ANATHEMA представиха „The Optimist“ в София

Anathema_FB_cover 02

ANATHEMA гостуваха отново в София на 26.10, като място за събитието беше избрано малко известното студио Орфей в столицата. Специални гости на турнето бяха французите ALCEST, които поради „проблеми с логистиката“ отпаднаха от няколко дати, включително и тази в България. Организаторите Тангра Мега Рок реагираха бързо и адекватно. Феновете на ALCEST, които искаха да върнат билетите си имаха шанс да го сторят от момента, в който отпадането им беше обявено. Въпреки липсата на тези фенове, студиото започна да се пълни още от 18:30, а когато започна самото шоу, около два часа по-късно, вече беше пълно.

Голямо бяло платно беше опънато зад сцената, вместо банер. На сцената липсваше единствено John Douglas (барабани/клавир), който пропуска тура на групата поради семейни причини.  ANATHEMA започнаха с инструментала „San Francisco“ в комбинация с разкъсващите „Untouchable“ част 1 и 2, а на платното се разказваше визуално историята на лирическия герой от албума „A Fine Day to Exit“, чиято драма продължава в тазгодишния „The Optimist“. Оптимистът на свой ред, въпреки одобрението от критиците, не е любим албум на феновете и атмосферата беше осезаемо по-различна, когато групата се връщаше по-назад из дискографията си, която пък е достатъчно голяма, за да затрудни задоволяването на всеки слушател в рамките на един концертен сетлист. Поради стеклите се обстоятелства сетът беше удължен с няколко песни и музикантите представиха голяма част от историята си без почти никакви паузи. В малкото моменти на затишие фронтменът Vincent включваше в действие типичния си британски хумор, за да разведри обстановката. Бисът се състоя не от една-две, а от цели шест песни. Певицата Lee Douglas притежава един от най-чистите и галещи ухото гласове в жанра, а по време на „A Natural Disaster“ сцената и овациите бяха изцяло нейни. Перфектната комбинация на вокалите ѝ с тези на Vincent Cavanagh причиниха не малко тръпки и спиране на дъха. Последната песен от концерта беше фаворитът „Fragile Dreams“.

ANATHEMA са нежната част на тежката музика. Нужно е да си поне 5% романтична натура, за да намериш душата си изписана из текстовете им и представена по един тъжно-оптимистичен начин.
С по-малко думи – ANATHEMA са безупречни на живо и ако харесвате спокойни концерти и нямате големи претенции към промените в стила им, идете следващия път!

Очаквайте снимки съвсем скоро.

Сетлист:
San Francisco
Untouchable Part 1
Untouchable Part 2
Can’t Let Go
Endless Ways
The Optimist
The Lost Song Part 3
Barriers
Pressure
Dreaming Light
Deep
Pitiless
Forgotten Hopes
Destiny Is Dead
Thin Air
A Simple Mistake
Closer

Firelight
Distant Satellites
Springfield
Back to the Start
The Exorcist
A Natural Disaster
Fragile Dreams

 1. #1 написан от Владо (преди 3 години)

  Всичко беше супер като пооправиха звука. Големият въпрос е какво да г…… му става на Дани. Беше забравил или не искаше да свири или и двете. По-голям пън не бях виждал, а не беше такъв човек. Тъжно.

 2. #2 написан от Пешо (преди 3 години)

  Ами в тази обстановка какво настроение да има? Изобщо шапки свалям на групата, че изобщо се мъчиха в този хамбар да направят концерт.

 3. #3 написан от Владо (преди 3 години)

  не мисля, че не е от това, a и би било доста непрофесионално да се цупи за това. На коцертите в париж и москва не е по различно. Гледал съм го 3 пъти преди това на живо.

  • #4 написан от Владо (преди 3 години)

   не мисля, че е от това, a и би било доста непрофесионално да се цупи за това. На коцертите в париж и москва не е по различно. Гледал съм го 3 пъти преди това на живо.

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото