Както вече знаете, финландските метъл ветерани AMORPHIS ще издадат чисто нов студиен албум. Творбата носи заглавието „Halo“ и ще се появи на пазара на 11-и февруари 2022 г. благодарение на Atomic Fire Records.

Днес групата пуска още един сингъл от албума, носещ името „On The Dark Waters”, чуйте го по-долу.

В миналото митологията и легендите са играели ролята на днешната поп култура: истории и набор от ценности, които ни обединяват и ни дават възможност да се открием и идентифицираме с нещо. Като вплитат приказните истории на финландския национален епос Kalevala в песните си, интерпретирайки ги по своеобразен начин, AMORPHIS съчетава ролята на древните менестрели и светилата на съвременния свят, почитайки традицията, без да се забива в миналото.

Живата, жизнена и трогателна красота, която представлява „Halo“, подчертава за пореден път високото ниво на музикално и лирично майсторство, демонстрирано от групата. Албумът е прогресив, мелодичен и типично меланхоличен хеви метъл образец, плод на вдъхновението на оригиналните китаристи Esa Holopainen и Tomi Koivusaari, басиста Olli-Pekka Laine, барабаниста Jan Rechberger, дългогодишния клавирист Santeri Kallio, вокалиста Tomi Joutsen, дългогодишния текстописец и сътрудник на бандата Pekka Kainulainen – специалист по Kalevala, както и подбран екип от майстори на озвучаването от световна класа, начело с известния шведски продуцент Jens Bogren. Имайки предвид продължителното пътешествие из челните места на иновативния метъл, е трудно да се разбере как AMORPHIS успяват да държат летвата високо, представяйки достоен финал на трилогията, започната през 2015 г. с „Under The Red Cloud“ и продължена с „Queen Of Time“ (2018).

„Наистина е страхотно, че все още можем да правим много прилична музика като група“, казва лидерът Esa Holopainen„Може би някакъв вид самокритика и дългогодишен опит кулминират в последните ни албуми.“ За автора на песни „Halo“ звучи едновременно познато и различно. „Той е напълно разпознаваем AMORPHIS от началото до края, но общата атмосфера е малко по-тежка и по-прогресив, както и органична в сравнение с предишния запис“, добавя той.

Tomi Joutsen добавя: „За мен „Halo“ е по-открит в сравнение с „Queen Of Time“ и „Under The Red Cloud“. Въпреки това, не ме разбирайте погрешно – когато една песен трябва да звучи мащабно, тя звучи мащабно.“

31 години след създаването си, с безброй световни турнета и 14 албума зад гърба си AMORPHIS все още поддържат музикалния извор на младостта, невероятна група, която постоянно се преоткрива, без да изоставя корените си. С „Halo“ те представят удивителен албум, който заслужава да бъде слушан и свирен навсякъде, прескачайки стените на рока и метъла със своята чиста дълбочина и музикалност.

„Northwards“
„On The Dark Waters“
„The Moon“
„Windmane“
„A New Land“
„When The Gods Came“
„Seven Roads Come Together“
„War“
„Halo“
„The Wolf“
„My Name Is Night“