AMON AMARTH – Jomsviking (2016)

AMON AMARTH - Jomsviking (2016) Новата 2016г. започва повече от добре за шведските викинг крале. Групата започва нова глава в историята си, издавайки своя първи концептуален албум.  “Jomsviking“ разказва трагична история за любовта и отмъщението, представена чрез вече запазената марка на AMON AMARTH – мелодични викинг химни. Епичната история, която завършва с трагичен край, се развива в света на Jomvikings – легендарен наемен викингски отряд.

 Пускам си албума и бивам отвят още от първата песен, която AMON AMARTH пуснаха за свободно слушане – “First Kill“. Чрез доста интерактивна книга в сайта на викингите се запознаваме и с лирическата част на албума. Песента ни запознава с млад мъж, чиято любима бива омъжена за друг човек. Лирическият герой убива и бива прогонен. Той избягва, обещавайки, че ще се завърне за отмъщение и да си върне любовта. Пътешествието продължаваме с “Wanderer“ и това как той остава напълно сам. Бягайки като скитник, без никаква надежда. Единственият му шанс за живот, различен от този на отшелник, е да се присъедини към легендарния наемен викингски отряд на йомсвикингите.

 Там, насред морето от кръв (“On A Sea Of Blood“), разбираме, че героят не се страхува да се изправи срещу Смъртта. С всяка следваща песен, с всеки следващ дъх, главният персонаж става все по-решителен и сигурен в това, което прави (“One Against All“). Идва време да се насладим на победата и да изпием по едно от своите викингски рогове (“Raise Your Horns“).

 AMON AMARTH винаги успяват да те смажат, само както те, викингите, си знаят – по един по-бърз, силен и свиреп начин. (“The Way Of The Vikings“). Слушайки албума, имам чувството, че всеки момент банда викинги ще ме нападне със своите брадви и мечове. Още с първите лъчи на зората (“At Dawn’s First Light“), корабите им носят със себе си само и единствено терор и кръв.

 Забавяме темпото с “One Thousand Burning Arrows“, след което се потапяме в добрия стар олдскуул заедно с “Vengeance Is My Name“. Разбира се, няма как да не се отбележи и “A Dream That Cannot Be“, гост-музикант в която е кралицата на хеви метъла – Doro Pesch. Гласовете на Doro и Johan се комбинират по доста приятен начин, представяйки срещата между мъж и жена в свят, обвит от война и любов. Викингската сага приключваме с “Back On Northern Shores“. Завършваме, както и започнахме – свирепо, уверено и героично.

 От музикална гледна точка, “Jomsviking“ не представя нещо ново и невиждано досега от страна на AMON AMARTH. Викингските крале не са се отклонили по никакъв начин от звученето, което ни накара да се влюбим в тях. Напротив – те продължават в същата посока и еволюират. Напред и нагоре. Брутален и изпълнен с химни, албумът е точно това, което можем да очакваме от тях – агресия, преплетена с мелодичност.

Raise your horns!
Raise them up to the sky!
We will drink to glory tonight!

Оценка: 8/10amon-press-photo

 Албумът е продуциран и миксиран от Andy Sneap (MEGADETH, TESTAMENT, ACCEPT). В една от песните участие взима легендарната Doro Pesch, а сесиен барабанист е Tobias Gustafsson (VOMITORY).

Списък с песни:
01. First Kill
02. Wanderer
03. On A Sea Of Blood
04. One Against All
05. Raise Your Horns
06. The Way Of Vikings
07. At Dawn’s First Light
08. One Thousand Burning Arrows
09. Vengeance Is My Name (бонус песен за следните версии: digibook, дигитално, LP и viking ship)
10. A Dream That Cannot Be (feat. Doro Pesch)
11. Back On Northern Shores

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото