play death metal with Swedish lyrics.
Simple as that.“

Това простичко послание стои на страницата на RIKET. А помните ли JOHAN NEPHENTE FRIDELL? Сигурна съм, че феновете и познавачите на шведската блек метъл сцена не само го помнят, но го и познават. Фронтменът и вокал на шведската блек група Netherbird ни предлага едно дебютно ЕР. То е на новосформираната дет метъл група RIKET.

След тази информация вероятно и вие като мен сте започнали да си задавате някои въпроси, и почти прочели мислите ми в аванс получих доволно подробен материал, който отговори на всичко. Потопете се в простотата и минимализма на RIKET, които ще ви очароват без да го усетите.

RIKET (КРАЛСТВОТО на шведски) е основана от Johan Nephente Fridell, който и тук е вокал, и колегата му от Netherbird, Tobias Jakobsson – соло китара. Двамата решават да споделят страстта си към опростения, минималистичен дет метъл и съответно да опитат нещо ново извън Netherbird. По време на краткия процес на писане на материала барабанистът Adrian Erlandsson, който освен в At The Gates и The Haunted е бил и барабанист на Netherbird, прослушва демо материала и решава да се присъедини, допълвайки състава.

Резултатът е много спонтанно, традиционно звучене с дълбоки корени в стария ъндърграунд метал звук, което е нормално предвид факта, че членовете са били част от сцената още в началото на 90-те. Тук обаче могат да си позволят и цялата свобода, която може да даде една група с все още неопределен статус, и която не е нужно да се съобразява с тежестта на името си и евентуално с това, че може да разочарова феновете си. В четирите песни, които съдържа „Avarter“ наистина можете да откриете доволно голямо разнообразие на ритмика и звучене. И по-брутални моменти и типичната шведска мелодичност в „Lågor Vid Portarna“, която лично на мен ми стана любима. Единственият недостатък на ЕР-то (за мен) е продължителността му (около 12 минути). Изслушва се буквално на един дъх и ви оставя с желанието да си го пуснете пак. Nephente се справя отлично и с дет вокалите, а какво могат и показват китаристът и барабанистът, мисля е излишно да коментирам.

Е, за някои това, което предлагат тримата музиканти в RIKET може да прозвучи прекалено опростено, прекалено недообмислено, но какво по-хубаво от спонтанен, искрено изпят и изсвирен дет метъл, без прекалено надробени тактове и объркваща мозъка техничност.

Всички текстове в „Avarter“ (шведският еквивалент на нещо гадно и отвратително) са на Шведски и са написани също от Nephente в традиционния му стил. Те са отражение на, и поглед върху различни мрачни теми от живота и как го пропиляваме, погледнато от ъгъла на наблюдателя, и неговото тълкувание на това, което вижда. Любопитна подробност е, че Nephente за първи път пише текстове на родния си език…

ЕР-то„Avarter“ на RIKET ще излезе на 31 май в дигитален формат чрез SCARECROW RECORDINGS.

„RIKET беше създадена за един единствен запис и толкова. Ще има няколко много ъндърграунд концерта през 2016, а след това времето ще покаже какво ще се случи.“

– заключава Johan.

Лично на мен този дебют, експеримент, приятелско събиране „да си посвирим“ или както искате го наречете, ми се иска да има продължение. Поставям му 8/10 не защото Johan ми е приятел или защото аз съм му фен, или защото… Просто това малко, 10-минутно, музикално удоволствие го заслужава.

Ttrack list:
1. Dovt är dödens dån
2. Avart och vanart*
3. Svärta
4. Flammor vid portarna

Members:
JOHAN NEPHENTE FRIDELL (Netherbird)– Вокали
TOBIAS JAKOBSSON (Netherbird) – Китари и бас
ADRIAN ERLANDSSON (At The Gates, The Haunted) – Барабани
NINE– Вокал в трак 3

–––––––-


8/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото